Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Snaga Sibira'

Putin plinovodom osvojio i Kinu, Trumpa hvata panika

Lideri Rusije i Kine u istom trenutku okrenuli su ventile i tako pustili u pogon golemi plinovod
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.12.2019.
u 14:15

Na istoku se stvara novi veliki savez koji će promijeniti globalne odnose

S jedne stane granice bio je ruski predsjednik Vladimir Putin, a s druge njegov kineski kolega Xi Jinping. Gotovo u istom trenutku oni su okrenuli ventile i tako pustili u pogon plinovod Snaga Sibira, jedan od najvećih strateških projekata na svijetu u posljednjem desetljeću. Plinovod dugačak više od osam tisuća kilometara vodi ruski plin s plinskih polja u Irkutsku i Jakutsku sve do kineskog megalopolisa Šangaja.

Dvojica predsjednika, koja su u trenutku kada su otvarala ventile bila na videovezi, zasigurno su osjećala veliko zadovoljstvo. Kina je napokon dobila sigurnu liniju dostave plina u količinama koje joj trebaju, a Rusija je bitno smanjila svoju ovisnost o izvozu plina u Europu te je također znatno oslabila ralje sankcija koje joj je Zapad nametnuo zbog aneksije Krima.

Trump najveći gubitnik

Samo dio plinovoda koji ide kroz Rusiju do granice s Kinom dugačak je oko tri tisuće kilometara i vrijedan je oko 55 milijardi dolara. Kada su se otvarali radovi na toj dionici 2014. godine, Vladimir Putin kazao je da je riječ o najvećem i najvažnijem ugovoru u povijesti ruskoga plinskog biznisa. Ugovor o opskrbi Kine plinom potpisan je na 30 godina i težak je najmanje 400 milijardi dolara u vrijednosti plina. Iako je ovaj golemi projekt važan za učvršćivanje međusobnih trgovinskih veza, on ima i puno šire značenje. On je simbol novog političkog i strateškog povezivanja između Moskve i Pekinga.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL

To je partnerstvo koje se neće zaustaviti samo na plinovodu. No i sam plinovod toliko je važan da je izazvao veliku zabrinutost kako onih koji se profesionalno bave geopolitičkim analizama tako i onih u zapadnim centrima moći. To je vrlo jasna poruka Rusije i Kine Europi i Sjedinjenim Državama o tome kako se na istoku stvara novi veliki savez koji bi mogao promijeniti globalne geopolitičke odnose. Osobito bi trebao biti zabrinut Washington koji je do sada Kini prodavao vrlo velike količine ukapljenog plina. Ruski plin mogao bi u velikoj mjeri smanjiti kineske potrebe za američkim plinom, što bi mogla biti izuzetno snažna kineska poluga u pregovorima s Donaldom Trumpom o trgovinskom sporazumu.

Nakon svega analitičari zaključuju da ruska pozicija na globalnom tržištu plina nikada nije bila jača i dominantnija. Ona će povećati trgovinu plinom i tako dodatno razbucati globalno tržište, stvorit će nove, goleme izvore prihoda, a uza sve to učvrstit će svoju stratešku poziciju. Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je da je ovaj plinovod velika prekretnica u suradnji dviju zemalja. Naglasio je da upravo plinovod produbljuje integraciju dviju zemalja na svim poljima. U povodu otvaranja plinovoda izjavio je da će od sada Moskva i Peking stajati zajedno i suprotstavljati se Washingtonu i bilo kojoj drugoj zemlji koja se bude pokušala umiješati.

Grade još dva plinovoda

Rusija sa svojim partnerima gradi još dva plinovoda. Jedan od njih je plinovod Sjeverni tok 2 koji bi trebao biti pušten u upotrebu sredinom sljedeće godine. On će ruski plin dovoditi u Europu, ali tako da zaobilazi Ukrajinu koja sada od transfera ruskog plina zarađuje oko tri milijarde dolara godišnje. Washington prijeti da će pod sankcije staviti kompanije koje polažu cijevi plinovoda i tako zaustaviti gradnju. Jedan od motiva za ovakve poteze jest to što će Ukrajina ostati bez ovoga prihoda koji je za nju važan, a drugi je to što će SAD vjerojatno Europi moći prodati puno manje svoga ukapljenog plina. Drugi naftovod je Turski tok koji također zaobilazi Ukrajinu, a koji bi plinom opskrbljivao Tursku i južni dio Europe.

Komentara 5

MP
miroslav.petkovic.7564
16:02 04.12.2019.

Ja sam davno vec pisao o tome .Ovo je bilo prije cetri dana. Tako to radi i gradi izgraduje svoju zemlju veliki Vladimirovic. Ni manje ni vise vec osam tisuca km dugacki plinovod. Posao desetljeca . U pitanju su stotinee milijardi . A skoro ce Sjeverni tok za Njemac pa Turski tok za Europu-. Putin je povezao dva kontinenta sa rorama tj cjevima. Dobro ih umrezio. Ja sam pisao o tome ali mnogi nisu slusali.On gradi sprtska igralista Stadione Bolnice. Soci na Crnom moru pretvorio u zlato. On radi gradi svoju zemlju Rusi pali ispod prosjeka europe po konzumiranju alkohola. Sa cetrnest na devet litara godisnje. U drasticnom padu alkohol. Pravi zdravu naciju.Gledam tu u Moskvi nova djecja bolnica lici na svemirski brod. Najveca na svjetu velicine kao unas neki srednji grad. Sta kazu Europa i sankcije gledam tu u Moskvi Evropski bizmismeni mole daim Rusi skinu sankcije. Mislili Rusima naskodit pa sebi na glavu. Kaze ruski premijer mi ih nismo uvodili niti cemo ih skidat. Kome dosadi i toje to. Pa sad kmece neki. Sad ce moji domaci Amerikanci djelit minuse. Sakrili se negdi i citaju ali nece se oglasit. Daje nesto negativno o Rus odmah bi bili tu. Znam tesko je progutat knedlu ali me niste slusali sto sam vec davno pisao. Ovo je odlican i tocan clanak i pouka.Nema nista od neistine i brljavljenja pisat .Istina uvjek pobjedi.

DU
Deleted user
19:03 04.12.2019.

amerika je sila i to ce i ostati, rusija i kina su sile i to ce i ostati. hrvatska je hrabra ali nije sila. hrvatska sa nato je sila.

SJ
Samo ja
15:53 04.12.2019.

Marina zar baš panika????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije