Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi sadržaj i ime porezu na nekretnine

Prijedlog nije predvidio nekretnine koje će se izuzeti od poreza, ne rješava naplatu poreza na nekretnine kojima nije utvrđen vlasnik...
05. rujna 2017. u 13:55 92 komentara 20976 prikaza
Ministar Marić podastro je izračun koliko za stari i novi stan te za kuću s bazenom stoji komunalna naknada, a koliki bi bio porez na nekretnine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz informacija koje se o uvođenju poreza ne nekretnine posljednjih dana plasiraju iz Vlade potpuno je nemoguće razaznati hoće li se, kada i u kom obliku taj porez uopće uvesti. Premijer Andrej Plenković prvo je početkom kolovoza najavio odgodu poreza, uz objašnjenje da je građanima i lokalnoj samoupravi nužna “dodatna pedagogija” o porezu, da bi zatim na sjednici Vlade relativizirao vlastitu najavu i kazao kako je moguće da će se porez modificirati te da će se odgoditi tek ako se pokaže da Hrvatska nije spremna za njegovo uvođenje.

Andrej Plenković Plenković: Porez na nekretnine nije dobro iskomuniciran, ali odluka o njemu ostaje

HDZ ga nije tražio

Nakon sjednice je pak sazvao sve ministre da bi ih upitao što misle o porezu, a kako se neslužbeno može čuti, na sastanku su, uz Gorana Marića, koji se već javno usprotivio porezu na nekretnine, u prilog odgodi poreza govorili i Gari Capelli, Tomislav Ćorić i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. U prilog porezu nije govorio nitko osim ministra financija Zdravka Marića pa je premijer zaključno kazao kako će se porez definitivno odgoditi. Dva dana kasnije Plenković iz BiH poručuje kako tema nije dovoljno obrazložena javnosti, ali kako odluka o uvođenju poreza i dalje stoji.

– Ono što treba je da ćemo sve ono što bude trebalo popraviti i modificirati, imati malo argumentiranih stajališta i vidjeti nakon toga kako dalje – odgovorio je Plenković na pitanje je li Vlada odustala ili odgađa primjenu poreza na nekretnine.

Premijerove poruke izazvale su zbunjenost i među ministrima koji su prošlog tjedna bili uvjereni da je odgoda poreza sasvim izvjesna i dogovorena. Nitko nam konkretno nije znao odgovoriti ni u kom bi smjeru mogle ići najavljene modifikacije ni što će se na kraju mijenjati u porezu, no prepričavaju kako su se osnovne zamjerke iznesene na zatvorenom sastanku u Vladi odnosile na činjenicu da model nije predvidio nekretnine koje će se izuzeti od oporezivanja, da ne rješava probleme naplate poreza na nekretnine kojima nije utvrđen vlasnik, kao ni na one kojima vlasnik ne može raspolagati jer su u tuđem posjedu.

Zdravko Marić, ministar financija Žustra rasprava Porez na nekretnine odgođen 'do daljnjega', ministar Marić ostao usamljen na raspravi

Ministrima smeta i što će porez negdje biti veći od sadašnje komunalne naknade. Iako su suglasni da komunalnu naknadu treba zamijeniti porezom, nenamjenskim prihodom od kojega lokalna samouprava ne može bilo koga osloboditi po vlastitom nahođenju, smatraju da porezno opterećenje građana ne smije biti veće od sadašnjeg. Na sastanku se, prepričavaju neki ministri, otvorilo i pitanje zbog čega se uopće išlo s porezom na nekretnine s obzirom na to da HDZ kao stranka nikada nije najavio njegovo uvođenje, zbog čega se, kažu, ozbiljno razmišlja o promjeni, ne samo sadržaja nego i naziva novog poreza.

– Pitanje je kako će se na kraju uopće zvati taj porez jer su najavljene modifikacije i u njegovu sadržaju i u naslovu – kazao nam je jedan od sudionika sastanka.

Nepoznati fiskalni učinci

Neslužbene informacije govore i kako je od Zdravka Marića na sastanku zatraženo da podastre podatke o fiskalnom učinku poreza na nekretnine, ali on to nije učinio. Umjesto toga je, tvrde pojedini ministri, podastro izračun koliko za stari ili novi stan te za kuću s bazenom sada stoji komunalna naknada, a koliko bi iznosio porez na nekretnine ako bi se ostalo pri sadašnjem modelu, što nije zadovoljilo Marićeve oponente.

Marinko Jurasić Plenković je Zdravka Marića ponizio zbog ‘pedagoškog utjecaja’ građana na vlast Andrej Plenković Andrej Plenković: 'Za nekoliko tjedana znat ćemo kada počinje primjena poreza na nekretnine' PRIMOŠTENSKI NAČELNIK 'Plenković glumi Churchilla, napravi problem pa pusti da se drugi glođu, a onda ga on kao riješi'

Marić ostao jedini zagovornik poreza

Porez na nekretnine dio je porezne reforme koji je Plenkovićeva Vlada provela kao jedan od svojih prvih poteza. Iako je HDZ tada šutke prešao preko kritika da ministar financija nije podastro fiskalne učinke reforme, sada je to jedna od glavnih zamjerki koje se iznose na račun Zdravka Marića. Sudeći po neslužbenim informacijama sa zatvorenih sastanaka, njemu prijeti scenarij u kojem bi se, od onog koji provodi porezno rasterećenje i smanjuje proračunski deficit, prometnuo u jedinog ministra koji zagovara poreze. Da u obrani poreza na nekretnine nije sasvim usamljen, pokazuje Plenkovićeva izjava da, iako nije dovoljno raspravljen u javnosti, odluka o uvođenju poreza na nekretnine i dalje stoji.

torta
KAO DA SU JE DJECA PRAVILA
Bratu za rođendan naručila ovakvu tortu, u šoku gledala što je dobila
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • Z_Tenej:

    Mi bi bili u krajnje nepovoljnom položaju prema ostatku EU u kojem postoji porez na nekretnine ukoliko bi se samo porez iskopirao a olakšice ne.Njemci plaćaju porez, ali imaju i olakšice na sve kupljeno za kuću.Imaju 250 Eura mjesečno po ... prikaži još! djetetu,imaju jeftine kredite, imaju tri-četiri puta veći plaću.Kopiranje poreza na nekretnine bez kopiranja cijelog sistema je kriminalna radnja,pljačka.

  • propalismoFranjoskroz:

    Znaci ide po onoj narodnoj,nije govno vec je drek

  • tomislav10:

    Činjenica je da su ljudi koji su legalno gradili kuće ili kupovali stanove (za nelegalne me ne zanima, oni su problem države) masno plaćali građevinske dozvole koji su u stvari porez. Takvog poreza nema na zapadu odnosno puno je manji. ... prikaži još! Sad bi oni trebali plaćati i porez na nekretnine. To ne ide.