Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova studija

Pušenje opasnije nego što se mislilo, skraćuje život 10 godina!

pušenje
Borna Filić/PIXSELL
11.10.2013.
u 08:21

Istraživanje provedeno na 200 tisuća Australaca pokazalo je da se pušenje izravno može povezati s dvije trećine smrti kod sadašnjih pušača, što je mnogo više od prijašnjih predviđanja od 50 posto.

Najnovije australsko istraživanje pokazalo je da je pušenje još smrtonosnije nego što se prije vjerovalo, dvije trećine smrti pušača povezano je s njihovom navikom te im pušenje skraćuje život za 10 godina, piše Guardian.

Istraživanje provedeno na 200 tisuća Australaca pokazalo je da se pušenje izravno može povezati s dvije trećine smrti kod sadašnjih pušača, što je mnogo više nego su bila prijašnja predviđanja od 50 posto.

Analiza je pokazala da je čak i umjereno pušenje "veliki ubojica". – Svi smo znali da je pušenje loše za zdravlje. No, dosad nismo imali veliki broj izravnih dokaza iz Australije o tome koliko je loše – kazala je voditeljica studije, profesorica Emily Banks te dodala kako su se prije oslanjali na rezultate istraživanja iz drugih država.

Istraživanje je pokazalo da se rizik povećava s većim brojem popušenih cigareta dnevno. Rizik od smrti se udvostručuje kod onih koji prosječno puše 10 cigareta dnevno. Dobra vijest je da prestanak pušenja u bilo kojoj godini smanjuje rizik.

>>Wilshere poručio: Cigareta je za mene prošlost

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije