Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autohtoni proizvod

Proizvođači kulena podnijeli zahtjeve za certifikate podrijetla

Ilustracija
Foto: Pixsell
07.11.2013.
u 07:59

Nakon što su podnijeli zahtjev, proizvođači kulena mogu očekivati dolazak od Ministarstva poljoprivrede ovlašteno tijelo koje će provjeriti je li sve prema propisima

Prvih 11 zahtjeva proizvođača slavonskog kulena ili kulina za certifikat zemljopisnog podrijetla, s područja Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko–baranjske županije pristiglo je u Biotechnicon, zagrebačku tvrtku koju je Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla slavonskog kulena.

- Upravo će oni idućeg svibnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje imati prve kulene s certifikatom zemljopisnog podrijetla, a do 30. lipnja će zaštititi slavonski kulen i na europskoj razini. Nakon što su podnijeli zahtjev, proizvođači kulena mogu očekivati dolazak od Ministarstva poljoprivrede ovlašteno tijelo koje će provjeriti je li sve prema propisima.

Certifikatom se štiti autohtoni i tradicionalni proizvod i u njemu se propisuje cjelokupna procedura, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja, a to uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda.

Oni mogu kod proizvođača doći u nadzor bez najave kada i koliko puta hoće - kaže Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Jedan od proizvođača koji je podnio zahtjev za certifikat je i Andrija Čuha iz Soljana kod Županje koji godišnje proizvede oko dvije tone kulena ili 1500 do 2000 komada i nema problema s prodajom.

- Zaštitom i certifikatom slavonski kulena će biti prepoznatljiv na tržištu kao autohtoni naš proizvod pa očekujem i veću cijenu. Mi proizvođači koji imamo registrirane pogone prema posebnim uvjetima ne smijemo prodavati svoje proizvode u zemljama Europske unije, ali ako se udružimo i registriramo za prodaju, i ja ću ponuditi svoje kulene - kaže Andrija Čuha dodajući kako njegovi kuleni ipak prelaze granicu jer ih prijatelji i poznanici koji žive i rade u inozemstvu, kupuju i odnose pa se ipak i u zemljama EU osjeti miris i okus slavonskog kulena.

>> Šampion istarskih pršuta je Jelenić, a od dimljenih Lovrić

Komentara 1

Avatar Becarina
Becarina
15:43 07.11.2013.

U EU je odavno u prodaji "kulen" iz Slovenije , ali to nikog ne zanima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije