Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA 'Volim matematiku'

Provjerite kako se matematika ocrtava u predmetima iz naše svakodnevice

volim matematiku eksponati
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
10.10.2014.
u 22:00

Ulaz 20 kuna
 - Večernji i Radost u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori predstavljaju izložbu

Večernji list, u suradnji s časopisom Radost i Galerijom Klovićevi dvori, u Zagrebu će predstaviti izložbu Volim matematiku, koja će trajati od 14. listopada ove godine do 15. ožujka 2015.

Dodirnite brojeve i poučke

Volim matematiku dolazi iz Nacionalnog muzeja Lihtenštajna u gradu Vaduzu, autora Georga Schierschera, bivšeg učitelja matematike, koji je osmislio ovaj ingeniozan način predočavanja matematičkih vizuala. Materijaliziranje matematike bila je misao vodilja ovog angažiranog profesora koji je modelima, koje će sada imati priliku razgledati i hrvatska publika, nastojao motivirati svoje učenike da pokušaju bolje razumjeti matematiku.

Profesor Schierscher čak je dio modela izrađivao sam, neki su izrađeni u pripravničkim radionicama tamošnjih obrta, a neke je jednostavno otkrio u svakodnevici. Prednje svjetlo automobila, recimo, prepoznao je kao parabolično zrcalo, nogometnu loptu kao poliedar, točnije krnji ikozaedar. Čak stotinu modela raspoređeno je u sedam tematskih cjelina nazvanih: Rast i oblik, Filigransko, fraktalno, dinamično, Inženjerima na tragu, Zlatni rudnik, I opet Arhimed, Uglata stvorenja, Ogledalo, ogledalce... Oni koji se odluče izložbu posjetiti dobit će priliku da se s brojevima, formulama, matematičkim zakonitostima i poučcima upoznaju na jasniji način. Moći će provjeriti kako se matematika ocrtava u predmetima iz svakodnevice, kako su matematika i njezini znanstvenici bili štovani kroz povijest, kako i danas neke osnovne zakonitosti i dalje utječu na svijet ekonomije i novca.

Za velike i male

Izložba je prije Zagreba bila gost u Prirodoslovnom muzeju u Grazu, gdje ju je vidjelo više od 40 tisuća posjetitelja svih dobi. Kod mladih budi znatiželju za novim spoznajama u matematici, a starijima pruža mogućnost da znanje o njoj upotpune.

Za 20 kuna, koliko stoji ulaznica za grupu učenika, ne dobije se samo razgledavanje izložbe već i stručno vodstvo, radionice koje će voditi profesori matematike, predavanja i druga događanja vezana uz matematiku. Svakako treba nabaviti i katalog u izdanju Večernjeg lista koji se obraća djeci i mladima, ali i njihovim roditeljima te nastavnicima.

>>Specijal: Volim matematiku

>>Rene Descartes – filozof zaslužan za matematiku

>>Kako svakodnevne predmete vidi matematika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije