Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Protiv bolesti kvrgave kože cijepljeno 70 tisuća goveda

Akcija cijepljenja je za veliku većinu poljoprivrednika najbolje što su mogli učiniti – spriječiti da se bolest pojavi
17. kolovoza 2016. u 15:14 1 komentara 273 prikaza
Radionica - cijepljenje goveda
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

U Hrvatskoj je dosad u pet županija protiv bolesti kvrgave kože preventivno cijepljeno 70 tisuća goveda. Istaknuto je to na današnjoj (srijeda) edukacijskoj radionici za proizvođače mlijeka i stočare koji se bave tovom junadi u Slavonskom Brodu.

Cilj radionice bio je dati pravu informaciju o ekonomskom značaju bolesti, njezinoj rasprostranjenosti u nama susjednim zemljama i preventivnim mjerama cijepljenja. Proizvođačima koji su izrazili zabrinutost kako će se početak cijepljenja i bolest odraziti na cijene i tržište nadležni su poručili kako nema mjesta panici.

- Akcija cijepljenja je za veliku većinu poljoprivrednika najbolje što su mogli učiniti – spriječiti da se bolest pojavi. Štete u proizvodnji mlijeka su minimalne, praktično ih i nema. Nešto su veće u proizvodnji mesa, no to se uglavnom odnosi na izvoz - rekao je Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Dr Ian Wilmut, leader of the team that created Dolly the sheep - the world's first mammal cloned from an adult cell - faces her as she goes on display at the National Museum of Scotland in Edinburgh, April 9 ,2003. Dolly, who born on July 5 1996 after her Nova tvornica 2016. Kina će klonirati 100 tisuća goveda. Jesmo li ipak na korak do kloniranja ljudi? 22.04.2014. Zagreb-  Na poljoprivrednom dobru Agronomskog fakulteta na Sljemenu odrzana je aukcija goveda s farme.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list Krivotvorio dokumente Veterinar lažno prikazao da su deseci goveda poklani u klaonicama više tvrtki

Podsjetivši kako je Hrvatska prva u Europi krenula s preventivnim cijepljenjem goveda, Kiš je istaknuo kako se pokazalo da u zemljama u kojima se bolest već pojavila dosadašnja strategija nije imala učinka i bila je uvijek korak iza bolesti. Još u svibnju pokrenuta je regionalna inicijativa za promjenom propisa, koji su pisani za situacije kada je ta bolest prisutna daleko od naših krajeva, odnosno u Africi.

Na tim se promjenama već radi, no Hrvatska nije mogla čekati još nekoliko mjeseci do njihova usvajanja pošto nam je bolest već na granicama. Na upit tko će nadoknaditi štete, on je odgovorio kako će se štete od bolesti u 80 posto slučajeva smanjiti upravo cijepljenjem.

- Najvažnije je obaviti cijepljenje i spriječiti bolest, kako ne bismo došli u situaciju u kojoj se već nalaze druge zemlje u regiji poput Srbije, Crne Gore ili BiH, u kojoj se svakog trenutka očekuje izbijanje bolesti. Što se tiče štete od potencijalne zabrane prometa, najveću bi mogli pretrpjeti uzgajivači u središnjoj Hrvatskoj. Uskoro ćemo obaviti razgovore s predstavnicima Ministarstva financija, kako bismo vidjeli koliko se te štete mogu umanjiti – istaknuo je Kiš.

>> Započelo cijepljenje goveda u pet hrvatskih županija radi pojave zaraze kvrgave kože

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • centirion:

    Prvo napravljeni virus "pobjegne" iz laboratorija, pa zatim bogati farmaceuti gladni zarade prodaju cjepivo! Sve vidjeno! Klasika!