Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mućenje životinja

Protiv vlasnika koji je pse držao na livadi u Babindubu pokrenut upravni postupak

Foto: Privatni album
1/7
07.08.2020.
u 00:56

Tri psa bila su na suncu, jedan zavezan lancem, drugi unutar ograde od žice, a treći u malenoj prikolici, na poziv građana reagirali policija i gradske službe

Vlasniku tri psa koji su se posljednjih dana pržili na suncu u pustopoljini na području Babinduba komunalno redarstvo Zadra naložilo je 'da životinje skloni i adekvatno smjesti, tako da budu zaštićeni od vrućine'.

Objava koja se prije nekoliko dana pojavila na Facebooku ujedinila je volontere i građane diljem Hrvatske, bili su zgroženi nebrigom za životinje i ugrožavanjem njihova života. Psi su otkriveni na livadi, jedan je bio zavezan lancem, drugi unutar žičane ograde na kojoj je stajala obavijest da je žica pod strujom, a treći u malenoj prikolici. Zdjelica s vodom na suncu, umjesto hrane neidentificirani sadržaj. Nakon dobivenih informacija o uvjetima u kojima žive psi poslali smo upite Policijskoj upravi zadarskoj, veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu Zadra. Zanimalo nas je čiji su psi, što su do sada poduzeli i što će poduzeti kako bi se psi zbrinuli.

Iz Policijske uprave zadarske odgovorili su nam kako su, nakon što su saznali za navedeni događaj, proveli izvide.

– O svim prikupljenim saznanjima obaviješteni su veterinarska inspekcija i komunalno redarstvo Zadra. Utvrđen je vlasnik životinja, nakon čega ih je isti prikladno zbrinuo – kažu iz PU. Iz veterinarske inspekcije odgovaraju nam da je u skladu s člankom 75. st.3. Zakona o zaštiti životinja, a u vezi s čl. 51. st.1., 4. i 5. istog Zakona, za postupanje nadležno komunalno redarstvo. Stoga su prijavu proslijedili Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša grada Zadra.

Foto: Privatni album

Iz Upravnog odjela najavili su da će komunalni redari pristupiti lokaciji na rubnom djelu grada, zbrinuti pse, očitati čip i vlasnika sankcionirati sukladno svojim ovlastima.

– Komunalno redarstvo nadzorom na području Babinduba utvrdilo je kako se psi nalaze na česticama zemlje u privatnom vlasništvu. Jedan pas nalazio se unutar ograde bez skloništa, drugi je kraćim lancem bio vezan za stablo, a treći je ostavljen u maloj prikolici, zatvoren kavezom. Kod sva tri utvrđene su nepravilnosti u načinu držanja kućnih ljubimaca, suprotno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama koje se zateknu izvan njihovog prirodnog staništa („GGZ 4/19“) – objašnjava Marko Kapetanović iz zadarskog Odsjeka komunalnog redarstva. Ističe da je, prema nalogu, vlasnik pse sklonio sa sunca i smjestio ih gdje će biti zaštićeni od vrućine.

– Protiv istog pokrenut je upravni postupak. Ostale utvrđene nepravilnosti, koje nisu u nadležnosti komunalnih redara, bit će proslijeđene nadležnim institucijama na daljnje postupanje – kaže M. Kapetanović.

Koje su to nepravilnosti ne navodi, možda psi nisu ni cijepljeni ni čipirani. Jednako tako, nismo doznali kako izgleda mjesto gdje su sada psi zaštićeni od vrućine. U prilogu odgovora poslali su nam samo fotografiju livade na kojoj više nema pasa.

Ključne riječi

Komentara 3

FR
Franceska
09:26 07.08.2020.

Cuvaju stado vezani lancem i u kavezu? Tipicno primitivno,balkansko ponasanje.

ZO
Zoran
07:44 07.08.2020.

čovijek je imao pse za čuvanje stada,što ih je triba u stanu držati? što nitko ne pravi prijave npr.građevinskim poduzetnicima što im radnici rade na + 40 stupnjeva. Koliko sam čuo da su nakon micanja pasa vlasniku pokradeni janjci. Valjalo bi i to provjeriti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije