Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI DOKAZ Iščitali podrijetlo iz 17 starih kostura

Prvi Hrvati došli su iz Male Azije!

20.02.2009.
u 00:03

Analizom starohrvatskih kostura domaći znanstvenici dobili su prve izravne dokaze da su Hrvati došli iz Male Azije!

- Završili smo prvi istraživački dio analizirajući 35 skeletnih ostataka pomoću mitohondrijskog DNK - objašnjava prof. dr. Šimun Anđelinović, voditelj projekta “Antropološka, genetska i kemijska analiza starohrvatskih kostura” započetog prije dvije godine.

Kosturi su otkriveni na tri mjesta: Naklice-Tugare, Svećurje u Kaštelima i Ostravice kod Benkovca, a po načinu ukopa i nakitu arheolozi su dokazali kako je riječ o starim Hrvatima.

Znanstvenici su dobili relativno čiste rezultate. Sedamnaest kostura spada u grupu koja je iz zapadne Azije došla u Europu prije 20 do 25 tisuća godina!

Rezultati na kosturima odgovaraju rezultatima populacijskih studija sadašnjih Hrvata čiji genetski korijeni u Europi postoje između 20 i 25 tisuća godina.

- Naši preci došli su iz Male Azije. Razvojem poljoprivrede i stočarstva, širili su se po Europi i taj kontinuitet življenja dokazan je upravo na ovim prostorima - kaže prof. Anđelinović.

Preliminarnim rezultatima dobivenim antropološkom analizom znanstvenici su došli do spoznaja da su naši preci bili skloni anemijama.

Neizravno se po tome može zaključiti kako su se loše hranili. Dominirala je biljna prehrana vrlo oskudna proteinima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije