Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zabrinjavajuće vijesti za svjetsko gospodatstvo: Dogovor o prekidu trgovinskog rata SAD-a i Kine doveden u pitanje

Kina je uvela sankcije nekolicini američkih nevladinih udruga kao odgovor na prošlotjedne američke zakonske odredbe kojima je Washington podržao protuvladine prosvjede u Hong Kongu
02. prosinca 2019. u 11:46 5 komentara 1789 prikaza
Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kina je u ponedjeljak objavila da američkim ratnim brodovima i zrakoplovima neće biti dopušteni posjeti Hong Kongu, te istodobno nametnula sankcije nekolicini američkih nevladinih udruga koje optužuje za ohrabrivanje prodemokratskih prosvjednika u "ekstremističkom, nasilnom i kriminalnom djelovanju". Kina je te mjere objavila kao odgovor na prošlotjedne američke zakonske odredbe kojima je Washington podržao protuvladine prosvjede u Hong Kongu.

Ilustracija SVE VEĆE POSLJEDICE Američki potrošači i uvoznici najveći gubitnici trgovinskog rata s Kinom

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je također upozorilo da će prihvatiti i dodatne sankcije. "Pozivamo SAD da ispravi svoje pogreške i prestane se miješati u naše unutarnje poslove. Kina će poduzeti dodatne mjere ako bude potrebno kako bi se ojačala stabilnost i blagostanje u Hong Kongu, kao i kineski suverenitet", navodi ministarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump prošli je tjedan potpisao Zakon o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu, kojim se podupiru protuvladini prosvjednici i Kini prijeti potencijalnim sankcijama. Strahuje se da bi sukob Pekinga i Washingtona oko demokracije u Hong Kongu mogao dovesti u pitanje najavljeni preliminarni dogovor dviju strana kojim bi se riješio dugotrajni trgovinski sukob Kine i SAD-a koji ugrožava svjetsko gospoodarstvo.

Richard Spencer Izgubio povjerenje Američki ministar obrane smijenio glavnog tajnika mornarice

Prethodnih godina američki ratni brodovi redovito su posjećivali Hong Kong, što je tradicija iz razdoblja prije povratka te bivše britanske kolonije Kini 1997. godine. Među američkim nevladinim udrugama kojima je Peking nametnuo sancije nalaze se Human Rights Watch i Freedom House.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • zimerman:

    Gdje su sad Europski ljevičari da podrže ljude u Hong Kongu

  • wimnniania:

    Kong Kong ima poseban status u Kini, i posebne bilateralne ugovore sa zapadom, U Hong Kongu su koncentrirani svi globalni poslovi sa Kinom, Kina nista ne bi mogla izvoziti i uvoziti u svoju zemlju, da joj Hong Kong sa svojim ... prikaži još!m posebnim statusom nije ''most'' sa zapadnim svijetom. Hong Kong ima i svoju posebnu burzu za zapadni svijet, napose od Pekinga koji ima svoju za unutarnje poslove Kine. Kina je u debelome problemu, zato sto je prekrsila ugovore sa Zapadom, i pocela se globlano siriti, izvoziti svoju crnu bijedu i siromastvo na Zapad, svoju jeftinu radnu snagu, bez ikakvih ljudskih i radnickih prava, svoju jeftinu konkurenciju, dumping, i svoju diktaturu, a to je katastrofa za slobodni i civilizirani zapadni svijet. To bi znacilo rusenje svjetskoga poredka uspostavljenog nakon drugog svjetskoga rata, rusenje demokracije, NATO pakta, Svjetske Banke, MMF-a, i samih Ujedinjenih nacija, kada bi se njih pustilo da osvajaju Zapad, i ruse sve ono sto je Zapad stvorio u dva svjetska rata, svoje suverene i uredne pravne drzave sa svim ljudskim i radnickim pravima svojih gradjana. To se nikada nece dogoditi, jedino ako izbije 3.svjetski, a onda citava kugla leti u zrak.

  • Toni66:

    Zabrinjavajuće vijesti za svjetsko gospodatstvo: Je apsolutna laž jer ako do sada to nije nikoga posebno zabrinjavalo nego samoveselje Zapada da su Kinezima par sto miljardi dolara štetu izazavali lukavim "potezom demokratskim sankcija" prema KIni. Ista stvar je prema S.Koreji ... prikaži još!i a sda ista igra prema Iranu ; I što ? svjetsko gosodarstvo cvijeta i dalje a što ovi umiru zna se tako im i treba . Mnogi neznaju zašto je Japan napao Ameriku . Smrt od gladi kroz sankcije ili atomske odabrakli su atomsku . Tako bi nam mogla buduča sudbina da se dogodi prije ili nešto kasnije....