Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON

Prva sigurna kuća za žrtve obiteljskog nasilja

'15.03.2010., Koprivnica - Verica Rupcic, HDZ-ova clanica Zupanijske skupstine. Iz arhive, za VL Podravina i Prigorje. Photo: Marijan Susenj'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
29.12.2010.
u 08:45

Projekt je prije šest godina inicirala Verica Rupčić, a javnim pozivom odabrana je jedna prikladna udomiteljska obitelj

Nakon dugih šest godina iznimog truda, na području Koprivničko-križevačke županije napokon će zaživjeti sigurna kuća za žrtve obiteljskog nasilja.

Vesna Rupčić, inicijatorica projekta i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, naglasila je da je riječ o prvoj sigurnoj kući u Hrvatskoj koja će raditi po modelu specijaliziranog udomiteljstva.

Budući da od pokretanja inicijative nije bilo moguće osnovati sklonište koje bi se financiralo s državne razine, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s koprivničkim, križevačkim i đurđevačkim centrima za socijalnu skrb raspisalo je javni poziv, kojim su traženi potencijalni udomitelji žrtava obiteljskog nasilja.

Na njemu je izabrana jedna obitelj, koja je prošla sve provjere Centra i udovoljila traženim kriterijima, a Povjerenstvo za ravnopravnost spolova sufinancirat će prilagodbu objekta - ugradnju sigurnosnih vrata i videonadzora.

Lokacija sigurne kuće javnosti, naravno, neće biti otkrivena, a buduća udomiteljska obitelj prošla je rigoroznu provjeru i čeka je posebna edukacija.

Iako obitelj koja se odluči na udomiteljstvo žrtava nasilja prvenstveno to radi iz humanih razloga, za svoju požrtvovnost dobiva i naknadu za svaku zlostavljanu osobu koju udomi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije