Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Psihijatar Vlado Jukić: Suicid je to s porukom velikog značenja

General Praljak nije htio živjeti nepravedno obilježen, koliki mu je to bio problem, pokazao je činom kakav se ne nalazi često u povijesti
01. prosinca 2017. u 22:36 20 komentara 5167 prikaza
Vlado Jukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

To nije bio psihopatološki čin. To nije bio suicid koji je potaknula psihička bolest. To je bio suicid s porukom i protestom – komentira prof. dr. sc. Vlado Jukić.

Slobodan Praljak potvrđene sve kazne Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti!

Što je mislio i osjećao general Slobodan Praljak kada je popio otrov u haaškoj sudnici, svjestan da si oduzima život pred očima svijeta? Stav, ton, posljednje riječi i ruka koja se trese dok čašu s otrovom prinosi ustima posljednja je scena koja se detaljno analizira. Upravo su okolnosti u kojima je popio otrov dokaz da je svojim činom htio poslati i snažnu poruku, kako će pojasniti prof. Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče.

– To je suicid iz protesta kako bi ukazao na čin koji je doživljavao nepravednim, kako bi ukazao da mu nisu dozvolili da dokaže svoju nevinost. A poruka je da se bolje osvijetli što mu rade. On to nije napravio da bi dobio nešto za svoju vlastitu korist. Kad gledate koliko mu je još kazne ostalo, mogao je to odraditi bez problema, ali mu je bio problem biti krivo obilježen. Suicid je to s porukom velikog značenja – govori poznati psihijatar, dodajući da se ovakvih slučajeva rijetko može naći u povijesti.

Iako se smrt generala Praljka uspoređuje sa Sokratom, Jukić napominje da je Sokrat bio osuđen na smrt, stoga je grčkom filozofu smrt svakako slijedila, dok kod generala Praljka to nije bio slučaj, naprotiv mogao je ubrzo biti na slobodi.

– Bio je to duboko promišljen i pomno pripremljen čin. Te njegove zadnje riječi sucima su strašne, a on ih je pokazao najvećim činom, uzevši sebi život. Pokazao je koliki je to prijezir spram njihove presude – govori Jukić.

Vlado Jukić
1 / 16
Presuda šestorci
Stjepan Mesić Presuda šestorici Mesić odgovara na optužbe: Treba podsjetiti na neke neosporne činjenice... praljak Nika Pinter Odvjetnica: Praljak se ubio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca Slobodan Praljak SUSRET 1993. U BIH Britanski novinar: 'Zatvorenici su izgledali kao kosturi i pili su urin'
Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Narcis660:

    Neponovilo se nikad i nikome.Tko zelio rat -imao ga u kuci!!!!Bilo kako bilo sve je ovo polako dosadilo ovom napacenom svijetu...Jadno i tuzno.

  • kruti193:

    pokoj duši generala praljka, divit ću mu se na ovom nevjerojatno moralnom i herojskom činu do kraja života!!!! 😢😢😢😢

  • Nikson:

    Najgore mi je vidjet kad neki probušeni kondom napiše u komentaru "E moj psihijatre" , on kao veliki znalac a Psihijatar kao nema pojma.