Naslovnica Vijesti Hrvatska

Purda na ispitivanju: Tukli su nas i prijetili da će nas pobiti

Purda je djelovao posve smireno i staloženo iako je bilo mučno slušati svjedočenje o svim strahotama koje je proživljavao
21. veljače 2011. u 13:22 179 komentara 2 prikaza
\'purda2_nnn_unu_180211\'

Tihomir Purda mogao bi uskoro doista biti ponovno slobodan. Nakon današnjeg saslušanja u Državnom odvjetništvu BiH u Sarajevu istražni sudac Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milan Diliparić izjavio je kako ga ne zanimaju izjave koje je netko dao u logoru!

Ne odgovara stilu

Međutim, to ne znači da je srbijansko pravosuđe u ovom trenutku odustalo od progona, to se tek treba dogoditi, ali po razvoju događaja gotovo da ništa drugo nije ni moguće. Naime, rješenje o provođenju istrage beogradskog Vojnog suda temelji se samo na navodnu priznanju Tihomira Purde, ali njegovi odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac nisu čak ni vidjeli original tog dokumenta. Na njihov zahtjev, dostavljena im je loša fotokopija, s iskazom koji ni jezično ni stilski ne odgovara načinu na koji Purda govori, a ni on sam uopće se ne sjeća da je takvu izjavu dao niti da ju je potpisao! Purda je bio u logorima Stajićevo i Srijemska Mitrovica, a sad ima oštećen jednjak jer je morao gutati sol i papar, slab mu je vid i sluh, ima PTSP te oštećenu kralješnicu. Purda je rekao i da su ga u logoru tukli i prijetili im da će ih pobiti. danas je na ispitivanju odgovarao i na pitanja srbijanskog istražnog suca Diliparića te tužitelja za ratne zločine Dušana Kneževića.

Tri sata ispitivanja

Ispitivanje je potrajalo gotovo tri sata, a uza srbijanske pravosudne dužnosnike, Purdu je ispitivala i Jadranka Lokmić-Misirača, državna tužiteljica BiH. Na saslušanju je bio i odvjetnik Krešimir Krsnik, koji zastupa drugu dvojicu koje srbijanski tužitelji terete za ratni zločin u Vukovaru, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona. Jučerašnje saslušanje obavljeno je na zahtjev Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Muselimović je zadovoljan načinom na koji je Purda odgovarao na pitanja. Kaže da je djelovao posve smireno i staloženo iako je, kaže, bilo mučno slušati svjedočenje o svim strahotama koje je proživljavao. Gotovo sva pitanja istražnog suca iz Beograda i tužitelja iz BiH i Srbije odnosila su se na zbivanja od 5. studenog 1991. kada je, prema tvrdnjama beogradskog suda, u okolici Vukovara ubijeno nekoliko pripadnika tadašnje JNA. – Uvjereni smo da je Purda danas apsolutno dokazao nevinost i da bi njegovo dalje zadržavanje u pritvoru bilo povreda njegovih temeljnih ljudskih prava – kazao je Muselimović. Državno odvjetništvo BiH upozorilo je pak kako jučerašnje Purdino saslušanje ni na koji način nije povezano s odlučivanjem o mogućem Purdinu izručenju.

Muselimović očekuje da će srbijansko odv

Muselimović očekuje da će srbijansko odvjetništvo odustati od progona
Josip Muselimović kaže da je obrana podnijela žalbu na odluku vijeća suda Bosne i Hercegovine da se Tihomira Purdu može izručiti, a očekuje i da srbijansko tužiteljstvo, nakon što u četvrtak i petak u Hrvatskoj budu saslušana i preostala dvojica vukovarskih branitelja koji se terete za iste zločine, Petar Janjić i Danko Maslov, odustane od njihova daljeg kaznenog progona.

Ista očekivanja ima i hrvatski odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je nazočio saslušanju Tihomira Purde u Sarajevu i koji zastupa Maslova i Janjića.

Elipso