Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Pušite? Zbog toga poslodavca koštate 34.500 kuna više

Svi ispitanici (100%) privatnih tvrtki u stranom vlasništvu puše na poslu, dok u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu puši 90% ispitanih pušača.
14. listopada 2013. u 10:24 0 komentara 20 prikaza
pušenje
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Istraživanje sveučilišta Ohio pokazalo je da pušač svog poslodavca tijekom godine u prosjeku "košta" 34.500 kuna više nego nepušač. Pritom najveći trošak predstavlja pauza za pušenje (17.625 kuna). U isto vrijeme neka istraživanja pokazuju da nikotin poboljšava koncentraciju, pamćenje i budnost.

Koje su razlike u ponašanju pušača i nepušača na radnom mjestu, otkriva istraživanje portala MojPosao provedeno na više od 370 ispitanika. Na cigarete se troši između 201 i 500 kuna mjesečno te 15 minuta radnog dana. Većina pušača (94%) ne odriče se svoje navike dok su na poslu. Svega 6% njih suzdržava se od pušenja za radnog vremena.

Zaposlenici velikih tvrtki ili institucija najviše "uživaju" u nikotinu. Njih 99% puši na poslu, dok isto prakticira 96% zaposlenika u srednje velikim te 85% u malim tvrtkama ili institucijama. I vlasništvo tvrtke određuje u kojoj mjeri se zaposlenici osjećaju slobodnima "zapaliti". Svi ispitanici (100%) privatnih tvrtki u stranom vlasništvu puše na poslu, dok u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu puši 90% ispitanih pušača. Kada je riječ o najpogodnijoj lokaciji, čak polovica ispitanika (50%) puši ispred zgrade tvrtke, dok petina (21%) ima prostoriju za pušenje.

Još petina ispitanika (20%) puši na balkonu ili terasi, a 14% ih puši na svom radnom mjestu. Neku obližnju lokaciju bira 4% ispitanika, a njih 3% smije pušiti jedino u "kvartovskom" kafiću. Najveći broj ispitanika (45%) smatra da pušenje za radnog vremena ne utječe na njihovu produktivnost. Ipak 43% ispitanika smatra da im pušenje na poslu pomaže u produktivnosti, dok ih 10% ne zna ocijeniti kakav utjecaj pušenje ima na njihovu učinkovitost na poslu.

Pušenje utječe na produktivnost

Svega 2% ispitanika priznaje da ih pušenje zapravo ometa te im smanjuje produktivnost. Ako se pita nepušače, najviše (42%) ih smatra da cigareta smanjuje produktivnost njihovih kolega. Trećina ispitanika (28%) misli da pušenje ne utječe na produktivnost, 17% ih nema stav, dok je njih 13% "na strani" pušača i smatra da pušenje povećava produktivnost.

Na stanku za cigaretu u prosjeku se potroši do 15 minuta radnog vremena, tvrdi polovica pušača (51%). Trećina (31%) ispitanika navodi da na "čik-pauzi" ostaju i do pola sata, a 12% ih navodi da je riječ i o 45 minuta dugoj pauzi. Čak 6% ispitanika na pušenje iskoristi i više od 45 minuta radnog vremena.

Zanimljivo je da žene troše manje vremena na cigaretu od muških kolega – 11% muškaraca iskoristi više od 45 minuta radnog vremena na uživanje u nikotinu, dok isto
radi 3% žena.

Ipak, pušenje ima i prednosti, poput "upoznavanja s kolegama, razgovora o poslu, ali i o idejama vezanim uz posao". Osim pušača i nepušači vide pozitivne strane pušenja, poput smanjenja nervoze.

>>Pušenje opasnije nego što se mislilo, skraćuje život 10 godina!

Preminuo Aki Rahimovski, pjevač Parnog Valjka
golema tuga
Akiju su ovog tjedna u jednoj zagrebačkoj klinici ugrađena četiri stenta, svi su vjerovali da će biti dobro
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.