Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje na poginule

Prva papina kontroverzija: Britanci su uzurpirali Falklande

papa Franjo (1)
Reuters/PIXSELL
14.03.2013.
u 15:10

Riječ je o otočju u južnom Atlantiku. Nakon II. svjetskog rata i slabljenja britanske vojne moći Argentina je intenzivirala napore za preuzimanje suvereniteta nad otočjem koje nazivaju Islas Malvinas.

Odmah prvi dan pontifikata u medijima se objavila Papina prva kontroverzija, bar što se Britanaca tiče. Papa Franjo, odnosno Jorge Mario Bergoglio, nekoliko je puta pozivao Argentince da ne zaborave na poginule tijekom rata, čija se "krv lila na argentinskom tlu", piše Daily Mail.

– Dolazimo se moliti za pale sinove domovine koji su pošli braniti svoju majku (domovinu) i vratiti ono što je njihovo, što pripada domovini, a uzurpirano je – rekao je to papa Franjo u travnju prošle godine kada je kao kardinal Buenos Airesa vodio misu zadušnicu povodom 30. godišnjice Falklandskog rata, tj. rata za Malvine.

Riječ je o otočju u južnom Atlantiku koje se sastoji od dva velika otoka te mnoštva manjih otočića. Nakon II. svjetskog rata i slabljenja britanske vojne moći, Argentina je intenzivirala napore za preuzimanje suvereniteta nad otočjem koje nazivaju Islas Malvinas.

Podsjetimo, prije nekoliko dana stanovnici Falklandskog otočja izašli su na referendum na kojem su se izjasnili kako žele ostati pod nadležnošću Velike Britanije. Inače, Malvinski (Falklandski rat) trajao je od 9. ožujka do 14. lipnja 1982. godine.

Prvi dan kao papa, Jose Mario Bergoglio ustao je prije osam sati i otišao u Baziliku Santa Maria Maggiore, gdje se pomolio.

>>Dobro raspoloženi papa Franjo prvo se pomolio u bazilici

Komentara 20

MA
marcellus
17:41 14.03.2013.

a da nego šta su

OB
-obrisani-
16:04 14.03.2013.

ovaj papan je temperamentan....nije ko onaj mlitavi švabo

Avatar oris2
oris2
19:45 14.03.2013.

kazneni ,od kad je katol. crkva neprofitna organizacija?i tko ti garantira da bu taj chovjek napravio neshto u cilju koji bi TI htio da on uchini? Mozda on samo zna bolje igrati igru od prijashnjeg pape?Svaka ti chast kao vjernikuu ali crkva se ne moze podichiti ni moralom ni etikom ni u socijalnom pogledu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije