Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župnik Markač

'Puno smo gradili u Močilama, ali i uvijek isticali duhovni rast župe'

'05.09.2013., Koprivnica - Zupnik u Zupi Uznesenja bl. djevice Marije Mocile, Leonard Markac. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
07.09.2013.
u 13:30

Misno slavlje sutra, na Malu Gospu, predvodi biskup Mrzljak, 
a prethodi mu velika procesija od crkve sv. Nikole biskupa, od koje je prije 30 godina i nastala župa u Močilama

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama sutra, na Malu Gospu, slavi 30. obljetnicu postojanja. Misno slavlje u 11 sati predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a prethodit će mu svečana procesija, koja u 9 sati kreće od crkve sv. Nikole biskupa, koprivničke župe od koje je i nastala župa Močile.

Postojala ideja za odlazak

- Župnik je tada bio Silvije Brezovački. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić uvidio je potrebu za novom župom i upitao me bih li ja mogao i htio, budući da sam već pet godina bio kapelan u sv. Nikoli, preuzeti njeno vodstvo. Odgovorio sam mu da sam ja na raspolaganju - prisjeća se mons. Leonard Markač, koji je na čelu močilske župe neprekidno od osnutka.

- Uvijek volim kazati da nisam tražio da dođem u Močile, ali ni da me se premjesti. U vrijeme biskupa Marka Culeja postojala je ideja da idem u varaždinsku župu sv. Nikole, ali stvari su se tamo posložile i tako sam ostao u Močilama. Bio sam spreman otići, ako je to volja biskupa, ali drago mi je da nije došlo do toga - ističe Markač i dodaje da se kroz godine u Močilama izgradio župni dvor, četiri puta se obnavljala sada već 300 godina stara crkva, interijer je potpuno novi, obnovljeni su svi oltari i zvonik, postavljena su i četiri nova zvona...

- Nismo zapostavljali, nego napose, uvijek smo isticali duhovni rast župe. Za njezine potrebe 1991. napravljena je i kapela sv. Leopolda u Vinogradskoj ulici, koja danas služi kao župna crkva prije tri godine osnovane nove župe - kaže Markač, koji se može pohvaliti i da već 19 godina izdaje mnogima već dobro poznati župni list Močile, a u izdanju župe objavljeno je i šest knjiga.

Više krštenih, nego umrlih

Granice župe kroz tih 30 godina su se mijenjale. U jednom trenutku močilska župa je imala i 6500 vjernika, ali osnivanjem župe sv. Leopolda sada je opet na oko 3000, kao i na samom početku. U Močilama je bilo 1843 krštenja, vjenčan je 661 par, a umrlo je 1359 župljana. Svetu potvrdu je primilo 1705 kandidata, a prvoj pričesti pristupilo je 1535 djece. U 30 godina podijeljeno je 725.920 svetih pričesti, a svetu misu slavilo je 315 svećenika. U Močilama su bila i desetorica, što biskupa, što nadbiskupa. Sama župa dala je i dva svećenika.

- Zahvaljujem se dragom Bogu i svim župljanima koji su me trpjeli. Hodočasnicima koji su dolazili i oživljavali ovo svetište - istaknuo je Markač, rodom iz Goričana u Međimurju, čiji je brat Andrija vojni kapelan u Karlovcu i župnik u Vivodini, a sestra, časna sestra Katarina, s njim je od 1986. godine u Močilama.

Ljubitelj sporta

Župnik Markač ne skriva da voli sport, a posebno nogomet koji je igrao u mlađim danima. Priznaje da je oduvijek navijao za Dinamo i zato posebno pamti što mu je u župni dvor došao legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Bili su tamo i plivač Kožulj, nogometna braća Šimić, rukometaš Lacković, tenisač Čilić... - Slavenaši su ispočetka dolazili na misu, onda im je bolje išlo. Nekad sam išao češće na utakmice. Sad mi se poklapaju utakmice i obveze, a splasnula je malo i navijačka strast - iskren je močilski župnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije