Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ptičja gripa u Hrvatskoj, virus nađen na farmi tovnih purana u Koprivničko-križevačkoj županiji

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica
19. studenoga 2020. u 10:34 3 komentara 5248 prikaza
ptičja gripa
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije jučer je utvrđena influenca ptica, poznatija kao ptičja gripa. Daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni virus) su u tijeku, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede, ističući kako nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal.

Ptičja gripa podtip H5N8 Sve je učestalija pojava ptičje gripe, Ministarstvo izdalo preporuke svima koji drže perad

– Odmah po postavljanju sumnje poduzete svu sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području RH – ističu iz Ministarstva.

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica. Od 1. siječnja do 18. studenoga 2020. godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj. Tijekom 2020. godine visoko patogena influenca ptica je potvrđena u divljih ptica u sedam država članica EU: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran je podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

piletina Veterinarska inspekcija u pojačanom nadzoru U Hrvatsku ušlo 5,5 tona mesa peradi sumnjive na ptičju gripu, uklonjen tek manji dio

– Obavješćujemo javnost da ja dana 17. studenoga 2020. na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području RH (Narodne novine, broj 127/20). Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Također, podsjećamo na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji – poručili su iz Ministarstva.

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Sve je uzalud:

  .....sitnozubi...nema izlazka iz kuće za 20 godina.....treba se obračunati sa FNews-om...iz palice globalizacije.....

 • Vilim:

  Lagana priprema ,posle korone dolazi,nagradno pitanje

 • Avatar Tombstone
  Tombstone:

  A kaj bu tek kad pocne svinjska gripa? Nema ptice do prasice