Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Prvi otkaz u stožeru: Niko Kovač ostao bez pomoćnika

reprezentacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
05.07.2014.
u 16:20

Kovačev pomoćnik (i mentor) Ujević drži se Nikina zavjeta šutnje: Neka pričaju šefovi..., donosi Max!

Kovačev stručni stožer sa Svjetskoga prvenstva u Brazilu ostao je bez jednoga važnoga čovjeka, donosi sportski tjednik Max!

Branimir Ujević (36), u hijerarhiji treći čovjek po važnosti u stožeru, iza Nike i Roberta, odmah po povratku iz Brazila produžio je u Ujedinjene Arapske Emirate.

Ondje ga je čekao posao pomoćnika Zlatka Dalića u najbogatijem i najmoćnijem klubu UAE-a, Al Ainu, u čijoj je momčadi najveća zvijezda ganski reprezentativac Asamoah Gyan.

Branimir Ujević, inače Nikin mentor u Nogometnoj akademiji, u stručnome stožeru bio je angažiran od ožujka. Debitirao je na prijateljskoj utakmici protiv Švicaraca u St. Gallenu i od tada je član najužega Nikina kolegija.

Pa iako je Hrvatska odavno završila nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, iako su se dojmovi već slegnuli, Niko Kovač i članovi njegova stožera drže se zavjeta šutnje.

Zabrana javnih nastupa

Pokušali smo s Ujevićem rezimirati nastupe vatrenih u Brazilu, analizirati ključne odluke Nikina stožera, saznati koliko se izbornik pri odlučivanju oslanjao na vlastiti instinkt, koliko su na njega mogli utjecati suradnici, no zabili smo se u zid.

– Neka šefovi pričaju, to su njihovi projekti, njihovi odabiri, a ja sam bio tamo da odradim dio posla koji je bio potreban za njih i za momčad. Ne mislim da je potrebno izlaziti sa svojim dojmovima i komentarima – rekao je Ujević, kao vojnik držeći se zapovijedi generala Kovača o zabrani javnih istupa.

Ni Ujevićev šef u Al Ainu, Zlatko Dalić, najtraženiji hrvatski trener u Aziji, nije želio analizirati Kovačev rad.

– Niko je Livnjak, moj zemljak, a to znači da je rođeni fajter. On je karakteran čovjek, koji zna svoj posao i ne vidim ni jedan razlog da ne ostane izbornik – kazao je Dalić.

Njegova, pak, priča iz Emirata ima prizvuk bajke. Bogati šeici angažirali su ga proljetos nakon što je ostavio sjajan dojam u saudijskim klubovima, Al Faysaliju i čuvenome Al Hilalu (zovu ga azijski Real Madrid), i Livnjak je napravio sjajan posao. Osvojio je prestižni President kup te uveo Al Ain u četvrtfinale Lige prvaka u kojemu ga čeka saudijski Al Ittihad.

Ne treba mi menadžer

Vjerojatno imate vrlo utjecajnoga menadžera kada ste dobili posao u jednom od najbogatijih azijskih klubova, pitamo Dalića.

– Ne, uopće nemam menadžera. Moja su preporuka moji rezultati. Krenuo sam ni iz čega u malome saudijskome klubu, spasio ga od ispadanja, potom ostavio dobar dojam u Al Hilalu. Ovi ljudi ovdje to su znali cijeniti i dali su mi šansu. Najprije su mi dali ugovor do kraja sezone, a potom sam potpisao na dvije godine – kaže Dalić.

Zanimljivo, u stožer je, osim Ujevića, doveo još čak sedmoricu Hrvata. Tamo su fizioterapeuti Miro Jamnić, Ivica Oršolić i Marin Polonijo, trener mlade momčadi je Borimir Perković, Dalićev pomoćnik je Dražen Ladić, kondicijski trener Frano Leko, a šef medicinskoga tima dr. Jurica Rakić. Prava hrvatska kolonija u Al Ainu, gradu na sat vremena vožnje autocestom od prijestolnice Abu Dhabija i Dubaija.

Iznenađenje u stožeru je Dražen Ladić. Nekada je legendarni vratar bio Daliću šef u mladoj reprezentaciji...

– To mu ne mogu zaboraviti. Kada nisam imao klub, Dražen me angažirao u mladoj reprezentaciji i skupa smo proveli četiri godine. Ovo je bila prava prilika da mu se odužim i Ladić je danas moja desna ruka u Al Ainu – naglašava Dalić, koji je čekajući angažman u Emiratima odbijao ponude hrvatskih prvoligaša.

– Pronašao sam se ovdje, izgradio sam ime u ovome dijelu svijeta i znao sam da ću kad-tad dočekati priliku. Al Ain je kruna moja trenerske karijere – zaključio je Dalić, koji će sljedećeg mjeseca krenuti u osvajanje azijske Lige prvaka. Taj trofej zasad ima samo jedan hrvatski stručnjak, Dragan Talajić iz Pule.

Komentara 4

JU
juroqueteamo2
04:19 06.07.2014.

Svatko je, u slobodnom i modernom svijetu slobodan traziti bolji posao. Ako ga netko hoce bolje platiti (nego li danasnji poslodavac) naravno da ce svaka normalna osoba prihvatiti bolje uvjete. Sretno mu bilo. Niko ionako ima previse "dobronamjernih savjetnika" saa "velikim svjetskim iskustvom". A sve su "velike" hravatine. Niko Kovac je predstavljao Hrvatsku dostojanstveno i sada ima sansu izgraditi momcad za slijedece 4 godine. Spasio je brod kojega je Stimac nasukao (a na kojega "veliki strucnjaci" sa brdovite Hrvatske nisu bas puno lajali) i uspio ono sto Stimcu nikada ne bi bilo ni na dometu. Samo naprijed Niko, i ne obaziri se na male spekuante koji si umisljaju neku istorsenu "velicinu" u koju nitko ne vjeruje nego samo oni osobno i poneki novinarcic koji zaradjuje kruh sireci gnojivo.

DU
Deleted user
17:14 05.07.2014.

otišao je radit na naftnu platformu

PO
Popokatepetl
16:58 05.07.2014.

Da sam čuo za njega bogme i nisam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije