Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISEGA AL-BAGHDADIJU

Prvi javni iskaz vjernosti Islamske države nakon urušavanja kalifata

Abu Bakr al Baghdadi
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.04.2018.
u 19:12

Izvješća je li Iračanin Baghdadi još uvijek živ su proturječna.

Militanti Islamske države obnovili su svoju prisegu čelniku Abu Bakru al-Baghdadiju u prvom javnom iskazu vjernosti otkako se prošle godine urušio njegov "kalifat" u Siriji i Iraku.

Skupina nastavlja izvršavati bombaške napade, zasjede i ubojstva u obje države i Libiji. No mjesto gdje se nalazi Baghdadi nije poznato otkako se prekogranični "kalifat", koji je proglasio 2014., raspao padom Mosula i Raqqe, njegovih uporišta u Iraku i Siriji.

"Kako bi razbjesnili i terorizirali nevjernike, obnavljamo našu prisegu vjernosti zapovjedniku vjernika i kalifu muslimana, svetom ratniku šeiku mudžahedinu Abu Bakru al-Baghdadiju al-Hussainu al-Qurashiju, neka ga Bog čuva", objavili su militantni na društvenim mrežama njihove skupine.

Hisham al-Hashimi, savjetnik više vlada, uključujući i iračku, za pitanja Islamske države, rekao je da je ovo prva poznata prisega lojalnosti Baghdadiju otkako su iračke snage oslobodile Mosul u srpnju, a kurdske i arapske milicije Raqqu u studenom, u oba slučaja uz podršku od SAD-a predvođene koalicije.

Izvješća je li Iračanin Baghdadi još uvijek živ su proturječna.

Hashimi je, međutim, agenciji Reuters, rekao da vjeruje da se skriva u prostranoj pustinji duž sirijsko-iračke granice.

Vodeći političar sirijskih Kurda u srijedu je naznačio da bi Sirijske demokratske snage (SDF), koje vode Kurdi, i iračka vlada mogli izvršiti zajedničku operaciju protiv Islamske države na granici dvije države.

Aldar Xelil je upozorio na oživljavanje  džihadista na istoku Sirije gdje su operacije SDF-a smanjene otkako su borci poslani na sjeverozapad zbog turske ofenzive.

Irak je susjedna država i također trpi zbog terorizma Daesh-a (Islamske države)", rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju Reuters.

"Daesh je prisutan na prostoru koji dijelimo, a to nas upućuje na mogućnost da se stvore uvjeti koji bi otvorili put zajedničkoj akciji protiv Daesha", rekao je.

Xelil je supredsjedatelj Pokreta za demokratsko društvo, koalicije uglavnom sirijskih kurdskih stranaka, i arhitekt planova uspostave autonomije na sjeveru Sirije.

SDF je jedan od glavnih partnera koalicije SAD-a u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Komentara 6

PA
pavel1001
19:35 04.04.2018.

štakori zmazani,kad se raznesete stotinama metara oko vas lete virusi i bakterije,još gore nego da te pogodi bomba...

AN
ante555
23:39 04.04.2018.

Nakon svega viđenog u Siriji ne bih se složio da se SAD iskreno bori protiv Islamske države.

AD
adler77
06:25 05.04.2018.

Još niste potamanili te stakore... Pazi da se ne mnoze opet ce oni djelovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije