Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSHUMACIJE

Pukovnik Ivan Grujić: Do sada je identificirano 3137 žrtava

grujic
Arhiva VL
09.04.2010.
u 13:20

U masovnim i pojedinačnim grobicama, primjerice u Lovasu i Berku, pronalazili smo žrtve koje su u svojim okupiranim selima na rukavu morale nositi bijelu traku kao oznaku za Hrvate - rekao je pukovnik Grujić.

VINKOVCI - Trećeg i posljednjeg dana 3. državnog skupa za učitelje i nastavnike povijesti u osnovnim i srednjim školama na temu zdravstva u Domovinskom ratu kojemu su Vinkovci bili domaćin i gdje se okupilo oko 300 sudionika, o rezultatima rada Vladina Ureda za zatočene i nestale govorio je pročelnik, pukovnik Ivan Grujić.

Grujić je uz slikovne priloge s ekshumacija i identifikacija podsjetio da je do sada identificirano 3137 žrtava pronađenih u masovnim i pojedinačnim grobnicama.

- Od identificiranih posmrtnih ostataka 2622 su Hrvati, 61 posto su civili, 28 posto žene, a 36 posto malodobne osobe. Prilikom brojnih ekshumacija uz žrtve smo pronalazili i dokaze koji kažu da su zločini počinjeni na ovim prostorima dio sustavnog plana etničkog čišćenja. U masovnim i pojedinačnim grobnicama, primjerice u Lovasu i Berku, pronalazili smo žrtve koje su u svojim okupiranim selima na rukavu morale nositi bijelu traku što je bila oznaka za Hrvate - rekao je pukovnik Grujić.

U tri su dana nastavnici i učitelji, između ostalog, poslušali predavanje admirala Davorina Domazeta-Loše o agresiji na Hrvatsku i završnim operacijama, Andrija Hebrang je govorio o organizaciji zdravstva u ratnim uvjetima, a o važnosti epidemiološke službe u Domovinskome ratu govorio je liječnik Mate Ljubičić.

O vukovarskoj ratnoj bolnici govorili su liječnici Vesna Bosanac, Binazija Kolesar, Zoran Aleksijević, Boris Kratofil i Štefan Biro.

Sudionici su posjetili mjesta stradanja vukovarskih žrtava od bolnice do Ovčare.

Komentara 2

OB
-obrisani-
13:51 09.04.2010.

Bravo Losó !!..triba razbijati, te Serbske-Mitove-lazí,,,,

ST
starceda
23:31 09.04.2010.

Evo buđenja Hrvata iz dubokog sna i nametnute diktature u kojoj smo 10 godina slušali i gledali i provodili progon hrvatskih branitelja i zaborav naše veličanstvene pobjede protiv velikosrpskog agresora.Učimo iz naše povijesti da ne budemo sluge već gospodari svoje domovine.Bravo svima nazočnima , organizatorima i predavačima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije