Naslovnica Vijesti Hrvatska

R. Tomašić Saboru predaje peticiju protiv ćirilice u Vukovaru

Predsjedništvo HSP-a dr. Ante Starčević te njihova vukovarska podružnica naglasila je kako nisu protiv ćirilice, ali smatraju da se ćirilica ne može uvoditi u mjesta gdje je bio rat jer rane još nisu zacijelile.
30. siječnja 2013. u 13:05 6 komentara 1 prikaza
ruža tomašić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić predat će danas predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki peticiju 4343 građana grada Vukovara protiv nasilnog uvođenja dvojezičnosti i ćirilićnog pisma u Vukovaru. Na konferenciji za novinare "5 do 12" predsjedništvo te stranke te njihova vukovarska podružnica naglasila je kako nisu protiv ćirilice i Srba, ali smatraju da se ćirilica ne može uvoditi u mjesta gdje je bio rat jer rane još nisu zacijelile.

- Ovom peticijom tražimo otvaranje saborske rasprave za odgodu uvođenja srpskog jezika i ćirilićnog pisma na području Grada Vukovara na period od deset godina. Smatramo da popis stanovništva od 2011. godine ne pokazuje stvarnu nacionalnu strukturu stanovništva Vukovara te je potrebito preispitati način provođenja popisa te provesti njegovu reviziju – kazao je predsjednik Podružnice Vukovar Marijan Pavliček te dodao kako je nužno žurno provesti Zakon o registra birača koji nalaže da se iz popisa brišu svi koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu. Veliki broj Srba samo se fiktivno vodi da živi u Vukovaru, tvrdi on, a oni u biti žive u Republici Srpskoj i jednom mjesečno dolaze u Vukovar pokupiti naknade i doplatke.

Predsjednik Vukovarskog Gradskog vijeća u ostavci Tomislav Džanak objasnio je kako Statutom Grada Vukovara nije dozvoljena ćirilica u tom gradu, ne postoji nikakav međunarodni ugovor između Hrvatske i Srbije o toj temi, a ni popis stanovništva nije točan pa Srbi ne čine trećinu stanovništva.

- Dakle niti jedan od ta tri uvjeta nije ispunjen da bi bili povodom uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. U slučaju nasilnog provođenja dvojezičnosti za to ću izravno prozvati Zorana Milanovića, Arsena Bauka i Željka Sabu – kazao je Džanak. Predsjednica stranke Ruža Tomašić dodala je kako u Vukovaru još uvijek ima previše otvorenih problema između Srba i Hrvata da bi se sada uvodila ćirilica koja ima lošu simboliku za Hrvate.

- Suživot se ne može postići batinama, silom ni prisilnom dvojezičnosti, nego samo razgovorima – smatra je Tomašić te zaključuje kako podržava skup 2. veljače u Vukovaru kojim se savez udruga branitelja također bori protiv dvojezičnosti. 

>> 'Ako se uvede ćirilica u Vukovar broj Hrvata će se dodatno smanjiti'

>> Stožer za obranu hrvatskog Vukovara najavio prosvjed

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  bravo hrvatska ruzo

 • Pomeja:

  A nece dati peticiju protiv prodaje voda, suma, obale....

 • Avatar comparator
  comparator:

  Ma ovo je samo izazivanje i netreba se previše obraćati na podvale. Ova nesposobna vlast želi napraviti nered kako bi suspendirala demokraciju. Zapravo demokracije više nema jer vlast pod svojim nadzorom drži sve informativno važne kuće i medije. Hrvatska je ... prikaži još! pod diktaturom ii u opasnosti izgubiti svoju samostalnost, identitet i mogučnost za otisnuti se u svijet slobodnih država gdje se cijeni stvaranje . Želimo li biti podobni ulizice ljigavci onda i dalje možemo podržavati ovakvu nesposobnu vlast .