Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Većina Nijemaca želi smanjiti oslanjanje na SAD

Pedeset i pet posto Nijemaca kazalo je da bi u slučaju napada željeli da ih brane europske članice NATO-a bez potpore Sjedinjenih Država.
03. prosinca 2019. u 13:59 10 komentara 479 prikaza
NATO
Foto: Reuters/PIXSELL

Većina Nijemaca želi da se smanji oslanjanje na američku obranu i želi imati bliže veze s Rusijom, pokazalo je ispitivanje YouGov, koje je naručila njemačka agencija Dpa

Emmanuel Macron, francuski predsjednik Polemike o ulozi atlantskog saveza Njemačka oštro o Macronovoj ocjeni da je NATO u stanju ‘moždane smrti’: Europa se bez SAD-a nije kadra obraniti

Pedeset i pet posto Nijemaca kazalo je da bi u slučaju napada željeli da ih brane europske članice NATO-a bez potpore Sjedinjenih Država.

Oko jedne petine (21 posto) Nijemaca ne želi se pak odreći američke vojne potpore, pokazalo je ispitivanje.

Uz to, 48 posto ispitanika izjasnilo se u prilog potpunom ili djelomičnom povlačenju oko 35.000 američkih vojnika koji su stacionirani u Njemačkoj.

S druge strane, oko jedna trećina (32 posto) smatra da bi američki vojni kontingent trebao ostati u Njemačkoj.

Ispitivanje je također pokazalo da postoji snažna potpora bližim vezama s Rusijom pa je tako 54 posto Nijemaca navelo da bi NATO opet trebao više surađivati s Rusijom.

NATO Uoči summita Je li NATO nakon 70 godina u stanju moždane smrti ili ima razlog za postojanje?

Samo njih 21 posto izjasnilo se u prilog nastavku 'tvrde linije' u stajalištu prema Moskvi.

Ispitivanje je pokazalo da se mišljenja razilaze kada je riječ o ekonomskim sankcijama Europske unije protiv Rusije: 34 posto ispitanika je za njihov prekid, 37 posto je protiv prekida, dok se 29 posto nije moglo odlučiti s tim u vezi.

Čelnici država i vlada zemalja NATO-a sastaju se u utorak navečer u Londonu.

Prije nekoliko tjedana francuski predsjednik Emmanuel Macron u svojim je komentarima govorio o "mentalnoj smrti" NATO-a i njegov poziv za veću europsku neovisnost izazvao je živu raspravu unutar 29-očlanog obrambenog Saveza.

Njemačka vlada distancirala se od Macronove kritike, a kancelarska Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Heiko Maas istaknuli su kako europske nacije ne bi bile u mogućnosti braniti se bez potpore SAD-a. 

Video: Novinar Hassan Haidar Diab o napadu na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • aabbcc:

    Tako je pitajte Njemce, pravi Njemci sanjaju o slobodi jos od 45 g.

  • Toni66:

    Većina Nijemaca želi smanjiti oslanjanje na SAD, Ali kao i obično u životu jedno je željeti a drugo je imati doživiti . Hrvati žele isto državu u kojij bi normalno živjeli i zarađivili da ne moraju kao kod Tita da ... prikaži još!a odlaze da budu drugim narodima sluge. Njemci nikada nisu željeli ni EURO nego svoju valutu Detsche Mark. Tko ih pita to je demoracija. Nisu Njemci željeli ni 1. 5 miiona izbjeglica da im dođe Mekelica kaže da a Njemci isto kao i sva ostala stoka sitnog zuba - ništa ne mogu; ne smo to nego zbog tr politike gle čuda daju joj još 4 godine mandat u vrhu politike . Tako i sada povečeti če jer je gazda iz Bjekle kuče naredio dalko više love za naoružanje dat če to več su riješili oni gore . Narod i u demokraciji nema šta da kaže kad kaže to je navedeno da se tko izjasni da vladajučlima to paše da su si to poslagali ....

  • I-To:

    Ljudi su izračunali koliko je Njemačka dužna za Nato.A sada Norvežani Traže da Njemci plaćaju u EU kao i ostali do sada su imali bonus za koje ga se malo znalo.