Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA OD TISUĆU RELOKACIJA

Prva skupina djece izbjeglica prebačena iz Grčke, ubrzano se radi zbog utjecaja virusa

Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS/PIXSELL
1/12
15.04.2020.
u 15:13

Trenutno u grčkim kampovima obitava 100.000 tražitelja azila, a njih 70.000 smješteno je u 38 kampova

Grčka je prebacila u srijedu u Luksemburg dvanaestak djece bez pratnje iz prenapučenih migrantskih kampova i to je prva od više od tisuću relokacija na kojima se ubrzano radi u jeku zabrinutosti zbog utjecaja koronavirusa na ranjive skupine.

Još jedna skupina od 50 djece trebala bi otputovati iz Atene za Njemačku u subotu, dok će 20-ero djece otputovati u Švicarsku idućih dana.

Grčka se nada da će preseliti oko 1600 maloljetnika bez pratnje idućih mjeseci.

Najmanje 5200 djece migranata iz Sirije, Afganistana, Iraka i afričkih zemalja trenutačno živi u Grčkoj, od kojih mnogi u teškim uvjetima u kampovima na otocima u Egejskom moru.

Zamjenik ministra za migracije Giorgos Koumoucakos rekao je da iako je broj djece mali, to šalje snažnu poruku drugima da slijede primjer Luksemburga.

VIDEO Migranti u Grčkoj

Grčka snosi nesrazmjeran dio tereta izbjeglica, kazao je.

"Grčka je suočena s krizom unutar krize, migracijom i pandemijom zajedno", rekao je on za državnu televiziju ERT. "Ta kombinacija čini već tešku situaciju još težom i složenijom."

Grčka je dosta rano uvela mjere ograničenja kretanja pa se relativno dobro nosi s pandemijom koronavirusa u odnosu na neke druge europske zemlje. U Grčkoj je 2170 potvrđenih slučajeva, a 101 osoba je umrla.

Nevladina udruga za ljudskava prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je Grčku u utorak da iz "ilegalnih pritvora" oslobodi stotine migrantske djece bez pratnje i pronađe im primjeren smještaj kako bi ih se zaštitilo od koronavirusa.

GALERIJA Grčka prebacila skupinu djece izbjeglica

1/11

Prema podacima HRW-a, 31. ožujka je bilo pritvoreno 331 dijete, a boravili su u policijskim pritvornim jedinicama i prljavim sabirnim centrima diljem Grčke.

Udruga je poručila Ateni da ima dužnost prekinuti s tom praksom i pobrinuti se da djeca dobiju zaštitu i brigu koju trebaju.

Trenutno u grčkim kampovima obitava 100.000 tražitelja azila, a njih 70.000 smješteno je u 38 kampova. Dva kampa za migrante su u karanteni zbog 30-ak slučajeva zaraze koronavirusom.

Dvanaestak europskih zemalja izrazilo je spremnost da prihvati dio njih na dobrovoljnoj osnovi, uključujući Italiju, Finsku, Srbiju, Irsku i Portugal, rekli su grčki dužnosnici. 

Ključne riječi

Komentara 4

MO
morskival
15:38 15.04.2020.

Nadam se da to nisu oni već često viđeni "maloljtnici" koji se već naveliko briju i kad ih čovjek onako pogleda mislio bi da imaju barem 25 godina. Ali ne to su sve čuda prirode, rano sazrela dječica.

VI
vidigal
18:25 17.04.2020.

zasto ih ne posalju nazad u siriju? blize im je,toplo je tamo,nemaju jezicnih ni kulturoloslih problema,ista vjera ,nedju svoima su,nwma rata. ovdjevih niko ne zeli,ionako ih je vec previse tu

XX
XX
02:03 16.04.2020.

Kakvi su to roditelji koji izlazu svoju djecu pogibelji puta i granica? Koliko ta djeca njima znace kad riskiraju njihove zivote da dodju u Njemacku. Ja razumijem tesko se zivi u tim zemljama ali da riskiram glavu svog djeteta radii novca to bas i nisam voljan uciniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije