Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovca se ne može kazneno progoniti za dojam koji ima o hrvatskoj državi

HVIDRA ima dojam da DORH oteže s rješavanjem kaznenih prijava protiv Pupovca jer ne zna kako DORH inače radi, smatra odvjetnik Veljko Miljević
01. listopada 2019. u 06:36 161 komentara 10276 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saga oko izjava Milorada Pupovca nastavljena je sve snažnijim pritiscima braniteljskih udruga koje od HDZ-a traže da raskine koaliciju s SDSS-om. Dio njih Pupovca je i kazneno prijavio, a po zadnjim izjavama čelnika krovne udruge ratnih invalida, Hvidre, branitelji su razočarani što se DORH još nije očitovao o kaznenim prijavama podnesenim prije mjesec dana. Branitelji su ljuti zbog Pupovčevih riječi da “Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako je kazao, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge”.

Pupovac DAVOR IVANKOVIĆ Što bismo to svi zajedno morali napraviti od Hrvatske da bi je zavolio Pupovac?

Nije generalizirao

Činjenica da je Pupovac promicatelje NDH pronašao upravo u redovima Katoličke crkve i braniteljskih udruga doista može zazvučati kao govor usmjeren protiv čitavih skupina. No podnesene kaznene prijave ne govore o kaznenom djelu pozivanja na nasilje i mržnju usmjerenu prema skupini, za koje prijeti kazna do tri godine zatvora. Razlog tomu vjerojatno leži u činjenici da je Pupovac vrlo pažljivo izbjegao generaliziranje i ograničio se na „pojedince“ iz Crkve i „neke“ braniteljske udruge.

Nije, dakle, tvrdio da svi katolici i branitelji glorificiraju NDH. A na sudu bi teško bilo pobijati da je, primjerice, biskup Vlado Košić javno tvrdio kako ustaštvo nije fašizam, nego organizirano vojno djelovanje u obrani hrvatske države ili da Marko Skejo svake godine na 10. travnja obilježava obljetnicu osnutka Bojne Rafael vitez Boban, iako ta HOS-ova postrojba nije osnovana na taj datum, koji je i obljetnica osnutka NDH.

Braniteljske udruge zato su se u kaznenim prijavama pozvale na članak 349. Kaznenog zakona, po kojem će se „onaj tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju RH, njezinu zastavu, grb ili himnu“ kazniti zatvorom do jedne godine. Odvjetnik Veljko Miljević kaže da ovo kazneno djelo kako je opisano zakonom ima svoj smisao te da se primjenjuje u praksi, no ističe kako su tu presudni subjektivni elementi kaznenog djela, odnosno branitelji bi morali dokazati da je riječ o deliktu s namjerom da se država izvrgne ruglu. A to će, uvjeren je, biti teško dokazati.

Josip Juratović ZASTUPNIK BUNDESTAGA Juratović: Marginalci dižu tenzije u Hrvatskoj, a Pupovac je prenaglo reagirao

– Da sam mu ja odvjetnik, Pupovca bih branio tvrdnjom da se radi tek o njegovom dojmu vezanom uz stanje u Hrvatskoj – kaže Miljević. I doista, pitanje je kako dokazati namjeru da javno osramoti državu političaru koji, kao i svatko od nas, ima pravo iznijeti dojam o stanju u društvu i državi. Bi li, primjerice, za omalovažavanje države trebalo goniti nekoga tko, opet na temelju vlastitog dojma, kaže da je Hrvatska visoko korumpirana država?

Verbalni delikt

Podsjetimo, zloglasni verbalni delikt u Krivičnom zakonu SFRJ iz 1977. bio je opisan kao „zlonamjerno i neistinito prikazivanje društveno-političkih prilika u zemlji“ i kažnjavao se zatvorom od jedne do deset godina. Zakon i danas poznaje ograničenja Ustavom zajamčene slobode govora, no verbalni delikt je, i zaslugom branitelja, koji su omogućili demokratske promjene, ograničen uglavnom na vrijeđanje pojedinaca i govor mržnje.

Pupovac Ivan Hrstić Kako nam je Milorad Pupovac opet oprostio

Iako neki zakoni još sadrže relikte bivšeg sustava, primjerice onaj na temelju kojega je novčano kažnjen „bećar“ Branimir Čolaković zbog „vrijeđanja državnih organa“. Što se tiče kritika iz Hvidre da DORH oteže s rješavanjem kaznenih prijava protiv Pupovca, Veljko Miljević uvjeren je da je to samo njihov dojam “jer ne znaju kako DORH inače radi”, no činjenica je da se u zahlađenju odnosa između HDZ-a i do jučer mu odane braniteljske organizacije sve češće spominje i DORH-ova neefikasnost. DORH bi zato, ne želi li da se njegov rad na ovom slučaju spominje u kontekstu uvezanosti politike i pravosuđa, Pupovčev slučaj ipak trebalo uvrstiti među prioritete i što prije odgovoriti na kaznene prijave.

>> Pogledajte i ovaj video: Milorad Pupovac u posjetu Uzdolju nakon napada huligana

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • ReXTaurator:

  Ne radi se o dojmu već o KVALIFIKACIJI kvalificiranog profesionalnog političara ,ne radi o dojmu babe jage već o utemeljenoj kvalifikaciji i zlonamjernoj insinulaciji te demagogiji i namjernom sotoniziranju društvenog i političkog uređenja i poretka jedne suverene nacije tj Republike ... prikaži još!blike Hrvatske koja je davno raskinula sve spone NDH i żivjela 50 godina u tom iskrivljenom i izobličenom svjetonazoru da je Hrvarsko domoljublje jednako Usraštvo .U tom teroru smrdljive i neinteligentne kvazi progresivne jugokomunjarske i udbaško četničke diktature a pod krinkom narodnog oslobođenja i samoupravljanja gušen je Hrvarski nacionalni ponos u jednoumnoj tezi i kvlifikaciji neinteligentnog ljevičarskog kretenizma i zatucanog neoliberalizma To je Zlonamjerna Kvalifikacija

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Pupovac je preinteligentan za one koji ga žele optužiti kao državnog neprijatelja, pa tako sve što kaže ima svoje uporište u ponašanju upravo onih koji ga optužuju.

 • RobbieSthlm:

  nisam upućen, a što je to prema gospodinu Pupovcu bilo stabilno pa RH destabilizirala?