Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prosvjedi širom Rusije zbog vladinih protukriznih mjera

31.01.2009.
u 15:24

Tisuće prosvjednika izišlo je na ulice širom Rusije kako bi kritizirale vladinu gospodarsku politiku i njezin odgovor na svjetsku novčarsku krizu, javljaju ruski mediji i svjetske novinske agencije.

Ti prosvjedi odražavaju bijes javnosti zbog pogoršanja gospodarskih uvjeta i izazov su za Kremlj koji je dosad bio suočen s politički ravnodušnim stanovništvom i podijeljenom oporbom.

Oko 2500 ljudi okupilo se u luci Vladivostoku na ruskom dalekom istoku kako bi osudili vladinu odluku o povećanju carine na uvoz automobila, a neki su pozivali premijera Vladimira Putina da podnese ostavku. Mnogi u toj regiji žive od uvoza automobila.

Policija, koja je prošli mjesec rastjerala sličan prosvjed u Vladivostoku, ovaj put nije intervenirala. Na središnjem trgu u Moskvi prosvjedovalo je oko 1000 komunista okruženih policijskim kordonima.

Čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov izjavio je da vlada mora odustati od zapadnih gospodarskih modela i provesti široku nacionalizaciju. Nekoliko stotina policajaca blokiralo je trg, ali nisu pokušali rastjerati prosvjednike. Inače, vlasti su dopustile održavanje tog prosvjeda.

Eduarda Limonova, vođu zabranjene Nacionalne boljševičke partije (NBP), policija je uhitila na drugom moskovskom trgu. Limonov je jedan od najradikalnijih kritičara Kremlja.

Policija je u ulici blizu Kremlja također rastjerala neodobren prosvjed Ujedinjene građanske fronte, koja okuplja nekoliko radikalnih oporbenih skupina. Policija je uhitila nekolicinu prosvjednika, a aktivisti prokremljaskih skupina mladeži brutalno su pretukli nekolicinu sudionika prosvjednih skupova.

Prosvjednici su nosili plakate s natpisima "Dolje vlada!" i "Rusija bez Putina!". Vlasti su odgovorile na te prosvjede održavanjem protuprosvjeda vladajuće stranke Jedinstvene Rusije odmah pored Kremlja, na prostoru na kojem su zabranjene bilo kakve druge demonstracije. Vojnici su nudili topli čaj i kekse sudionicima tog skupa, kojih je bilo oko 9000, na temperaturi od oko 14 Celzijevih stupnjeva ispod ništice.

Jedinstvena Rusija održala je slične skupove potpore vladinim protukriznim mjerama u nekoliko drugih gradova širom zemlje.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije