Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje za otpor

Novi sadržaj i ime porezu na nekretnine

Ministar Marić podastro je izračun koliko za stari i novi stan te za kuću s bazenom stoji komunalna naknada, a koliki bi bio porez na nekretnine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.09.2017.
u 13:55

Prijedlog nije predvidio nekretnine koje će se izuzeti od poreza, ne rješava naplatu poreza na nekretnine kojima nije utvrđen vlasnik...

Iz informacija koje se o uvođenju poreza ne nekretnine posljednjih dana plasiraju iz Vlade potpuno je nemoguće razaznati hoće li se, kada i u kom obliku taj porez uopće uvesti. Premijer Andrej Plenković prvo je početkom kolovoza najavio odgodu poreza, uz objašnjenje da je građanima i lokalnoj samoupravi nužna “dodatna pedagogija” o porezu, da bi zatim na sjednici Vlade relativizirao vlastitu najavu i kazao kako je moguće da će se porez modificirati te da će se odgoditi tek ako se pokaže da Hrvatska nije spremna za njegovo uvođenje.

HDZ ga nije tražio

Nakon sjednice je pak sazvao sve ministre da bi ih upitao što misle o porezu, a kako se neslužbeno može čuti, na sastanku su, uz Gorana Marića, koji se već javno usprotivio porezu na nekretnine, u prilog odgodi poreza govorili i Gari Capelli, Tomislav Ćorić i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. U prilog porezu nije govorio nitko osim ministra financija Zdravka Marića pa je premijer zaključno kazao kako će se porez definitivno odgoditi. Dva dana kasnije Plenković iz BiH poručuje kako tema nije dovoljno obrazložena javnosti, ali kako odluka o uvođenju poreza i dalje stoji.

– Ono što treba je da ćemo sve ono što bude trebalo popraviti i modificirati, imati malo argumentiranih stajališta i vidjeti nakon toga kako dalje – odgovorio je Plenković na pitanje je li Vlada odustala ili odgađa primjenu poreza na nekretnine.

Premijerove poruke izazvale su zbunjenost i među ministrima koji su prošlog tjedna bili uvjereni da je odgoda poreza sasvim izvjesna i dogovorena. Nitko nam konkretno nije znao odgovoriti ni u kom bi smjeru mogle ići najavljene modifikacije ni što će se na kraju mijenjati u porezu, no prepričavaju kako su se osnovne zamjerke iznesene na zatvorenom sastanku u Vladi odnosile na činjenicu da model nije predvidio nekretnine koje će se izuzeti od oporezivanja, da ne rješava probleme naplate poreza na nekretnine kojima nije utvrđen vlasnik, kao ni na one kojima vlasnik ne može raspolagati jer su u tuđem posjedu.

Ministrima smeta i što će porez negdje biti veći od sadašnje komunalne naknade. Iako su suglasni da komunalnu naknadu treba zamijeniti porezom, nenamjenskim prihodom od kojega lokalna samouprava ne može bilo koga osloboditi po vlastitom nahođenju, smatraju da porezno opterećenje građana ne smije biti veće od sadašnjeg. Na sastanku se, prepričavaju neki ministri, otvorilo i pitanje zbog čega se uopće išlo s porezom na nekretnine s obzirom na to da HDZ kao stranka nikada nije najavio njegovo uvođenje, zbog čega se, kažu, ozbiljno razmišlja o promjeni, ne samo sadržaja nego i naziva novog poreza.

– Pitanje je kako će se na kraju uopće zvati taj porez jer su najavljene modifikacije i u njegovu sadržaju i u naslovu – kazao nam je jedan od sudionika sastanka.

Nepoznati fiskalni učinci

Neslužbene informacije govore i kako je od Zdravka Marića na sastanku zatraženo da podastre podatke o fiskalnom učinku poreza na nekretnine, ali on to nije učinio. Umjesto toga je, tvrde pojedini ministri, podastro izračun koliko za stari ili novi stan te za kuću s bazenom sada stoji komunalna naknada, a koliko bi iznosio porez na nekretnine ako bi se ostalo pri sadašnjem modelu, što nije zadovoljilo Marićeve oponente.

Komentara 92

DU
Deleted user
14:47 05.09.2017.

Mi bi bili u krajnje nepovoljnom položaju prema ostatku EU u kojem postoji porez na nekretnine ukoliko bi se samo porez iskopirao a olakšice ne.Njemci plaćaju porez, ali imaju i olakšice na sve kupljeno za kuću.Imaju 250 Eura mjesečno po djetetu,imaju jeftine kredite, imaju tri-četiri puta veći plaću.Kopiranje poreza na nekretnine bez kopiranja cijelog sistema je kriminalna radnja,pljačka.

PR
propalismoFranjoskroz
15:27 05.09.2017.

Znaci ide po onoj narodnoj,nije govno vec je drek

TO
tomislav10
15:52 05.09.2017.

Činjenica je da su ljudi koji su legalno gradili kuće ili kupovali stanove (za nelegalne me ne zanima, oni su problem države) masno plaćali građevinske dozvole koji su u stvari porez. Takvog poreza nema na zapadu odnosno puno je manji. Sad bi oni trebali plaćati i porez na nekretnine. To ne ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije