Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONJI DOM PARLAMENTA

Prvi put u povijesti: Vođa krajnje desnice u Nizozemskoj ostvario još jedan politički uspjeh

New Members Sworn In - The Hague
Foto: Robin Utrecht
1/4
14.12.2023.
u 22:24

Wildersov PVV jasan je pobjednik izbora, no s obzirom na to da je osvojio oko četvrtinu ukupnog broja glasova, mora pronaći partnere kako bi formirao vladajuću koaliciju.

Geert Wilders, vođa krajnje desnice u Nizozemskoj i pobjednik izbora održanih 22. studenoga, ponovno je ostvario politički uspjeh u četvrtak nakon što je Martin Bosma iz njegove protuislamske Slobodarske stranke (PVV) izabran za predsjednika donjeg doma parlamenta. Bosma je bio zastupnik iz redova Wildersove stranke u parlamentu od 2006. i prvi je nacionalistički političar koji je izabran za predsjednika parlamenta.

Bosma je tijesno pobijedio kandidata iz saveza zelene ljevice i laburista unatoč žestokim kritika iz nekoliko stranaka, koje su rekle da je Bosma uvijek stao na Wildersovu stranu kad je donji dom nazivao "lažnim parlamentom", a nizozemske suce "potpuno korumpiranima".

VEZANI ČLANCI

Novi predsjednik parlamenta je sam u više navrata rekao da je zabrinut zbog nečega što smatra promišljenim namjerama ljevičarskih elita da se izvorno nizozemsko stanovništvo zamijenim muslimanskim imigrantima. Pedesetdevetogodišnji Bosma je tijekom dugotrajne rasprave u četvrtak obećao da će biti neutralan predsjednik u skladu s nizozemskom tradicijom.

Wildersov PVV jasan je pobjednik izbora, no s obzirom na to da je osvojio oko četvrtinu ukupnog broja glasova, mora pronaći partnere kako bi formirao vladajuću koaliciju. Dosad mu to nije pošlo za rukom, a dva njegova ključna poptencijalna partnera izrazila su ozbiljne sumnje glede suradnje s njim.

VIDEO Reportaža iz Beograda uoči nedjeljnih izbora

Ključne riječi

Komentara 5

TU
TutoBruto
23:06 14.12.2023.

Bravo Nizozemska

JO
JovanC
04:02 15.12.2023.

CIA je dala prognozu da ce prvi otvoreni sukobi izmedju domicilnih krscana i pridoslih muslimana u Europi izbiti oko 2030. godine.

DU
Deleted user
23:47 14.12.2023.

sto ako je covjek ljevoruk jel onda krajnja desnica njemu ljevica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije