Naslovnica Vijesti Svijet

Oštar odgovor Moskve: Sankcije ruskih banaka su objava ekonomskog rata

Prijetnja novih američkih sankcija održala je u petak pritisak na rublji te ju je u jednom trenu poslala na najnižu vrijednost u prethodne dvije godine, nakon čega je rublja vratila dio izgubljenog
10. kolovoza 2018. u 15:50 16 komentara 1466 prikaza
Vladimir Putin i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rusija je upozorila Sjedinjene Države kako će svaki pokušaj ograničavanja aktivnosti ruskih banaka smatrati objavom ekonomskog rata, na što će odgovoriti istim mjerama.

Donald Trump i Vladimir Putin Trovanje špijuna Rusi prijete odmazdom nakon najave novih američkih sankcija

Upozorenje, koje je poslao premijer Dmitrij Medvedev, pokazuje kako je Rusiju strah novih restrikcija njezinog gospodarstva. Ovoga je tjedna, uslijed nervoze oko sankcija, vrijednost rublje opala za šest posto.

Ekonomisti očekuju da će rusko gospodarstvo ove godine rasti za 1.8 posto. Međutim, ako se sankcije koje predlaže Kongres i State Department primijene u cijelosti, što još  uvijek nije sigurno, neki ekonomisti očekuju da će gospodarski rast biti srezan na nulu.

Ruska strategija poboljšanja zategnutih odnosa sa SAD-om kroz suradnju s predsjednikom Donaldom Trumpom naišla je na poteškoće nakon što su američki zakonodavci pokrenuli nove sankcije, iz straha da je Trump previše mekan prema Rusiji.

Donald Trump Trump Europskoj uniji: 'Ako poslujete s Iranom, nećete više s Amerikom'

Uoči američkih kongresnih i senatskih izbora usred Trumpova mandata to s druge strane stavlja pritisak na američkog predsjednika da pokaže kako je čvrst prema Rusiji.

U srijedu je State Department najavio novu rundu sankcija, što je snizilo vrijednost rublje najniže u zadnje dvije godine i potaknulo velike prodaje iz straha da je Rusija zapela u spirali beskrajnih sankcija.

Odvojeni prijedlozi zakona koje su prošli tjedan predstavili republikanski i demokratski senatori, kolokvijalno nazvani "mjere sankcija iz pakla", predlažu ograničenja poslovanja nekoliko ruskih banaka u državnom vlasništvu koje djeluju u SAD-u te restrikcije njihove upotrebe dolara.

Teheran, Iran Najžešći embargo Trump je iranski režim krenuo rušiti sankcijama

Medvedev je kazao kako će Moskva poduzeti ekonomske, političke i druge mjere protiv SAD-a ako Washington sankcionira ruske banke.

"Ne želim komentirati buduće sankcije, no mogu kazati jednu stvar: Ako uslijedi neka zabrana djelovanja banaka ili se ograniči njihova upotreba neke valute, to je moguće jasno nazvati objavom ekonomskog rata", rekao je Medvedev.

"I potrebno je reagirati na ovaj rat ekonomski, politički ili, ako je potrebno, drugim mjerama. I naši američki prijatelji to trebaju razumjeti.", kazao je, govoreći o putu na ruski Daleki istok.

Andres Manuel Lopez Obrador PORUKA SUSJEDIMA Novi meksički lider: 'Nitko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica'

U praksi je ipak malo toga što Rusija može učiniti kao odgovor na američke sankcije, a da ne ošteti ekonomiju ili zakine svoje potrošače. Dužnosnici u Moskvi jasno su dali do znanja kako se ne žele uvući u nešto što opisuju kao obostrano štetan rat sankcijama.

Prijetnja novih američkih sankcija održala je u petak pritisak na rublji te ju je u jednom trenu poslala na najnižu vrijednost u prethodne dvije godine, nakon čega je rublja vratila dio izgubljenog.

Davor Ivanković Oluju su napokon potvrdili i saveznici - SAD i Izrael

Središnja banka Ruske Federacije rekla je kako je takav pad rublje "prirodna reakcija" na vijesti o novim američkim sankcijama te kako imaju alate potrebne za sprječavanje bilo kakve prijetnje financijskoj stabilnosti.

Jedan od alata bi mogao biti, kažu, ograničavanje volatilnosti tržišta tako što će se precizno odrediti koliko se stranih valuta kupuju. U petak su podatci Središnje banke pokazali da je u srijedu počela kupovati manje stranih valuta, što je bio prvi dan pada rublje.

Steven Seagal Nije šala Rusi zadužili akcijsku zvijezdu da popravi odnose s SAD-om

Sudbina američkih sankcija protiv Rusije na koje se osvrnuo Medvedev neizvjesna je. Američki kongres u Washingtonu neće se naći u svom punom sastavu sve do rujna, a čak ni tada, očekuje se, mjere neće biti izglasane u cijelosti.

Iako je teško procjenjivati toliko unaprijed, kazali su kako je vjerojatnije da će se samo neke od odredbi naći kao amandmani u drugim zakonima.

Putin i Trump dogovorili se za plan u Siriji, a službeno se nisu trebali ni susresti

Vladimir Putin i Donald Trump
1 / 16
Donald Trump, Vladimir Putin
Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  to su samo zadnji trzaji ovih koji bi htjeli biti vladari svijeta a vi gore nemojte si misliti da ce vama biti bolje cak i ako se zavucete duboko, dbit cete po nogama koje jos vire

 • Avatar sindarela
  sindarela:

  Ima li itko zatucaniji od tebe ti bi ljude gazio još da imaš i prave čizme bilo bi ih zgaženih stidi se kreni ti gaziti od svojih da takvi kao ti nikad više ne probaju gazit bilo koga a kamoli ... prikaži još!i ljude ti si jednostavno sramota Hrvatskog roda

 • 1antena:

  Problem rusa je u tome što apsolutno ničim ne mogu parirati amerima