Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Merkel pobijedila Bidena

'Protok plina Putin ne smije iskoristiti kao svoje oružje'

U.S. President Biden welcomes German Chancellor Merkel at the White House in Washington
Foto: Guido Bergmann/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.07.2021.
u 22:05

Njemačka vlada jamči da će uvesti sankcije Rusiji ako zaobiđe dosad ustaljenu rutu za plin preko Ukrajine

Sjedinjene Američke Države i Njemačka na pragu su velikog dogovora kojim bi riješile dugogodišnji spor koji ih je “žuljao” kao kamenčić u cipeli, gdje god krenuli i što god radili. Na pomolu je rješenje o Sjevernom toku 2, ruskom plinovodu koji udvostručuje kapacitet isporuke ruskog plina u Njemačku i zapadnu Europu, zaobilazeći dosad ustaljenu rutu preko Ukrajine.

Već je izgrađen 99 posto

Rješenje, koje se čini prihvatljivim za obje strane, sastoji se u tome da će njemačka vlada jamčiti da će uvesti sankcije protiv Rusije ako Moskva zbog Sjevernog toka 2 promijeni energetsku politiku na način da ugrozi Ukrajinu i druge američke partnere u toj regiji. Vijest o tome prvi je objavio Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore, a službena se objava i potpisivanje američko-njemačkog sporazuma s takvim sadržajem očekuje svaki čas.

– Nijemci su iznijeli korisne prijedloge i uspjeli smo ostvariti napredak u koracima prema ostvarivanju zajedničkog cilja. A zajednički cilj je da se pobrinemo da Rusija ne može iskoristiti protok energije kao svoje oružje – izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price na brifingu za novinare u utorak u Washingtonu.

Prema pisanju Financial Timesa, Ukrajina i dalje ostaje snažno protiv Sjevernog toka 2, ali Bidenova administracija dala je do znanja ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će “bilo kakvo snažno javno protivljenje protiv njihova dogovora s Njemačkom imati negativan učinak na američko-ukrajinske odnose”, otkrio je neimenovani izvor blizak Zelenskom. Drugim riječima, američki predsjednik Joe Biden odlučio je pomiriti se s činjenicom da Nijemci neće odustati od već 99-posto dovršenog plinovoda, dogovoriti se s Merkel oko tog pitanja (a u paketu su vjerojatno i neka druga, neizrečena pitanja, jedno od kojih je možda i bolja suradnja SAD-a i Njemačke u oponiranju Kini, koju Biden vidi kao veću globalnu prijetnju američkim i zapadnim interesima od Rusije), i pritom nagovoriti Ukrajince da drže jezik za zubima. A i Poljake, koji su također bili veliki protivnici Sjevernog toka 2, pa se očekuje da bi mogli biti i protiv ovog američko-njemačkog dogovora. Poljska i Ukrajina strahuju da će Rusija lakše u budućnosti moći zbog političkih razloga isključiti plin tim dvjema zemljama. Lakše zbog toga što takvim potezom Moskva ne bi ugrožavala redovnu isporuku Njemačkoj i drugim velikim klijentima u zapadnoj Europi. Dogovor Bidena i Merkel ima za cilj da takvo ponašanje Moskve ipak ne bude tako lako u praksi, kako izgleda u teoriji.

Joe Biden primio je njemačku kancelarku Angelu Merkel u Washingtonu prošloga tjedna, a ovaj dogovor rezultat je tog posjeta. Merkel je tako prije odlaska s dužnosti uspjela riješiti problem koji je zadavao puno glavobolje i njemačkim političarima, ali i njemačkom biznisu i industriji, čije interese ti političari slušaju. U Njemačkoj se najava ovog dogovora dočekuje kao velika diplomatska pobjeda. Jedan od njemačkih argumenata u pregovorima s Amerikancima pozivao se, kako piše Wall Street Journal, na činjenicu da i same Sjedinjene Države kupuju rusku naftu. Uvoz nafte iz Rusije u SAD ove je godine rekordno visok u odnosu na proteklo desetljeće, što je posljedica američkih sankcija na naftu iz Venecuele.

Što ovo znači za LNG?

Dogovor bi, ako prođe glatko i bez puno protivljenja, trebao dovesti i do prestanka američke politike sankcija usmjerenih prema izvođačima radova i operaterima budućeg plinovoda. Te su sankcije dosad imale veliku, dvostranačku podršku zastupnika u oba doma američkog Kongresa. Republikanci u Kongresu odmah su negativno reagirali na vijest o Bidenovom dogovoru s Nijemcima.

Detalji samog sporazuma još nisu poznati, osim onih osnovnih koji su procurili do vodećih svjetskih medija, ali bit će zanimljivo vidjeti je li i povećanje uvoza američkog ukapljenog (LNG) plina u Njemačku dio tog paketa. Ranija administracija predsjednika Donalda Trumpa pokušavala je pridobiti Nijemce i sve druge u Europi da kupuju više američkog LNG plina, a manje ruskog plina iz plinovoda. U jednom trenutku Njemačka je Trumpovoj administraciji ponudila ulaganja u visini milijardu eura u LNG terminale u Njemačkoj.

VIDEO Ćorić o planu EK za smanjenje emisije štetnih plinova

Komentara 18

DU
Deleted user
22:47 21.07.2021.

Trumpa nazivaju "rusofilom", a njihov Biden pomaže diktatoru Putinu, licemjerje na kvadrat!!

SI
sisavac
06:53 22.07.2021.

2023. ili 2024. godine istječe ugovor ukrajine i rusije u vezi plinovoda kroz ukrajinu. tada prestaje bilo kakva obveza rusije da koristi taj plinovod, a ako ukrajina želi da u tim cijevima bude nešto plina, morat će se jako dobro sagnuti i zamoliti ruse da ga koriste. projekt sjevernog toka 2 je čisti ekonomski projekt par korporacija, a 3. energetski paket eu-a govori da će tim cijevima rusi moći slati samo 50% mogućeg plina, a ostatak će biti na raspolaganju konkurenciji. te konkurencije nema, pa će rusi puniti sve cijevi svojim plinom, direktno ga slati nijemcima i ostalima prikačenim na taj plinovod. ukrajinci da bi bili konkurentni tom novom plinovodu, će trebati dati lijepe beneficije rusima. jer južni, turski tok, u južnu europu dovodi još ruskog plina. ukrajina nakon 2024. godine postaje nevažan faktor u plinskom biznisu u europi, ostaje sama sa praznim cijevima, idealna prilika za još jednu prodaju starog željeza, u čemu je ukrajina svjetski rekorder. dal pratite kako raste cijena plina na svjetskom tržištu..? kako to misle nijemci kazniti rusiju ako bude zaobilazila ukrajinu?! 3-7 mlrd dolara godišnje ukrajina ubire od transporta ruskog plina na zapad. sad će ostati bez toga. i to je točka na kojoj staje bilo kakva daljnja ukrajinska komedija i ucjenjivanje. bez tih prihoda oni postaju seljačka država s početka 20 stoljeća. znate da im je propala sva industrija, ne.. zemlju rasprodaju naveliko. nema ih više od 35 milijuna u zemlji. već su propali.

DU
Deleted user
08:35 22.07.2021.

A kako će Njemačka sankcionirati Rusiju? Time da će obustaviti kupnju plina o kojem je ovisna? Koja farsa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije