Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJACI NAGAĐAJU

Na nekim ruskim tenkovima na granici s Ukrajinom oslikana su slova 'Z'. O čemu je riječ?

Russian service members hold drills in the Rostov region
Foto: SERGEY PIVOVAROv/REUTERS
1/2
20.02.2022.
u 15:29

Ruslan Leviev i njegova grupa prate ruske vojne simbole već osam godina, no svejedno ne znaju o čemu se radi

U jeku velikih napetosti između Rusije i Ukrajine, grupa istraživačkih novinara i stručnjaka uočilo je neobičan detalj na ruskim vojnim vozilima čije je značenje nepoznato. 

Naime, stotine tenkova, vozila te raketnih bacača snimljeno je kako dolaze na granicu s Ukrajinom, a puno njih na sebi ima oslikano slovo 'Z'.

Stručnjak Ruslan Leviev i njegova grupa prate ruske vojne simbole već osam godina, no svejedno ne znaju o čemu se radi.

- Brojni nas pitaju što to znači, ali ne znamo o čemu se radi. Neki smatraju da je to znak za njihova vozila kako ne bi bombardirali svoje. No, svakodnevno vidimo puno kretnji vozila i ovaj znak 'Z' je zapravo rijedak - napisao je Ruslan Leviev.

Neki vjeruju da se simbol odnosi na vozila grupirana za regije Ukrajine, dok drugi smatraju da se radi preslici taktike saveznika iz Drugog svjetskog rata u kojoj su se koristili simboli kako bi se izbjegao napad na svoje, s obzirom da Ukrajina ima dosta tenkova iz sovjetske ere te ih je lako zamijeniti s ruskim vozilima. 

Ono što je još čudnovatije u cijeloj situaciji je to što slovo 'Z' uopće nije slovo u ruskoj ćirilici

Ključne riječi

Komentara 21

AC
acm
18:53 20.02.2022.

To je za Zoki

ST
stelarosa
18:57 20.02.2022.

Zoro,garant

JB
jonny_bravo
16:15 20.02.2022.

Ma zamisli...piše slovo Z na tenkovima...ma zamisli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije