Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Pupovac: Šest mjeseci traju pokušaji razbijanja SDSS-a

srbi u vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
1/3
23.05.2016.
u 13:24

Na novinarski upit bi li podrška SDSS-a Vladi riješila pitanje financiranje srpskih organizacija Pupovac je rekao kako tako nešto ne bi smjelo biti uvjet ispunjavanja obveza Vlade prema manjinskim organizacija Srba ali i drugih manjina u Hrvatskoj.

Opstojnost daljeg rada i djelovanja Zajedničkog vijeća općina (ZVO) i Srpskog narodnog vijeća (SNV), dvije najveće organizacije u Hrvatskoj koje okupljaju pripadnike srpske nacionalne manjine, dovedeno je u pitanje, stav je predsjednika SNV-a Milorad Pupovac i ZVO-a Dragana Crnogorca na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Vukovaru ističući kako je suprotno svim potpisanim međunarodnim aktima njihovo financiranje izbačeno iz državnoga proračuna.

Ove dvije najveće organizacije Srba u Hrvatskoj godišnje su za svoj rad i djelovanje primale iz državnoga proračuna oko 9 milijuna kuna. Prema riječima Pupovca po prvi put te stavke u državnome proračunu nema, a zanimljivo je i da su Vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010. godine. Sukladno tome u novome proračunu za 2016. godinu za ZVO i SNV predviđeno je nula kuna. Najavljeno je i da će se još jednom obratiti premijeru i Vladi RH prije nego pomoć zatraže od međunarodnih institucija koje jamče provedbu međunarodnih ugovora kojima su zajamčena prava Srba u Hrvatskoj.

– Ovdje je riječ o narušavanju autonomije rada i djelovanja ZVO-a i SNV-a – istakao je Pupovac dodajući kako planovi razbijanja SDSS-a i srpskih organizacija neće uspjeti.

Na novinarski upit bi li podrška SDSS-a Vladi riješila pitanje financiranje srpskih organizacija Pupovac je rekao kako tako nešto ne bi smjelo biti uvjet ispunjavanja obveza Vlade prema manjinskim organizacija Srba ali i drugih manjina u Hrvatskoj.

– Šest mjeseci traju pokušaji razbijanja SDSS-a i srpskih organizacija u Hrvatskoj. Mi smo otvoreni za mogućnost razgovora i za suradnju s Vladom što ne znači i da smo za sudjelova je u Vladi RH. Kada se radi o međusobnim političkim odnosima oni moraju biti predmet ozbiljnih razgovora. Vjerujem kako bi odnosi bili drugačiji da su s nama razgovarali umjesto što su kupovali naše zastupnike – rekao je Pupovac.

Govoreći o trenutačnom položaju Srba kao i ostalih manjina u Hrvatskoj Pupovac je rekao kako je po prvi put na vlasti u Hrvatskoj Vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike Vlade kao i da je ovo prva Vlada u kojoj nema predstavnika Srba. Nakon održane konferencije za novinare održana je i svečana Skupština ZVO-a povodom 19. obljetnice osnivanja ove organizacije. 

>> Izbori u Hrvatskoj jedan su od mogućnih izlaza iz sadašnje krize

Komentara 32

ST
stric7
14:00 23.05.2016.

....pupovac stalno o Kunama .... ustaškim Kunama .... nikad mu dosta...

DU
Deleted user
13:53 23.05.2016.

Etnobiznis ne cvjeta kao nekada. Reže se svima, a nema to veze s ugrožavanjem manjina, jer bi po toj logici onda svatko mogao reći da je u Hrvatskoj ugrožen. A što se tiče raskola među hrvatskim Srbima, nema tu nikakve umiješanosti aktualne vlasti, jer vas je prozivao i Josipović, već se radi o velikim razlikama između ateističkog i kvazimarskističkog Pupovca kojemu je stalo samo do njega i njegovih zagrebačkih drugova i ostatka srpskog naroda koji mora nakon vas skupljati mrvice. Priča o ugroženosti srbskog naroda je već pomalo zastarjela i previše iskorištavana u bližoj i daljnjoj povijesti - zadnji puta kada ste bili ugroženi ste morali započeti rat u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, izvršiti niz genocida i etničkih čišćenja "srpskih zemalja", a srpskom, kao i običnom hrvatskom čovjeku, nije više ni do ideologije, ni do rata i mira, već bi poslal i da može živjeti dostojanstveno od svoga rada, slati djecu u školu i tu i tamo si priuštiti nešto više od kruha i mlijeka. Zašto u Novostima ne rade hrvatski Srbi nego uglavnom Hrvati? Zašto se list ne izdaje na srpskom jeziku i pisan na ćirilici? Zašto se sav novac namijenjen srpskoj manjini troši u zagrebu, a ne u ostalim područjima gdje žive?

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
14:07 23.05.2016.

Da zna koliko je dosadan nebi više pričao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije