Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
influenca ptica

Ptičja gripa u Hrvatskoj, virus nađen na farmi tovnih purana u Koprivničko-križevačkoj županiji

ptičja gripa
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
19.11.2020.
u 10:34

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije jučer je utvrđena influenca ptica, poznatija kao ptičja gripa. Daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni virus) su u tijeku, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede, ističući kako nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal.

– Odmah po postavljanju sumnje poduzete svu sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području RH – ističu iz Ministarstva.

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica. Od 1. siječnja do 18. studenoga 2020. godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj. Tijekom 2020. godine visoko patogena influenca ptica je potvrđena u divljih ptica u sedam država članica EU: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran je podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

– Obavješćujemo javnost da ja dana 17. studenoga 2020. na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području RH (Narodne novine, broj 127/20). Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Također, podsjećamo na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji – poručili su iz Ministarstva.

Ključne riječi

Komentara 3

SJ
Sve je uzalud
17:10 19.11.2020.

.....sitnozubi...nema izlazka iz kuće za 20 godina.....treba se obračunati sa FNews-om...iz palice globalizacije.....

DU
Deleted user
12:58 19.11.2020.

Lagana priprema ,posle korone dolazi,nagradno pitanje

Avatar Tombstone
Tombstone
11:14 19.11.2020.

A kaj bu tek kad pocne svinjska gripa? Nema ptice do prasice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije