Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri slavonske žuđanije

Započelo cijepljenje goveda u pet hrvatskih županija radi pojave zaraze kvrgave kože

Karanac: Počelo cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/11
08.08.2016.
u 16:30

Dodao je i kako je virus na 200 kilometara od hrvatske granice ali da niti u Srbiji, gdje se virus pojavio prije nekoliko tjedana, ne mogu biti 100 posto sigurni do kuda je bolest došla

Sukladno ranijim najavama iz Ministarstva poljoprivrede danas je na području pet rizičnih hrvatskih županija (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska) započelo cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože.

Potvrdio je to i pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš koji je rekao kako samo na području tri slavonske županije, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i Brodska-posavska, ima preko 125 tisuća goveda ili ukupno oko 30 posto goveda u Hrvatskoj. Cijepljenje je započelo upravo u tim županijama jer su one i najugroženije s ovom bolesti goveda koja se prije nekoliko tjedana pojavila u Srbiji.

-Preventivno cijepljenje počelo županijama koje su u zoni najvećeg rizika. Pojava bolesti bi donijela velike gubitke i govedarstvu i posjednicima, a cijepljenje je manje loša situacija jer se tada stavljanju ograničenja prometa do kojih bi došlo i pojavom bolesti. Prije svega, promet živih životinja, svježeg mesa i mlijeka prema drugim članicama EU, rekao je Kiš.

Dodao je i kako je virus na 200 kilometara od hrvatske granice ali da niti u Srbiji, gdje se virus pojavio prije nekoliko tjedana, ne mogu biti 100 posto sigurni do kuda je bolest došla. Pri tome treba voditi računa i o 28 dana do pojave inkubacije. U međuvremenu kontinuirano se radi s zemljama u regiji na promjeni zakonodavstva ali i je nepoznato kada će sve to biti gotovo. Napomenuo je i da niti jedno cjepivo nije 100 posto sigurno ali i da ako je procijepljenost viša od 70 posto bolest se neće širiti i tada nemamo obvezu iskorjenjivanja cijeloga stada.

- Ako sve prođe bez pojave bolesti imat ćemo prostor za kalkuliranje. Ovih pet županija biti gotovo za 3-4 tjedna. Imamo dovoljne količine cjepiva i dovoljno ljudi, oko 300 ovlaštenih veterinara - rekao je Kiš.

Za potrebe cijepljenja goveda na području cijele Hrvatske trenutno nedostaje oko 50 tisuća doza cjepiva. Prema riječima Kiša cijela akcija preventivnog cijepljenja goveda koštat će do 17 milijuna kuna od čega je 5 milijuna za cjepivo dok razliku do punog iznosa čine usluge cijepljenja, prijevoz… Cijena cijepljenja jednoga goveda iznosi 18 kuna bez PDV-a.  

- Ovo je interventni uvoz jer od dva svjetska proizvođača tog cjepiva, a inače su oba iz Južnoafričke Republike, samo je jedan imao distributera na našem tržištu. Svi podaci o nabavi su javno dostupni. Nije bilo nužno raspisivati natječaj jer nije bilo ni vremena, a zakonski okvir nam to dozvoljava. Ako budemo to radili sljedeće godine ići će natječaj. Od EU ćemo novac za ovo dobiti sljedeće godine 50-70 posto, ovisno o razgovorima s EU, a dio cjepiva će doći i od EU - rekao je Kiš.

Veterinar iz Belog Manastira Vinko Benić kazao je kako goveda cijepe dok su niže temperature, odnosno u prijepodnevnim satima.

-Bolest kvrgave kože kod goveda šire komarci, muhe... Simptomi su smanjena proizvodnja, zatim dolazi suzenje očiju, kvrgava koža, a to je znak da je bolest uznapredovala, rekao je Benić.

Akcija cijepljenja u Osječko-baranjskoj županiji započela je kod Arpada Tota iz baranjskog sela Karanac koji ima 32 grla goveda od čega je 14 muznih krava.

- Bavimo se ovime 15 godina. Nadam se da će nam ovo pomoći i hvala Bogu da se netko toga sjetio. Da nam se jedna krava razboli, mi smo gotovi. Rekli su da nema nikakvih posljedica po mlijeko i da ga možemo normalno predavati - rekao je Tot. 

>> Plemena na rubu civilizacije – žive sami i bježe od istraživača

Komentara 2

Avatar NasaDomovinaHrvatska
NasaDomovinaHrvatska
19:15 08.08.2016.

Započelo cijepljenje goveda i političara u pet hrvatskih županija radi pojave zaraze kvrgave kože,uhljebljenja,krade,laganja i lopovluka.

OK
okus
10:18 09.08.2016.

Ma ozbiljno? Kolko treba mesa uvesti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije