Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transkripti

Pupovac se dogovorio s Tuđmanom pa glasao za Ustav

\'20.10.2010.,Zagreb -  Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
03.05.2011.
u 13:00

Iz zapisnika je vidljivo da nije bilo povišenih tonova. Posebno se govorilo o aboliciji za 12.000 osoba te povratu stanarskih prava i srpske imovine

Da bi se moglo izglasati Tuđmanov paket ustavnih promjena sredinom prosinca 1997. - postao je presudan srpski glas koji je cijeli Sabor čekao sat vremena. Odlučivanje o ustavnim promjenama odgađalo se sve dok u sabornicu nije stigao Milorad Pupovac. Pupovčev glas za Tuđmanove promjene Ustava postao je tada u Hrvatskoj tema dana a taj glas za ustavne promjene dan je samo nekoliko dana nakon sastanka na kojem je 6. prosinca 1997. bio s Tuđmanom u četiri oka. Isti dan u sjevernom salonu Predsjedničkih dvora sat i pol razgovarali su predsjednik Franjo Tuđman i njegovi najbliži suradnici s predstavnicima srpske manjine M. Pupovcem, V. Stanimirovićem, M. Vojnovićem, S. Uzelcem i M. Vučetićem.

Apel vodstvu Srba
Iz zapisnika sa sastanka Tuđman - Pupovac koji je počeo u 12.15 sati i završio u 13.45 sati vidljivo je da je uoči ustavnih promjena Tuđmanu stalo da se završi mirna reintegracija te apelira na srpsko vodstvo da utječe na srpski živalj da svojim ponašanjem i zahtjevima ne izaziva neraspoloženje i srdžbu ljudi u Hrvatskoj koji su stradali. Predstavnici Srba upozorili su na probleme, ne krijući zahvalnost na tome što Tuđman radi. Izvijestili su ga o tihom odlasku starosjedioca. A Miloš Vojnović pohvalio je Zakon o amnestiji, ali je upozorio na pojave novih optužnica posebno apostrofirajući njih 43 u Bjelovaru.

Povlačenje 43 optužnice
Milorad Pupovac spomenuo je da je suradnjom s Ministarstvom pravosuđa i Uredom predsjednika riješen i slučaj u Sisku gdje je zatvorenik štrajkao glađu jer mu Vrhovni sud godinu i pol nije davao odgovor na žalbu. Ministar pravosuđa Miroslav Šeparović tad je iznio podatak da je na 12 tisuća osoba primijenjen zakon o oprostu. Pojašnjava da je čuvši za optužnice protiv 43 osobe u Bjelovaru, isti tren naredio da se povuku. Predsjednik SKD Prosvjeta Slobodan Uzelac govorio je o modelu dodatne nastave i o stvaranju, kako ga je nazvao, civilizacijskog modela srpske školske autonomije. Posebno se govorilo o povratku stanarskih prava i srpske imovine. Pupovac je iskoristio razgovor s Tuđmanom i podsjetio na dijelove pisma namjere o stvaranju kulturne autonomije kroz zajedničko vijeće općina i SNV.

Tuđman je na kraju podsjetio na srpske i na hrvatske žrtve i da srpski i hrvatski ekstremisti moraju znati da su pod prismotrom hrvatskih vlasti. No održao je i kraći monolog o položaju Srba u Hrvatskoj prije 1990. ustvrdivši da su bili povlaštena nacija.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
13:19 03.05.2011.

o položaju Srba u Hrvatskoj prije 1990. ustvrdivši da su bili povlaštena nacija. ========= kao da danas i u ovoj komunističkoj Hrvatskoj nisu?

OB
-obrisani-
17:42 03.05.2011.

Iz ovog milovidnog pogleda vidite, da se radi o dobronamjernoj i poštenoj osobi. Isti takav ima i dr Stanimirović, Hadžić a bogami i Šljivančanin koji je odbrusio predstavnik Crvenog križa:\"Ako vam se ovde ne sviđa, idite tamo gde vam se sviđa\"

CH
chemica
16:53 03.05.2011.

Desio se Jasenovac pa su Srbi dobili status konstitutivnog naroda. Desila se Oluja pa su Srbi dobili status povlaštene manjine. Kad god rvatine z***** motku, normalni Hrvati moraju ispaštati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije