Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR MACRONA I PUTINA

Putin krivi 'ukrajinske provokacije' za eskalaciju na istoku: 'Diplomatska rješenja se moraju intenzivirati'

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin meets French President Emmanuel Macron in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.02.2022.
u 17:37

Rusija želi jamstva da Ukrajina i ostale bivše sovjetske države neće ući u NATO, a traži i vraćanje vojnih snaga sa istoka Ukrajine

Emmanuel Macron i Vladimir Putin održali su danas telefonski sastanak na kojem je zaključeno kako se ''diplomatska rješenja trebaju intenzivirati kako bi se riješila kriza u Ukrajini''.

Razgovor je započeo oko 11 sati i trajao je oko sat i 45 minuta, javlja Euronews. Francuski predsjednik opisao ga je kao ''zadnje moguće i nužne napore da se izbjegne konflikt u Ukrajini''. 

Prema Kremlju, Putin je okrivio ''ukrajinske provokacije'' za eskalaciju nasilja s proruskim separatistima, a traži i da NATO i SAD ''ozbiljno'' shvate ruske zahtjeve oko sigurnosti. 

Ruski predsjednik smatra i da zapadnjačka isporuka modernog oružja i streljiva ukrajinskim vojnim snagama "Kijev gura prema vojnom rješenju" kada je posrijedi sukob s proruskim separatistima, koji traje od 2014. 

"Službeni Kijev samo hini pregovore i tvrdoglavo odbija primijeniti sporazume iz Minska" potpisane 2015. koji bi trebali pridonijeti rješenju sukoba, kazao je ruski predsjednik. 

Elizejska palača je priopćila da su se Macron i Putin suglasili da se ponovo pokrenu aktivnosti "u normandijskom formatu" na osnovi razmjene mišljenja i ukrajinskih prijedloga zadnjih dana.

Rusija želi jamstva da Ukrajina i ostale bivše sovjetske države neće ući u NATO, a traži i vraćanje vojnih snaga sa istoka Ukrajine.

Nakon njihovog sastanka najavljen je i razgovor Macrona s američkim predsjednikom Joe Bidenom te njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarat će s francuskom ministricom Jean Yves Le Drian.  

Bjelorusija je pak najavila da će ruske trupe, koje se od 10. veljače nalaze na njezinu teritoriju zbog vojnih manevara, koji bi trebali završiti u nedjelju, ostati ondje zbog drugih sličnih vježbi.

"Morat ćemo sve ovo provjeriti, možda će trebati malo vremena", reklo je francusko predsjedništvo napominjući da se izjave bjeloruskih vlasti "ne podudaraju s riječima predsjednika Putina".

Francuski i ruski čelnik nisu se složili oko toga tko je odgovoran za napetosti u istočnoj Ukrajini, rekao je francuski dužnosnik. Macron okrivljuje ruske separatiste a Putin Ukrajinu.

Vladimir Putin je "ponovno istaknuo potrebu da Sjedinjene Države i NATO ozbiljno shvate zahtjeve Rusije za sigurnosnim jamstvima i da na njih odgovore na konkretan i sadržajan način".

Rusija, koju Zapad optužuje za gomilanje 150.000 vojnika na granicama Ukrajine s ciljem invazije te zemlje, traži obećanje da Kijev nikada neće ući u NATO, kao i prekid vojnih pojačanja Saveza na svojim granicama.

Zapad je te zahtjeve odbio.

>> VIDEO Vozači oprez! Netko je na benzinskoj postaji zamijenio pištolje za benzin i dizel...

Komentara 46

MI
Mislav28
17:54 20.02.2022.

Ti ćeš određivat tko će uči u najači vojni savez na svijetu NATO, svašta si si umislio HaHa.

ST
Startrack
17:59 20.02.2022.

Al slucajno situaciju su Ukrajinci poceli pogorsavat bas kad su rusi nagomilali vojsku na granicu. Izgleda Spske i Ruske metode specijalnog rata potpuno iste.

SC
Schnellau
18:26 20.02.2022.

Sad cekam samo jos pro Putinov komentar od miroslava.petkovica! Petkovicu dje si?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije