Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
To je volja

Rade hvali ljubaznost svih, a Soyong – štrukle i vatrogasce

'volonteri2_mlm_zag_140611'
''
14.06.2011.
u 15:57

Volonterima se najviše sviđa to što spavaju u Starom selu u Kumrovcu, a oduševljeni su i domaćom kuhinjom

U organizaciji Volonterskog centra iz Zagreba, a u suradnji s Muzejom Staro selo i Općinom Kumrovec, ove se godine u Kumrovcu prvi put održava volonterski kamp. Nekolicina mladih iz Francuske, Kanade, Južne Koreje, Srbije i Hrvatske su od 5. do 17. lipnja na 12-dnevnom volontiranju u kumrovečkom etnomuzeju. Najviše vremena provode čisteći okoliš Titove rezidencije, uređujući Titov arboretum te na čišćenju staza oko rezidencije što vode prema porušenoj kapelici sv. Roka.

Mir, tolerancija

– Volonterski centar Zagreb s mrežom svojih volontera ima desetak kampova u Hrvatskoj, a prvi put smo u Kumrovcu i ovdje nam je prelijepo. Smješteni smo i spavamo u samom Starom selu i dnevno radimo po šest sati, tri sata prijepodne i tri poslijepodne nakon ručka. Osim toga u slobodno vrijeme organizirali smo i razne radionice – poput izrade cvijeća od krep-papira, radionicu lončarstva, održavamo edukacijske radionice o miru, toleranciji, upoznavanju raznih kultura, problemu diskriminacije, predrasuda. Bili smo i na probama kumrovečke etnoudruge Zipke i uvježbavali tradicionalne zagorske plesove, a kumrovečkim mališanima u subotu smo organizirali i malu sportsku Olimpijadu – rekla je voditeljica kampa Dina Krajcar, dodajući da dobro surađuju i s mještanima, posebice s vatrogascima koji ih vatrogasnim kombijem voze na izlete širom Zagorja.

Muzejski san

Rade Radović, 27-godišnji apsolvent iz Kule u Srbiji, kaže da je već peti put u nekom volonterskom kampu, a u Kumrovcu mu se najviše sviđa to što spavaju u Muzeju. Pohvalio se ljubaznošću s kojim su primljeni u Zagorju te zagorsku kuhinju.

Kuhinjom u kumrovečkoj Staroj vuri oduševljena je i Soyong Cho iz Južne Koreje, koja na hrvatskom već i 'natuca' ona njoj najbolja jela – zagorsku juhu, štrukle te špek, sir i vrhnje. Na pitanje – je li joj za oko zapeo i kakav zgodan Zagorec, jednostavno kaže tek: "Vatrogasci is OK".

dragutin ulama

načelnik Kumrovca

"To nam je i turistički zalog za budućnost jer će ti mladi nekoga ponovno dovesti"

Načelnik Općine Kumrovec Dragutin Ulama kaže da uvijek sa zadovoljstvom prima mlade iz cijelog svijete. – Kad se već država neće brinuti o svojim objektima, eto, dogovorili smo se da nam u uređenju pomognu volonteri koji su vrijedni i puno su toga napravili. To nam je i turistički zalog za budućnost, jer će i ti mladi koji su sad ovdje u Kumrovcu jednog dana sigurno ponovo dovesti i svoju djecu i prijatelje – rekao nam je načelnik Dragutin Ulama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije