Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Volim matematiku

Provjerite kako se matematika ocrtava u predmetima iz naše svakodnevice

Ulaz 20 kuna
 - Večernji i Radost u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori predstavljaju izložbu
10. listopada 2014. u 22:00 0 komentara 2056 prikaza
volim matematiku eksponati
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Večernji list, u suradnji s časopisom Radost i Galerijom Klovićevi dvori, u Zagrebu će predstaviti izložbu Volim matematiku, koja će trajati od 14. listopada ove godine do 15. ožujka 2015.

Dodirnite brojeve i poučke

Volim matematiku dolazi iz Nacionalnog muzeja Lihtenštajna u gradu Vaduzu, autora Georga Schierschera, bivšeg učitelja matematike, koji je osmislio ovaj ingeniozan način predočavanja matematičkih vizuala. Materijaliziranje matematike bila je misao vodilja ovog angažiranog profesora koji je modelima, koje će sada imati priliku razgledati i hrvatska publika, nastojao motivirati svoje učenike da pokušaju bolje razumjeti matematiku.

Profesor Schierscher čak je dio modela izrađivao sam, neki su izrađeni u pripravničkim radionicama tamošnjih obrta, a neke je jednostavno otkrio u svakodnevici. Prednje svjetlo automobila, recimo, prepoznao je kao parabolično zrcalo, nogometnu loptu kao poliedar, točnije krnji ikozaedar. Čak stotinu modela raspoređeno je u sedam tematskih cjelina nazvanih: Rast i oblik, Filigransko, fraktalno, dinamično, Inženjerima na tragu, Zlatni rudnik, I opet Arhimed, Uglata stvorenja, Ogledalo, ogledalce... Oni koji se odluče izložbu posjetiti dobit će priliku da se s brojevima, formulama, matematičkim zakonitostima i poučcima upoznaju na jasniji način. Moći će provjeriti kako se matematika ocrtava u predmetima iz svakodnevice, kako su matematika i njezini znanstvenici bili štovani kroz povijest, kako i danas neke osnovne zakonitosti i dalje utječu na svijet ekonomije i novca.

Za velike i male

Izložba je prije Zagreba bila gost u Prirodoslovnom muzeju u Grazu, gdje ju je vidjelo više od 40 tisuća posjetitelja svih dobi. Kod mladih budi znatiželju za novim spoznajama u matematici, a starijima pruža mogućnost da znanje o njoj upotpune.

Za 20 kuna, koliko stoji ulaznica za grupu učenika, ne dobije se samo razgledavanje izložbe već i stručno vodstvo, radionice koje će voditi profesori matematike, predavanja i druga događanja vezana uz matematiku. Svakako treba nabaviti i katalog u izdanju Večernjeg lista koji se obraća djeci i mladima, ali i njihovim roditeljima te nastavnicima.

>>Specijal: Volim matematiku

>>Rene Descartes – filozof zaslužan za matematiku

>>Kako svakodnevne predmete vidi matematika

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.