Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH Liječnici u KB 'Dubrava' tvrde da će se pacijent moći za dva tjedna kući

Prvi pacijent dobio električno srce

VL
Autor
Diana Glavina
01.11.2008.
u 21:09

Kardiokirurški tim, koji je vodio prof. dr. Željko Sutlić u Kliničkoj bolnici “Dubrava” u Zagrebu, 41-godišnjem srčanom bolesniku ugradio je u četvrtak mehaničku srčanu pumpu. Za razliku od dvaju pacijenata koji su nedavno u KBC-u Rebro bili također priključeni na ‘umjetno srce’, što je bila iznimno važna jednomjesečna potpora radu srca do transplantacije, specifičnost operacije obavljene u bolnici u Dubravi jest još bolja tehnologija srčane pumpe.

– Riječ je o uređaju koji je malih dimnezija, 40 puta 30 centimetara, pa će bolesnik nakon što se oporavi od operacije, vjerujemo za otprilike dva tjedna s ‘umjetnim srcem’ moći napustiti bolnicu. Neće biti vezan uz krevet i živjet će relativno normalno. Ova srčana crpka naziva se i srce na električni pogon, a ima dva dijela. Prvi dio umjetnog srca priključuje se na grudni koš pacijenta, koji cjevčicama izravno stimulira rad njegova srca.

Izvor su energije baterije, uređaj koji izgleda poput malih kolica, koje pacijent ima neprestano uza se i zahvaljujući kojima je mobilan – objasnio nam je prof. Sutlić. Naglašava da je prednost srca na električni pogon, osim toga što se pacijent može kretati, i to što s njime može živjeti godinu ili čak dvije, naravno, uz redovitu kontrolu. Moguće je također da se uz potporu srca na električni pogon, bolesnikovo srce potpuno oporavi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije