Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za većinu nedostaje jedan glas

Puljak bi s Mostom i SDP-om imao većinu od 19 vijećnika

Atmosfera u stožeru Ivice Puljaka nakon prvih neslužbenih rezultata, po kojima je osvojio najviše glasova
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
28.06.2022.
u 07:29

SDP-u izbor hoće li biti na vlasti s Puljkom ili u oporbi s HDZ-om nije težak, ali Most će vagati što izabrati

Ivici Puljku ovi su se izbori itekako isplatili. U Gradskom vijeću osvojio je 15 od ukupno 31 mandat te mu samo jedan vijećnik nedostaje za apsolutnu većinu, što mu je znatno popravilo situaciju u odnosu na prošle izbore kada je imao 7 vijećnika i ovisio o nestabilnoj, programskoj koaliciji u kojoj su bili svi osim HDZ-a i HGS-a Željka Keruma.

Sada mu većinu neće biti teško uspostaviti. Očekuje podršku SDP-a i Mosta, s kojima je i dosad surađivao, što bi mu dalo komotnu većinu od 19 glasova.

SDP tješi loš rezultat HDZ-a

U novom mandatu, kako je najavio, zatražit će podršku svih vijećnika, a pritom je mislio na dvojicu SDP-ovaca i isto toliko Mostovaca koji su i do sada s njim bili u koaliciji jer je u svom prvom obraćanju nakon objave rezultata u istoj rečenici odlučno odbio mogućnost koalicije s HDZ-om i HGS-om Željka Keruma. HDZ je osvojio osam mandata, koliko je i do sada imao, ali s obzirom na malu izlaznost, daleko manje birača nego lani dalo mu je glas. HGS pak spao je na dva mandata. U Gradsko su vijeće na desnom političkom spektru ušla još dvojica vijećnika iz DP-a, koji također najavljuju da će biti oporba Ivici Puljku.

Prema mišljenju političkog analitičara Jerka Trogrlića, Puljku bi formiranje većine u Gradskom vijeću prije drugog kruga izbora dalo snažan vjetar u leđa jer bi izbor suprotne strane, odnosno Zorana Đogaša, značio daljnju nestabilnost za Grad Split.

VIDEO: Ivica Puljak u stožeru Centra

Davor Matijević (SDP) u prvim izjavama nakon objave rezultata izbora, kojima je iznimno nezadovoljan jer nisu uspjeli potvrditi prošlogodišnja tri mandata, istaknuo je kako je SDP uvijek bio konstruktivan te voljan raditi u interesu Grada Splita.

– Mala mi je satisfakcija loš rezultat HDZ-a – iskreno je rekao Matijević. Kao prioritet je naveo upravo konstituiranje Gradskog vijeća.

Programsku ili neku čvršću suradnju očito neće biti problem uspostaviti. SDP se u Splitu, kao i u državi, suočava s dugogodišnjim trendom pada, koji nisu uspjeli zaustaviti ni na ovim izborima pa sada mogu otići u oporbu s HDZ-om ili unatoč mršavim rezultatima biti na vlasti s Puljkom. Nije teško pogoditi za što će se opredijeliti.

Drugo je pitanje kako će se postaviti Most. Njihov Josip Markotić također je razočaran što su s tri vijećnika pali na dva, a u svojim prvim izjavama nije potvrdio da namjerava ponovno surađivati s Centrom.

– Što ćemo im mi, Puljku je dovoljan SDP – rekao je još uvijek pod dojmom loših rezultata Markotić. Prije odluke hoće li ili neće ponovno podržati Ivicu Puljka, u Mostu će zasigurno detaljno analizirati je li im dosadašnja programska suradnja, u kojoj ih je Puljak više puta isticao kao najboljeg i najkonstruktivnijeg partnera, donijela korist ili im je politički naštetila.

Kerum krivi Vicu Mihanovića

Željko Kerum je u Rogoznici održao konferenciju za novinare, a onamo je otišao prije objave izbornih rezultata. Prvo se ispričao što nije bio u svom Stožeru, u kojem su ga čekali, a onda je za vlastiti i poraz HDZ-a okrivio Vicu Mihanovića, predsjednika splitske organizacije koji je ostavkama HDZ-ovaca u Gradskom vijeću prihvatio Puljkovu igru i pristao na izbore za koje nitko nije bio spreman, osim Centra.

– Nadam se da će budući gradonačelnik složiti većinu i da će pokrenuti Split. Sada neće moći izmišljati prepreke jer nema većinu u vijeću. Njegov marketinški tim sve je isplanirao, u startu su znali da mogu računati na glatku pobjedu. Tu je naivan ispao Vice Mihanović koji je olako dao ostavke gradskih vijećnika, a na kraju polučio jako loš rezultat s obzirom na to da HDZ ima najveći broj glasača u Splitu. Mislim da je Vice veliki gubitnik. Moja stranka ima loš rezultat, očekivali smo tri vijećnika, a dobili smo dva. U Gradskom vijeću bit ćemo oporba i korektiv, kritičari koji će kontrolirati javne natječaje, projekte, provedbu – rekao je Kerum i na kraju ipak priznao da dva vijećnika i nisu tako loš rezultat jer ostaju u politici. To nije pošlo za rukom lijevim opcijama u Gradskom vijeću (izuzev SDP-a) koje je Centar na nedjeljnim izborima jednostavno “usisao”. Pametno za Split i Dalmaciju te koalicija Možemo! i Nova ljevica, koji su u prošlom mandatu imali tri vijećnika, ovog su puta izašli na izbore s odvojenim listama i nisu prošli prag.

Aris Zlodre iz DP-a najavljuje da će biti u oporbi.

– S Ivicom Puljkom ne možemo razgovarati jer smo dijametralno suprotni. Bit ćemo konstruktivna oporba koja će predlagati realna rješenja i svaki projekt za koji ocijenimo da je dobar za građane Splita, bez obzira na to s koje strane došao, imat će našu podršku – izjavio nam je Aris Zlodre.

Pred Splitom su politički zanimljiva vremena, a jedna od najvažnijih odluka bit će sklapanje većine u Gradskom vijeću.

SDP-ov kandidat predložit će stranci da podrže Puljka

- Na tijelima stranke iznio sam stav da SDP ne bi trebao sudjelovati u ikakvom kadroviranju niti preuzimanju nekakvih funkcija, ali bismo trebali biti apsolutna podrška da gradska vlast ima stabilnost. Inzistirat ćemo na mjerama koje se tiču umirovljenika, osoba s invaliditetom, fondom za medicinski potpomognutu oplodnju, uvođenje građnskog odgoja, a za ove velike projekte poput Žnjana, POS-a ćemo prepustiti pobjednicima izbora da daju konkretne prijedloge, a mi ćemo ih podržati – rekao je Davor Matijević.

Predložit će SDP-u da podrže Centrovog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, s obzirom na broj mandata koji su osvojili.

VIDEO:Stožer stranke Centar nakon objave prvih rezultata

Komentara 10

KO
koraknaprijed
09:11 28.06.2022.

Odlično,sad više nema isprike za svoju nesposobnost.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:05 28.06.2022.

Puljku trebaju buduci krivci za nerad i nesposobnost.

KO
koraknaprijed
09:27 28.06.2022.

MOST je najveća prevara u povijesti Hrvatske,sad k tome se slobodno može dodati i najveća prostituka Hrvatske politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije