Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nizozemci ogorčeni:

'Putin je pripremao napad i na borce protiv kemijskog oružja'

ruski agenti
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
05.10.2018.
u 12:55

Rusija mora prestati sa svojim bezobzirnim obrascem ponašanja, poručuje Zapad

Nizozemske sigurnosne službe, u suradnji s britanskima, spriječile su Rusiju u izvođenju neprijateljskog kibernetičkog napada na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Haagu, obavijestila je nizozemska ministrica Ank Bijleveld saveznike u NATO-u na jučerašnjem sastanku ministara obrane svih 29 država članica.

Napad je u travnju pokušala izvesti ruska vojna obavještajna služba GRU, za koju je i Velika Britanija utvrdila da je organizirala pokušaj atentata na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u engleskom gadu Salisburyju početkom ožujka. Vjeruje se da su Rusi targetirali OPCW jer je ta međunarodna organizacija u to vrijeme provodila istragu o pokušaju ubojstva Skripala bojnim otrovom novičok u Salisburyju i o napadima kemijskim oružjem na sirijski grad Doumu. Nizozemci tvrde da su uhvatili četvoricu agenata GRU-a na djelu 13. travnja, oduzeli im tehničku opremu i protjerali iz Nizozemske. Jedan od četvorice nosio je i 20 tisuća eura u kešu.

“Zaustavit ćemo sve akcije”

– NATO saveznici izražavaju solidarnost s odlukom nizozemskih i britanskih vlasti da prozovu Rusiju u ovim blatantnom pokušajima podrivanja međunarodnog prava i institucija. Rusija mora prestati sa svojim bezobzirnim obrascem ponašanja, koji uključuje korištenje sile protiv svojih susjeda, pokušaje uplitanja u izborne procese, i široko rasprostranjene dezinformacijske kampanje – komentirao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova odbacila je optužbe o pokušaju kibernetičkog napada na OPCW kao “veliku fantaziju” i plod nečije bogate mašte.

No, Sjedinjene Države jučer su reagirale ozbiljnom optužnicom protiv sedmero ruskih državljana koji su, kao agenti GRU-a, izveli hakerski napad na svjetsku antidopinšku agenciju WADA te na jedno elektroprivredno poduzeće u blizini Pittsburgha.

– Državno sponzorirane hakerske i dezinformacijske kampanje predstavljaju ozbiljnu prijetnju našoj sigurnosti i našem otvorenom društvu, ali Ministarstvo pravosuđa se brani i bori protiv toga – poručio je amarički ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Europska unija reagirala je kroz zajedničku izjavu predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, i visoke predstavnice Federice Mogherini. Osuđujući ruski “agresivan akt”, poručili su da će EU nastaviti jačati otpornost svojih institucija, institucija država članica i međunarodnih organizacija i partnera u digitalnoj domeni.

Zajedničku izjavu dali su i britanska premijerka Theresa May i nizozemski premijer Mark Rutte:

– Ovaj pokušaj upada u sigurne sustave međunarodne organizacije koja radi na uklanjanju kemijskog naoružanja u svijetu još jednom pokazuje GRU-ovo ignoriranje globalnih vrijednsti i pravila koja sve nas čine sigurnima – poručili su May i Rutte. Nizozemci također tvrde da je ruska služba pokušavala ometati i međunarodnu istragu o rušenju zrakoplova Malaysian Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine, incidenta iz srpnja 2014. u kojoj su poginule 298 osobe i za koji je istraga utvrdila odgovornost Rusije.

– Vrlo jasno poručujemo da, gdje god Rusija djeluje na takav način, mi ćemo otkrivati takve akcije – rekao je britanski ministar obrane Gavin Williamson u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Britanci tvrde i da su hakerski napadi na svjetsku antidopinšku agenciju WADA, i na izborni stožer demokratske kandidatkinje Hillary Clinton na američkim predsjedničkim izborima 2016., “vrlo vjerojatno” djelo ruske vojne obavještajne službe GRU.

NATO sprema svoj centar

Zapadnim, sjevernoatlanskim saveznicima u osudi ponašanja Rusije i GRU-a pridružili su se i Australci, kroz izjavu premijera i ministra vanjskih poslova Australije koja kaže da su se njihove obavještajne službe složile da je GRU “odgovoran za obrazac malicioznih kibernetičkih aktivnosti”.

U Bruxellesu, ministri obrane NATO-a složili su se da će integrirati nacionalne kapacitete za borbu protiv kibernetičkih napada te ubrzati uspostavu NATO-ova kibernetičkog operativnog centra.

Komentara 6

MO
morejeslano
17:00 05.10.2018.

Rusi su uhićeni i poslani natrag u Rusiju 13 travnja. Sve do 4 listopada nije bilo potrebe da se o tome obavijesti javnost Zašto im nisu sudili ako su krivi?. Sada kada je Velikoj Britaniji potrebna podrška u nebuloznim optužbamaa odjednom je održana pompozna konferencija za novinare. Smiješna propaganda.

PL
@ploto@
16:57 05.10.2018.

Upadaju iz laži u laž.Gojima je odavno jasno kakvo se zlo krije iza ovoga.

DJ
djakputnik
13:10 05.10.2018.

Nizozemci su poznati po svojoj vjerodostojnosti. Počev od bataljona koji je dopustio pokolj nad tisućama muslimana za koji čin ih je nizozemska vlada i odlikovala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije