Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaboravljeni od svih

Pusto selo Baljci: Pupovac i Uzelac više ne dolaze niti su obećano ispunili

Baljci
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
08.07.2014.
u 15:30

Mještani su se raselili po svijetu, a političari obećanja nisu ispunili

– Rat je davno prošao, a naše selo još je uvijek ruševina do ruševine. Mi, razasuti po svijetu, čekamo obnovu svojih kuća koja još nije počela unatoč rješenjima upravnih tijela i obećanjima političara. Neki su ljudi sami obnovili svoje zapaljene kuće, ali ne mogu se u njih vratiti jer nemamo struju ni vodu, asfalt nam je razrovan, a usred sela Općina Ružić odlaže komunalni otpad. Oko kuća i po njima luta nam stoka koju vlasnici ovdje drže – kažu nam nekadašnji žitelji danas pustog sela Baljci, smještenog u općini Ružić pokraj Drniša, između Čavoglava i Kričaka. 

Srce na kamenu i kršu

Selo je prije rata brojilo 138 kućanstava, velikom većinom Srba koji su otišli uoči Oluje, a danas ovdje žive samo dvije obitelji. Ostali su u Srbiji, Njemačkoj, Kanadi, SAD-u, Australiji... Okupljaju se jednom godišnje, na blagdan svetog Ivana Krstitelja 7. srpnja. Jučer su se nakon mise Baljčani družili pokraj crkve koju su sami obnovili, kitili cvijećem obiteljske grobove i s tugom obilazili razvaline bez krovova i prozora. Političara nije bilo. Prije su dolazili Pupovac, Uzelac, dožupan Mirko Rašković.

– Obećali su što su imali i ništa nisu ispunili – kažu ljudi.

– Spavam kod rođaka, njemu je kuća obnovljena, ali nema ni struju ni vodu. Nas 75 obitelji zahtjeve za obnovu predali smo prije deset godina, a prije godinu i pol dobili smo pozitivna rješenja, međutim još se ništa nije dogodilo – kaže Nikola Bešević. Prije rata radio je u Splitu i Drnišu, poslije otišao je u Srbiju i danas s obitelji živi u Šidu. Vratio bi se rado, srce mu je puno jedino na dalmatinskom kamenu i kršu, ali nema kamo.

Investicije u malo mjesto

– U mojoj kući bilo je 50 krava, od nje su napravili štalu. Nisam joj mogla ni prići, a nisam se ni usudila. Kada smo tog čovjeka dali na sud, sam je otišao. Možete li zamisliti kako sada kuća i sve oko nje izgleda?! Čitam web-stranice i načelnik općine piše da su tu živjeli četnici. Mi smo građani Hrvatske, poštujemo hrvatske zakone i samo tražimo osnovno da bi se vratio život u naše selo. Kada bi bilo struje i vode, ja bih kuću sama obnovila – kaže Anka Milanković koja je došla iz Kanade. Slaviša Jošić rodio se u Njemačkoj, a iako je tamo zasnovao obitelj, tvrdi da bi investirao u Baljke i živio ovdje sa suprugom i djecom kada bi bilo minimalnih uvjeta. Jedan od onih koji je novac zarađen u Srbiji investirao u rodno selo je i Smiljan Džaleta.

– Mi Hrvatsku doživljavamo kao svoju državu, volimo je i normalno je da od nje tražimo pomoć – poručio je Džaleta.

Predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću jučer su Baljčani javno uputili svoje zahtjeve. Traže obnovu kuća, uvođenje struje i vode, popravak asfalta, prestanak odlaganja smeća u selu i zaustavljanje devastacije imovine.

Komentara 41

ĆA
ćaćaća
15:36 08.07.2014.

da su uspjeli napraviti veliku srbiju onda ne bi pričali o ljubavi prema hrvatskoj..ali sad kad moraju u hrvatsku onda je jako vole samo dok im se obnove kuće..nakon toga sve po starom..o ugroženosti od "ustaša" tj hrvata se nastavlja..

Avatar žič
žič
15:37 08.07.2014.

je,izbori su prošli i prvog srbina hrvatske nema,ali budite sigurni da bu opet došel s punom torbom obečanja....pred izbore

Avatar antoniusbaracus
antoniusbaracus
15:49 08.07.2014.

Svatko zasluzuje zivjeti u svom domu i nitko mu ga ne smije na bilo kakav nacin ugroziti! Ali dragi moji Srbi takav stav ste trbali imati i 91. godine. Da ste tada govorili Hrvatska je vas dom ne bi bilo rata, Maslenice, Bljeska, OLUJE ,ne bi dobrovoljci iz Srbije dolazili u vasa sela jer ne bi bili dobrodosli, vi ste se vec opredjelili za Hrvatsku,kao svoj dom. O vama Srbima iz Hrvatske tih godina puno je toga ovisilo. I ja sam to kao desetogodisnjak osjetio na svojoj kozi jer sam nekoliko puta morao napustati svoj dom i bjezati preko paskog mosta, koji mi je biojedini izlaz. Rat mi je obiljezio djetinjstvo. Vi ste to mogli promjeniti,jer stvarno Hrvatska je i vasa zemlja , samo ste to kasno shvatili, ali bolje ikad nego nikad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije