Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Srbi su me proglašavali ustašom, a ako Vlada treba pasti - neka padne'

Kako je najavljeno, diskutirali su o zahtjevu Hvidre da mu se sudi zbog rušenja ugleda Republike Hrvatske, ostanak u vladajućoj koaliciji te su se osvrnuli na aktualnu kampanju za izbor predsjednika Republike.
13. listopada 2019. u 14:58 127 komentara 14114 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Gost HRT-ove emisije Nedjeljom u dva bio je prvi čovjek SDSS-a, Milorad Pupovac. Kako je najavljeno, diskutirali su o zahtjevu Hvidre da mu se sudi zbog rušenja ugleda Republike Hrvatske, ostanak u vladajućoj koaliciji te su se osvrnuli na kampanju za izbor predsjednika Republike i druge aktualne teme.

Milorad Pupovac Marinko Jurasić Zar Pupovcu želimo reći kako se ni protiv RH ne smije govoriti kao što se protiv SFRJ nije smjelo

Prvo pitanje bilo je upućeno na temu štrajka prosvjetara, a Pupovac je kritizirao vladu iz 2008. godine koja, kako kaže, nije provela svoja predizborna obećanja.

- Kad je došlo vrijeme nakon krize da se realizira obećano, to se nije dogodilo. To se osjeti na općenitoj kvaliteti. To treba mijenjati. Treba nastaviti pregovore i treba vidjeti gdje se može naći neka sredina. Zanimanja u provjesti uvijek su potrebna i uvijek će biti. Uvijek će biti cijenjeni i trebamo to zapamtiti- kazao je Pupovac.

Tomo Medved TOMO MEDVED: 'Od Hvidre očekujem dijalog'

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića misli li da će pasti vlada zbog pritiska HNS-a odgovara da ako tako treba biti, neka bude.

-Ako treba pasti neka padne, ali ja mislim da se treba naći neki kompromis- rekao je predsjednik SDSS-a. Nadovezavši se na HNS, Pupovac smatra kako stranka nije postavila ultimatum vladi.

-Ne bi to nazvao ultimatumom. Jer je HNS srušio ovu koaliciju da bi poboljšao uvjete rada. To je bio jedan od ključnih točaka njegovog programa u ovoj vladi. Ako tu neće biti dogovora između ostatka koalciije i HNS-a, onda ćemo mi njih potpkopavati. HNS se našao u situaciji da ne mogu raditi kako bi htjeli zbog pritisaka izvana i iznutra- komentirao je saborski zastupnik.

Milorad Pupovac Odnos ušao u novu fazu Pupovac: Prihvaćam dijalog, ja sam hrvatski patriot. Hvidra: Bilo bi dobro da sjednemo

Na predsjedničkim izborima, tvrdi, da neće podržati nikoga, ali možda će se u budućnosti predomisliti.

- Mi vrlo aktivno promatramo sve. To bi moglo rezultirati odlukom da SDSS podrži nekog. Želimo da se slika izbalansira i da se počnemo vraćati centru- kazao je, dodavši kako smatra da se funkcija predsjednika banalizirala.

Milorad Pupovac BIRAO RIJEČI Pupovca se ne može kazneno progoniti za dojam koji ima o hrvatskoj državi

Što se situacije s Hvidrom tiče, Pupovac ističe kako sastanak s njima trenutno nije na planu, ali možda će biti u budućnosti.

- Kad bi se gledale izjave, i moje i tuđe, onda do sastanka s Hvidrom nikad ne bi došlo. Ako se gleda potreba da postoji povod koji može biti razlog za razgovor o tome. Ne razmišljam o sastanku i nisam siguran da u ovim okolnostima će do toga doći, ali ako će do toga ikad doći, ni ja ni moji stranački kolege neće to odbiti. Čini mi se da bi to moglo biti nakon komemorativnih praksi u Vukovaru- odgovorio je Pupovac.

Dražen Jelenić SLUČAJ PUPOVAC Glavni državni odvjetnik: Ne osjećam se prozvanim od strane HVIDR-e

Na pitanje voditelja o medijskim natpisima da je Hrvatsku usporedio s NDH, komentira kako mediji imaju moć da nešto dodaju, preobliče ili izostave.

- Moć medija je u tome da kreira događaje kad ga nema i kad ga ima. Ovo nije prvi puta da mi se to dogodilo. Izjava u kojoj sam rekao da kao hrvatski patriot izražavam najdublju zabrinutost da se u Hrvatskoj počinje praksirati ideologija mržnje i nasilja koja je postojala samo u jednom razdoblju i režimu, mediji su prezentirali kako su htjeli- kazao je Pupovac. Dodaje kako je u svojih 30 godina karijere prošao svašta i da mislim da je Hrvatska ista ili slična NDH, neke bi stvari, kaže, radio drugačije.

- Ja sam u svojih 30 godina prošao što šta. Od toga da su me predstavnici različitih srpskih politika proglasili ustašom i podržavateljem ustaškog režima. Da sam ja mislio da je današnja Hrvatska kao NDH, ja bih odabrao drugačiji način političkog rada- odgovara Pupovac.

General Miljenko Filipović General Filipović: 'Ako nam je Pupovac najveći problem, onda mi nemamo problema'

Za lošije hrvatsko-srpske odnose ne krivi samo Beograd, već, kako kaže, postoji i druga strana medalje.

-Stvari su se počele komplicirati od 2011. godine i to se sve dalje razvijalo samo. To nije odgovornost samo od Aleksandra Vučića. Da nema druge strane, ne bi se ta igra odvijala tako kako se odvija- kazao je Pupovac.

Na pitanje misli li treba li dan pada Vukovara obilježavati kao praznik, neodređeno je odgovorio, dodavši da ima i važnijih pitanja.

- Treba biti oprezan s tim. Treba mijenjati i uređivati državu, a žrtve i praznike poštivati-  kazao je Pupovac.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • LizaLimenni:

    Aca i njegov šef za istim stolom. Fali samo boca ljute srpske prepecenice!

  • IvoDivo:

    Treba pasti izborni zakon, da nikada više ovakvi marginalci kao HNS, pupavci i slični mogu ucjenjivati vladu, i kao balast kočiti reforme i napredak.

  • pandur:

    Ja sam veći filosrbin od Pupovca-da on želi Srbima dobro,on bi im rekao istinu,ali nastavlja provoditi velikosrpsku politiku iz Beograda koja je dovela srpski narod na rub provalije.