Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema mjesta panici

Protiv bolesti kvrgave kože cijepljeno 70 tisuća goveda

Radionica - cijepljenje goveda
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
17.08.2016.
u 15:14

Akcija cijepljenja je za veliku većinu poljoprivrednika najbolje što su mogli učiniti – spriječiti da se bolest pojavi

U Hrvatskoj je dosad u pet županija protiv bolesti kvrgave kože preventivno cijepljeno 70 tisuća goveda. Istaknuto je to na današnjoj (srijeda) edukacijskoj radionici za proizvođače mlijeka i stočare koji se bave tovom junadi u Slavonskom Brodu.

Cilj radionice bio je dati pravu informaciju o ekonomskom značaju bolesti, njezinoj rasprostranjenosti u nama susjednim zemljama i preventivnim mjerama cijepljenja. Proizvođačima koji su izrazili zabrinutost kako će se početak cijepljenja i bolest odraziti na cijene i tržište nadležni su poručili kako nema mjesta panici.

- Akcija cijepljenja je za veliku većinu poljoprivrednika najbolje što su mogli učiniti – spriječiti da se bolest pojavi. Štete u proizvodnji mlijeka su minimalne, praktično ih i nema. Nešto su veće u proizvodnji mesa, no to se uglavnom odnosi na izvoz - rekao je Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Podsjetivši kako je Hrvatska prva u Europi krenula s preventivnim cijepljenjem goveda, Kiš je istaknuo kako se pokazalo da u zemljama u kojima se bolest već pojavila dosadašnja strategija nije imala učinka i bila je uvijek korak iza bolesti. Još u svibnju pokrenuta je regionalna inicijativa za promjenom propisa, koji su pisani za situacije kada je ta bolest prisutna daleko od naših krajeva, odnosno u Africi.

Na tim se promjenama već radi, no Hrvatska nije mogla čekati još nekoliko mjeseci do njihova usvajanja pošto nam je bolest već na granicama. Na upit tko će nadoknaditi štete, on je odgovorio kako će se štete od bolesti u 80 posto slučajeva smanjiti upravo cijepljenjem.

- Najvažnije je obaviti cijepljenje i spriječiti bolest, kako ne bismo došli u situaciju u kojoj se već nalaze druge zemlje u regiji poput Srbije, Crne Gore ili BiH, u kojoj se svakog trenutka očekuje izbijanje bolesti. Što se tiče štete od potencijalne zabrane prometa, najveću bi mogli pretrpjeti uzgajivači u središnjoj Hrvatskoj. Uskoro ćemo obaviti razgovore s predstavnicima Ministarstva financija, kako bismo vidjeli koliko se te štete mogu umanjiti – istaknuo je Kiš.

>> Započelo cijepljenje goveda u pet hrvatskih županija radi pojave zaraze kvrgave kože

Komentara 1

CE
centirion
02:34 18.08.2016.

Prvo napravljeni virus "pobjegne" iz laboratorija, pa zatim bogati farmaceuti gladni zarade prodaju cjepivo! Sve vidjeno! Klasika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije