Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veže ih ljubav prema životinjama

Putin na piru šefice diplomacije Austrije

Karin Kneissl
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
17.08.2018.
u 15:30

Trebalo je to biti iznenađenje za uzvanike, ali mediji su otkrili najuglednijeg gosta

Trebao je biti gost iznenađenja na sutrašnjem vjenčanju austrijske ministrice integracija i vanjskih poslova Karin Kneissl, no mediji su malo pomutili planove pa je sada, uz goste, iznenađen i cijeli svijet.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojavit će se nakratko na sutrašnjem slavlju u Štajerskoj na kojem će biti i kancelar Sebastian Kurz i čestitati mladencima, nakon čega će nastaviti prema Berlinu na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Puni su testosterona”

Karin Kneissl (53), neovisna političarka koja je u vladu Sebastiana Kurza ušla kao odabir Slobodnjačke stranke (FPÖ), pozvala je ruskog predsjednika na vjenčanje s poduzetnikom i financijskim stručnjakom Wolfgangom Meilingerom (54) u lipnju, za Putinova posjeta Austriji. Čvrstu vezu između K. Kneissl i Putina predstavlja Margot Klestil-Löffler, austrijska diplomatkinja i udovica austrijskog predsjednika Thomasa Klestila. Bračni je par održavao je srdačne veze s Putinom, a ovaj im je darovao dva štenca svoje labradorice Koni, iste one koju je “zloupotrijebio”, pozvavši je u sobu u kojoj je razgovarao s Angelom Merkel, itekako svjestan da se kancelarka jako boji pasa.

>> Melania ne voli prijateljstvo svoga supruga i Vladimira Putina, evo i zašto

Karin Kneissl
1/10

Margot Klestil-Löffler je nakon smrti supruga, od 2004. do 2009. bila veleposlanica u Češkoj, a onda do 2014. u Rusiji, da bi je potom angažirali kao zamjenicu glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative (SEI), regionalnog foruma sa sjedištem u Trstu koji okuplja 18 država.

Kratki staž u toj organizaciji bio je obilježen konfliktima s glavnim tajnikom, Talijanom Giovannijem Caracciolom di Vietrijem, što je zategnulo odnose između austrijskog i talijanskog MVP-a. Hrvatska od početka ove godine predsjeda SEI-om, a mnogi strani diplomati hvalili su Zagreb kako je uspio amortizirati sukobe u samom vrhu inicijative. Naposljetku je austrijski MVP povukao Margot Klestil-Löffler te je imenovali posebnom izaslanicom za Rusiju.

S ministricom Kneissl veže je, osim karijere u diplomaciji, i ljubav prema životinjama. Austrijska ministrica ima malo imanje blizu Beča na kojem udomljava konje, pse, mačke, zečeve...

I dok joj je pomaganje životinjama hobi, glavninu karijere provela je u diplomaciji, još otkako je od 1990. do 1998. radila u austrijskom MVP-om s ministrom Aloisom Mockom, baveći se i Hrvatskom. Biografija joj je zanimljiva – dio djetinjstva provela je u Ammanu jer joj je otac radio kao pilot za jordanskog kralja Husseina I., studirala je pravo i orijentalistiku u Beču, a potom i međunarodne odnose u Izraelu i Jordanu. Od 2005. do 2010. služi u gradskom vijeću Seibersdorfa kao neovisna zastupnica na listi Austrijske narodne stranke (ÖVP), radi kao novinarka i znanstvenica te predaje na sveučilištu u Beču te drugim institucijama. Poznata je kao kritičarka nekih aspekata Europske unije, a oštri stavovi o migracijama izazivali su burne reakcije, ali i pozornost Slobodnjačke stranke koja ju je i predložila za ministricu. Među prvima je govorila kako većinu migranata čine oni ekonomski, a da je uzrok nezadovoljstava na Bliskom istoku i u Africi frustracija mladih muškaraca, “punih testosterona” uzrokovana time da ne mogu pronaći žene i posao i stvoriti dom, odnosno ne mogu pronaći svoje mjesto u tradicionalnom društvu.

Nema mira bez Moskve

Poziv Putinu na vjenčanje također je dočekan uz kritike, prvenstveno iz Ukrajine. No Austrija, a posebice Slobodnjačka stranka, ionako se pozicionira kao veza Europske unije i Rusije i ne libi se održavati bliskije veze s Moskvom ili pak zagovarati ukidanje sankcija.

I sama ministrica Kneissl u intervjuu Večernjem listu prije desetak dana rekla je kako će održati konstruktivan dijalog s Rusijom, jer je jasno da se trajni i održivi mir u Europi ne mogu postići ako se ide protiv Rusije ili ako je se izolira.

Komentara 9

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
17:46 17.08.2018.

Sovjetski Savez, odnosno njegova sljednica Rusija garant su austrijske neovisnosti i neutralnosti još iz 1955 godine. Rusija stoga međudržavno ima i posebne odnose s Austrijom, a ostali garanti su SAD, Francuska i Velika Britanija.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
01:34 18.08.2018.

Putin je uvijek solo a hanuma doma ladi pivo 🤣

AA
aabbcc
00:14 18.08.2018.

Zasto nema nikada zena u ovim redovima sa kuburama ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije