Naslovnica Vijesti Svijet

Prvi javni iskaz vjernosti Islamske države nakon urušavanja kalifata

Izvješća je li Iračanin Baghdadi još uvijek živ su proturječna.
04. travnja 2018. u 19:12 6 komentara 1025 prikaza
Abu Bakr al Baghdadi
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Militanti Islamske države obnovili su svoju prisegu čelniku Abu Bakru al-Baghdadiju u prvom javnom iskazu vjernosti otkako se prošle godine urušio njegov "kalifat" u Siriji i Iraku.

Sirija UNUTARNJI I VANJSKI PROBLEMI Poraz ISIL-a nije donio kraj rata, već početak novih sukoba

Skupina nastavlja izvršavati bombaške napade, zasjede i ubojstva u obje države i Libiji. No mjesto gdje se nalazi Baghdadi nije poznato otkako se prekogranični "kalifat", koji je proglasio 2014., raspao padom Mosula i Raqqe, njegovih uporišta u Iraku i Siriji.

"Kako bi razbjesnili i terorizirali nevjernike, obnavljamo našu prisegu vjernosti zapovjedniku vjernika i kalifu muslimana, svetom ratniku šeiku mudžahedinu Abu Bakru al-Baghdadiju al-Hussainu al-Qurashiju, neka ga Bog čuva", objavili su militantni na društvenim mrežama njihove skupine.

Hisham al-Hashimi, savjetnik više vlada, uključujući i iračku, za pitanja Islamske države, rekao je da je ovo prva poznata prisega lojalnosti Baghdadiju otkako su iračke snage oslobodile Mosul u srpnju, a kurdske i arapske milicije Raqqu u studenom, u oba slučaja uz podršku od SAD-a predvođene koalicije.

Izvješća je li Iračanin Baghdadi još uvijek živ su proturječna.

Hashimi je, međutim, agenciji Reuters, rekao da vjeruje da se skriva u prostranoj pustinji duž sirijsko-iračke granice.

Vodeći političar sirijskih Kurda u srijedu je naznačio da bi Sirijske demokratske snage (SDF), koje vode Kurdi, i iračka vlada mogli izvršiti zajedničku operaciju protiv Islamske države na granici dvije države.

Aldar Xelil je upozorio na oživljavanje  džihadista na istoku Sirije gdje su operacije SDF-a smanjene otkako su borci poslani na sjeverozapad zbog turske ofenzive.

Irak je susjedna država i također trpi zbog terorizma Daesh-a (Islamske države)", rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju Reuters.

"Daesh je prisutan na prostoru koji dijelimo, a to nas upućuje na mogućnost da se stvore uvjeti koji bi otvorili put zajedničkoj akciji protiv Daesha", rekao je.

Xelil je supredsjedatelj Pokreta za demokratsko društvo, koalicije uglavnom sirijskih kurdskih stranaka, i arhitekt planova uspostave autonomije na sjeveru Sirije.

SDF je jedan od glavnih partnera koalicije SAD-a u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Dragana Prodanović Haines UHIĆENI TERORISTI Udovica smaknutog sisačkog zeta: 'Dovedite te pse meni i dajte mi šest sati nasamo sa svakim od njih' U Mosulu su pronađena tijela 39 radnika Masovno ubojstvo Potvrđena smrt 39 Indijaca koje je otela Islamska država Džihadisti preuzeli odgovornost Marokanski terorist koji je bio praćen ubio najmanje tri osobe
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • pavel1001:

    štakori zmazani,kad se raznesete stotinama metara oko vas lete virusi i bakterije,još gore nego da te pogodi bomba...

  • mdcro:

    Nakon svega viđenog u Siriji ne bih se složio da se SAD iskreno bori protiv Islamske države.

  • adler77:

    Još niste potamanili te stakore... Pazi da se ne mnoze opet ce oni djelovati