Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dolazi u milano

Putin: Obama je proturuski raspoložen

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
16.10.2014.
u 15:25

Dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi se u Milanu trebao susresti i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, prethodila je njegova izjava kako je američki predsjednik Barack Obama proturuski raspoložen.

U blindiranom Milanu započeo je danas sastanak šefova država i vlada 53 europske i azijske države, među kojima je i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi se u Milanu trebao susresti i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, prethodila je njegova izjava kako je američki predsjednik Barack Obama proturuski raspoložen.

Putin bi trebao euroazijskim čelnicima objasniti takvo mišljenje. Razgovoru Putin-Poroshenko trebali bi, kao katalizatori, prisustvovati domaćin summita talijanski premijer Matteo Renzi, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik François Hollande, britanski premijer David Cameron i najviši dužnosnici Europske unije Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy.

Sutrašnji susret Putina i Porošenka mogao značiti početak rješavanja ukrajinsko-ruske krize. Procjenjuje se kako su ekonomske sankcije Zapada protiv Rusije ipak urodile plodom, te da je Putin, premda to neće priznati, ipak popustio pritiscima onih koji su u Rusiji osjetili sankcije. Protiv Rusije, odnosno njezina miješanja u Ukrajinu, prosvjedovale su jutros na trgu Duomo dvije francuske Femen obnaženih grudiju. Hrvatski premijer Zoran Milanović nam je kazao kako na ovom sastanku neće biti nekih posebnih dogovora i ugovora, ali kako se na njima treba sudjelovati radi niza kontakata i bilateralnih susreta koji onda kasnije poručuju plodove.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Uskoro bi se, kako je rekao Milanović, trebao održati posebni regionalni sastanak na kojem će biti i konkretnih gospodarskih ponuda.

Današnjim sastankom Hrvatska postaje članica organizacije ASEM, koja je osnovana 1996. godine. Taj deseti sastanak na vrhu ASEM-a u talijanskom gradu okuplja države koje predstavljaju više od polovice svjetskog BDP-a i više od 60 posto svjetskog stanovništva.

Važnost ovog sastanka je nalaženje ne samo načina izlaska iz preduge ekonomske krize, već i za sučeljavanje s gladi, siromašnima, ali i bolestima kao što je ebola. ASEM će se baviti i zaštitom od lažnih proizvoda. Zanimljivo je kako je upravo kineski premijer Li Keqiang, dakle predstavnik države iz koje dolazi najviše lažnih proizvoda u Europu, ocijenio kako je potrebno zaštiti "intelektualna prava", dakle proizvode koji imaju svoj proizvodni znak, svoju marku.

Europske države izvezle su u azijske države 1.250 milijardi eura u prošloj godini, te u njih izravnu uložile 500 milijardi eura. Unatoč svjetskoj ekonomskoj krizi robna razmjena između dva kontinenta je stalno rasla. Isto tako je poraslo izravno ulaganje azijskih zemalja u europsku privredu.

Najviše se izvozi u Kinu (prošle godine 208 milijardi eura) i 86 posto proizvoda su industrijski. Potrebno je integrirati inovaciju, dakle nove tehnologije, i kreativnost da bi se bilo u koraku s novim potrebama. Takvi skupovi služe upravo za to da se spoznaju potrebe nekih zemalja i mogućnosti drugih. To je najveći do sada održani skup u Milanu, gdje će se Sljedeće godine održati svjetska izložba, EXPO 2015, koja za temu ima ekologiju, turizam i prehranu. Prijavljeno je vise od 140 zemalja i očekuje se posjet od 20 milijuna ljudi.

>>Nikolić Putinu: Dragi brate Vladimire, ponosimo se što nosiš najviši srpski orden

>>'Svog predsjednika Putina' dočekat će stotinu tisuća Srba

Komentara 13

DU
Deleted user
16:48 16.10.2014.

jadno,"ekonomske sankcije" protiv Rusije,pa ni je Rusija trazila taj sastanak,nego amerika i eu,ali eto mi moramo se svrstati uvjek medju one koji lazu nas i narod,ali sreca pa 90%svjeta vidi sta se desava,pa nevjeruje ovim zapadnim diktatorima,nego su ih na silu natjerali da zakazu sastanak s Putinom,jer svjet propada,zima dolazi,raba se pocela raspadati u skladistima,jer je Rusija uvela sankcije zapadu,to je istina,a ne ova koja se nasem narodu plasira iz zapadnih lazni medija.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:25 16.10.2014.

Obamino raspolozenje nemaikakve veze s sankcijama Rusiji, on samo izvrsava ono sto su mu stvarni centri moci uglavnom financijsko-vojno-industrijski kompleks naredili. Rusija ih je iznenadila i prebrzo se oporavila pa im je pocela praviti smetnje u neokolonijalnim planovima te suu je odlucili kazniti, cime su i sebi zagorcali zivot sto se najbolje vidi na Wall Street-u i Europskim burzama ovih dana kada sve pada li pada. Ako su "sankcije urodile plodom" ne znam koji je to plod kada ti burza padne skoro 10 % u dva tjedna.

Avatar fircik
fircik
15:55 16.10.2014.

Srbija ce izvoziti Fiat u Rusiju. Valjda ce i Hrvatska uvalit one mandarine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije