Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oko 1200 građana potpisalo peticiju

Prosvjed mještana protiv spalionice otpada američke tvrtke

Zagreb: U Resniku održan prosvjed protiv izgradnje Centra za otpad i spalionice
Borna Filic/PIXSELL
13.07.2022.
u 07:22

U projekt je uključen Mladen Jozinović koji je dobio otkaz kad si je isplatio milijunski bonus

Ekoudruga Naš zavičaj iz Podruta u subotu organizira prosvjed protiv plana da se u njihovu selu otvori spalionica otpada.

– U pogonima u Podrutama američka tvrtka Zero Global Waste Croatia, koju zastupa Mladen Jozinović, namjerava pokrenuti spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize. Mještani zapadnog dijela grada Novoga Marofa, ali i drugih naselja, oštro se protive tome. U tu svrhu organizirali su peticiju koju je potpisalo 1200 građana. Mirnim prosvjedom želimo upozoriti na sve probleme koji bi proizašli iz takvih proizvodnih i tehnoloških procesa, koji su izrazito štetni za okoliš i opasni za zdravlje – kaže Stjepan Huzjak, predsjednik udruge. Ističe da imaju podršku ekoloških udruga iz cijele Hrvatske.

Među njima je i Zelena akcija iz Zagreba, u kojoj kažu da je u Podrutama već postavljeno postrojenje, bez znanja mještana, a u projekt je, kako navode, uključen Mladen Jozinović, bivši direktor Piškornice koji je smijenjen nakon što si je sam isplatio milijunski bonus. Nakon toga poslovno se povezao s američkom tvrtkom Zero Global Waste.

U travnju je na teren izašao inspektor zaštite okoliša i utvrdio da je u krugu tvrtke u Podrutama, u kojoj Zero Global Waste Croatia koristi halu dimenzija 18 puta 43 metra, uskladišteno postrojenje za oporabu otpada vakuumskom pirolizom američkog proizvođača, no da ono nije priključeno na električnu mrežu i vodu.

VIDEO: Jučer je požar na Viru došao do kućnog praga bake Dinke: 'Ako gori kuća, nek' izgorim i ja'

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:43 13.07.2022.

Naime sami građani su ovdje malo budalasti, termička obrada otpada ima manje štetne utjecaje na okoliš nego odlaganje smeća u loše izgrađena odlagališta, koja naime propuštaju sav filtrat u podzemne vode koje ti isti građani opet piju. Čudno nije imm problem savi dan sagorijevati ugljikovodike ali im je problem u sagorijevanju otpada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije