Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Fucak izveo oper

Prvi put u koprivničkoj bolnici pacijentu ugrađen defibrilator

\'08.03.2012., Koprivnica - Koprivnicka Opca bolnica Dr. Tomislav Bardek je prva zupanijska bolnica u Hrvatskoj u kojoj je uspjesno ugradjen inplantibilni kardioverterdefiblirator, odnosno uredjaj za
Marijan Sušenj/PIXSELL
09.03.2012.
u 13:48

Zahvat je izveden na Ivanu Žauharu iz Gole, a radi se o uređaju vrlo sličnom pacemakeru

Dr. Eugen Fucak bio je na čelu tima koji je koprivničku Opću bolnicu ponovno svrstao uz bok velikih zagrebačkih kliničkih centara Merkura i Rebra. Mladi kardiolog u srijedu je prvi put izveo zahtjevni zahvat ugradnje implantabilnog kardioverter defibrilatora i time je koprivnička bolnica postala jedina županijska bolnica u Hrvatskoj koja je tako nešto učinila.

- Time smo definitivno nadišli regionalni i pokazali se kao jedan od najproduktivnijih bolničkih centara u državi - istaknuo je dr. Fucak.

Riječ je o uređaju sličnom pacemakeru, dimenzija 1,5x3x5 centimetara, ali puno sofisticiranijem, koji služi za otkrivanje i trenutačno prekidanje zloćudnih poremećaja srčanog ritma. Postavlja se ispod kože u području ispod, uglavnom lijeve, ključne kosti. Njegova cijena na tržištu, zajedno s elektrodom, iznosi oko 55.000 kuna, no u bolnici tvrde kako to nije velika cijena s obzirom da ga pacijent nosi šest godina i stoji zapravo kao i trošak pet tjedana dijalize.

- Preduvjet za takvu operaciju bilo je iskustvo koje imam u implantaciji pacemakera, a radi se o 50-ak zahvata u zadnjih pola godine. Odlučili smo se da više pacijente ne šaljemo u Zagreb, nego da to sami radimo - dodao je kardiolog, koji je operaciju izveo na Ivanu Žauharu (68) iz Gole. Riječ je o pacijentu koji je prije godinu dana uspješno prebolio infarkt srca, a u koprivničkoj bolnici slučajno se našao zbog operacije hernije. Već se pakirao kući, a onda je doživio srčanu smrt. Dobro za njega bilo je što se to dogodilo u bolnici pa su ga odmah reanimirali. Kako bi se njegov problem trajno riješio, odlučeno je da mu ugrade implantabilni kardioverter defibrilator.

- Nisam se bojao, imao sam povjerenja u doktora. Ako netko ima problema sa srcem uvijek bih preporučio dr. Fucaka -kazao je umirovljenik Žauhar koji bi već danas trebao biti otpušten iz koprivničke bolnice.

- Drage volje bih ja još ostao jer je dobra hrana, ali što mogu - našalio se Žauhar.

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:07 10.03.2012.

Bravo za doktora i ostalu ekipu! Tako treba raditi u županijskim bolnicama ili ih ne treba ni biti!

CA
capronza
09:36 11.03.2012.

Cestitke dr. Eugenu Fucak, i njegovom timu, vrlo pohvalno, pacijentu sve najbolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije