Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.03.2016. u 22:14

Nužno je biti racionalan i ne podleći strahu, ali ni generalizaciji, mržnji i želji za osvetom.

Terorizmu, ma koliko nam izgledao iracionalno, mora se pristupiti hladne glave. Iznimno je teško, nakon krvavih napada u Parizu i Bruxellesu sa stotinama mrtvih i više stotina ranjenih, ne zapasti u strah i nelagodu, ali je nužno. Isto kako je nužno racionalno protumačiti situaciju, shvatiti tko su zaista napadači, i ne podlegnuti generalizaciji te mržnji i želji za osvetom prema ljudima koji s napadačima tek nominalno dijele muslimansku vjeru ili pak potiču iz istog kraja svijeta, a u Europu su stigli generacijama ranije ili pak sada, kao izbjeglice i emigranti.

Svoju sigurnost građani povjeravaju u ruke državi i njezinim službama, na štetu dijela svojih prava, i na državi jest da osigura normalan život.

Neefikasnost i propusti sigurnosnih službi uvijek se povlače nakon izvedenog terorističkog napada, i u tom dijelu službe jasno moraju preuzeti odgovornost. No isto tako – vrlo često – upravo su građani i političari prepreka efikasnijoj (ali ne nužno i boljoj) kontroli potencijalnih terorista.

Posebno je to vidljivo u Europi koja se, kako kažu stručnjaci, nalazi u razdoblju kao SAD neposredno prije napada 11. rujna. Amerikanci su tada povukli jasnu crtu i ojačali zakone za domovinsku sigurnost na štetu građanskih prava i prava na privatnost. A to su vrijednosti koje se u Europi izuzetno cijene, pa je svaki pokušaj jače kontrole završio neuspjehom. Ravnotežu između sigurnosti i strogo kontroliranog i militariziranog društva nije lako postići.

Europljani će se, ako se ovako nastavi, izgleda ipak morati uhvatiti u koštac i s tim pitanjem. Napadi u Parizu, a potom i u Belgiji, ponajprije su šokirali jer su nam u vlastitom dvorištu pokazali koliko je ranjivo otvoreno i moderno društvo koje se tek nedavno riješilo granica i podjela. Lako je u strahu povući drastične poteze i zatvoriti se, no treba dobro izvagati je li cijena koju bismo tako platili veća od sigurnosti koju očekujemo, ali koja zapravo nikada nije potpuno zajamčena.     

>>Bezuman zločin terorista Islamske države: Na Veliki petak razapeli katoličkog svećenika

>>Zašto je ISIL opasniji i jači od Al-Qa’ide

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije