Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGINUĆE 17 KOKOŠI

Ptičja gripa potvrđena u Belom Manastiru, Ministarstvo poljoprivrede: 'Naređene su preventivne mjere'

Velika Gorica: Suzana Filipančić ima kokoši koje nesu XXL jaja
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
07.06.2022.
u 11:46

Nacionalni referentni laboratorij za influencu ptica potvrdio je influencu ptica podtipa H5N1

Zabranjeno premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nadzor  gospodarstava sa 100 i više peradi ili s kojih se perad i jaja stavljaju u promet, te osnivanje lokalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje influence ptica - samo su neke od posljedica najnovijeg slučaja ptičje gripe kod domaće peradi u Belom Manastiru.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je, naime, kako je u jednom dvorištu s 20 kokoši potvrđena influenca ptica podtipa H5N1.

Zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na influencu ptica, a odmah po zaprimanju sumnje veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila je pod nadzor predmetno gospodarstvo, a ovlaštena veterinarska organizacija provela službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje.

Nacionalni referentni laboratorij za influencu ptica potvrdio je influencu ptica podtipa H5N1, a u tijeku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

- S obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju ove bolesti, usmenim rješenjem naređene su preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti sukladno Delegiranoj uredbi Komisije (EU) 2020/687. Na predmetnom gospodarstvu tako je pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno usmrćivanje preostale 3 kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gospodarstva... - objašnjavaju iz resornog ministarstva.

Određene su zone ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 km od zaraženog dvorišta. Područje koje se nalazi u zoni zaštite u trajanju do 22. lipnja 2022. je područje grada Beli Manastir u Osječko-baranjskoj županiji. Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. srpnja 2022. su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo u Osječko-baranjskoj županiji.

- Ukoliko se pregledima utvrde promjene koje upućuju na sumnju na bolest, veterinari će uzeti odgovarajuće uzorke u svrhu isključivanja odnosno potvrđivanja ove bolesti - ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

O izbijanju influence ptica obavješteni su Europska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje mađarskog teritorija, tvrde u ministarstvu.

Ptičja gripa na području Belog Manastira potvrđena je, podsjetimo, i u siječnju ove godine. U jednom ekstenzivno držanom jatu domaće peradi na području naselja Branjin Vrh također je potvrđena influenca ptica podtipa H5N1. Na tom gospodarstvu se nalazilo 40 komada više vrsta domaće peradi, tri ukrasne patke i devet ukrasnih golubova.


 

Komentara 1

WT
WTF!
19:39 07.06.2022.

Oće uskoro neka nova varijanta tog virusa koja prelazi na ljude? Covid,majmunske boginje,pa zašto ne i ptičja gripa,tek toliko da se nastavi niz plandemija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije