Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džihadisti preuzeli odgovornost

Marokanski terorist koji je bio praćen ubio najmanje tri osobe

23.03.2018.
u 23:25

Alahu ekber, uzvikivao je 26-godišnji Marokanac, Redouan Lakdim, nakon što je ušao u supermarket u blizini Montpelliera.

“Pustite iz zatvora Salaha Abdeslama ili ću pobiti sve taoce. Alahu ekbar (“Bog je velik”)”, uzvikivao je 26-godišnji Marokanac, Redouan Lakdim, nakon što je ušao u supermarket u Trebesu, gradiću u blizini Montpelliera, te uzeo taoce. Prije dolaska u Trebes, terorist je u Carcassonneu, gradu udaljenom 20 minuta vožnje, oteo vozilo pri čemu je upucao jednu osobu u automobilu te pogodio u rame policajca. Terorist Radwan Laqeem, koji je rekao da pripada džihadističkoj skupini Islamska država, ubio je tri osobe i ranio još četiri tijekom tri napada izvedena u Carcassonneu i Trebesu.

Propust policije i službi

Lakdim je tražio oslobađanje Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog od terorista koji su u studenom 2015. izveli terorističke napade u Parizu, pri čemu su ubili 130 ljudi. Abdeslam je proveo četiri mjeseca u bijegu, a u ožujku 2016. uhićen je u četvrti Molenbeek u Bruxellesu te je izručen Francuskoj.

Za teroristički napad, odgovornost je odmah preuzela teroristička organizacija Islamske države koja je najavila nove napade i krvoprolića.

1/3

Francuski premijer Edouard Philippe opisao je stanje kao vrlo zabrinjavajuće. Francuska je u stanju pojačane pripravnosti otkako ju je od 2015. pogodio niz smrtonosnih džihadističkih napada. Izvanredno stanje, uvedeno nakon napada u Parizu u studenom 2015., ukinuto je u listopadu prošle godine.

Francuski predsjednik Emanuel Macron najavio je svoj brzi povratak iz Bruxellesa u zemlju kako bi s ministarstvom unutarnjih poslova te obavještajnom službom koordinirao poduzimanje novih koraka u sprečavanju novih terorističkih napada.

Nije jasno kako je Marokanac Redouan Lakdim uspio izvesti teroristički napad s obzirom na to da je bio praćen i na listi potencijalno opasnih terorista.

Krivo su vjerovali

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb kazao je kako je Redouan Lakdim bio poznat po sitnom kriminalu te da su ga pratili, ali i vjerovali da se nije radikalizirao.

Teroristički napad osudio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji je izrazio “potresenost” i “punu potporu” francuskom narodu.

Komentara 4

KU
kupatilo
04:14 24.03.2018.

Badava je te pratit.To netreba ni pustat u država a Merkelica ako ih hoce nek ih uzme sebi.Ispasta cjela Evropa zbog nje a Francuzi najvise.I bice im jos gore jer u Francuskoj se vise nezna koje ko.

IS
ivica.strek
00:06 24.03.2018.

a da ga nisu pratili roknuo bi više !!!!🙄🙄🙄

VI
virtual1
06:58 24.03.2018.

inače dečko je po zanimanju kirurg, al ga mučio tečaj njemačkog pa se nasekiro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije