Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUSTAJU OD ZAOKRETA

Prosrpske stranke u Crnoj Gori: 'Ne želimo povući priznanje Kosova niti napustiti NATO'

Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL
03.09.2020.
u 21:01

Mnogi su analitičari postavili pitanje koliko se dugo takva vlast može održati, a razlikuju se i u pitanjima članstva u NATO-u te priznanja Kosova.

U vremenu kada se kristalizira slika nove vlade koja će predvoditi Crnu Goru nakon što je u nedjelju Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila izbore, glavne stranke naglašavaju da neće snažno mijenjati vanjskopolitički smjer zemlje u ključnim pitanjima (priznanje Kosova, članstvo u NATO-u), a lokalni su se mediji fokusirali na međunacionalne napetosti posljednjih dana.

U Pljevlji je razbijeno staklo na vratima Islamske zajednice što je naišlo na osudu cijele javnosti, ali i podsjetilo promatrače na moguće nestabilnosti nakon dugogodišnjeg vrlo zategnutog odnosa vlasti DPS-a i oporbe. Pljevaljski imam Samir Kadribašić osudio je razbijena stakla, dodao da "ovome ludilu mora doći kraj" te, ono što najviše zaprepašćuje, potvrdio da je u zgradu kroz razbijeno staklo ubačena i poruka "Poletjela crna ptica, Pljevlja bit će Srebrenica".

Može li vlada uopće opstati?

Crno na bijelo, dosad oporbena stranka, a uskoro vladajuća, osudila je taj čin te rekla da su "razdor i podjele proizvod sumanute politike odlazećeg režima, koji se sada hvata za slamku spasa". Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije rekao je da je riječ o kukavičkom i nečasnom napadu na Islamsku zajednicu. Novu će vladu prema svemu sudeći sastaviti tri različite koalicije, o kojima je bilo puno riječi ovih dana. Za budućnost Crne Gore prosrpska je i proruska koalicija stranaka Mir je naša nacija, a najčešće se opisuje kao centristički savez, dok se Crno na bijelo ističe svojim liberalnim i građanskim stavovima.

Mnogi su analitičari postavili pitanje koliko se dugo takva vlast može održati, a razlikuju se i u pitanjima članstva u NATO-u te priznanja Kosova. No kako bi premostile razlike, stranke najavljuju da će formirati tehnokratsku "vladu stručnjaka" te da neće mijenjati vanjskopolitički smjer u ključnim pitanjima.

- Jasno vam je da smo mi kao stranke bili protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, ali i geopolitička je i politička realnost da je učlanjenjem Crne Gore u NATO u sklopu ugovora koji su potpisani mogućnost izlaska Crne Gore iz NATO-a nemoguća i mi ćemo poštovati to činjenično stanje - rekao je dužnosnik Demokratske fronte, najsnažnije stranke nove vlade i koalicije Za budućnost Crne Gore.

S druge strane, lider Crno na bijelo Dritan Abazović rekao je da će, ako to pitanje dođe na stol, biti protiv povlačenja priznanja Kosova. Podsjetimo, Crna Gora priznala je tu de facto neovisnu državu još u listopadu 2008. godine, dvije godine nakon što je osigurala neovisnost o Srbiji. Unatoč bliskim vezama Podgorice i Beograda, to priznanje došlo je samo šest mjeseci nakon, primjerice, hrvatskog te su zbog toga mnogi Srbi u Crnoj Gori i Srbiji vidjeli tu politiku kao "nož u leđa" bratske nacije.

Iako bi održavanje status quo u međunarodnim pitanjima moglo pomoći u radu nove koalicije, ono bi isto tako moglo razočaranima ostaviti one građane Crne Gore koji zahtijevaju radikalnu promjenu smjera. Predsjednik države te lider DPS-a Milo Đukanović, kojeg je bivši srbijanski diktator Slobodan Milošević na vlast doveo još prije pada Berlinskog zida da bi kasnije počeo provoditi prozapadnu politiku, dao je prvi intervju nakon izbornog poraza.

"Nazadni nacionalisti"

- Incidenti nisu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civiliziran odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore - rekao je Đukanović, referirajući se na međuetničke sukobe koje su navodno započeli pristalice stranaka koje su pobijedile na izborima.

Dodao je da u regiji postoje dva suprotstavljena pristupa - prozapadni pravac s jedne i nazadni nacionalistički s druge strane, "koji je sada probuđen". I Bruxelles je istaknuo da očekuje da nova vlada nastavi stabilan put prema članstvu u Europskoj uniji te da administracija napreduje u području vladavine prava.

Ključne riječi

Komentara 10

NE
Nepokolebljiv
23:31 03.09.2020.

"Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije rekao je da je riječ o kukavičkom i nečasnom napadu na Islamsku zajednicu." A kako drugacije Srblje bije nego kukavicki iza leda ili u mraku slabije ili nenaoruzane?!

DP
delmata.pakleni.otok
11:33 04.09.2020.

izjašnjavanje prije izbora: crnogorci 47%, srbi 28%, posli izbora crnogorci 25%, srbi 50%, uskoro na novom popisu crnogorci 5%, srbi 70%, pametnom dosta

PV
prcko.vita
11:25 04.09.2020.

Znamo da ne žele, to smo već komentirali, Srbi su takav narod i nikada neće odustati od velike Srbije. Mi smo krivi što im stalno ulazimo u stražnjicu pokazujući im da smo mi najveći partizani i neznam što još, samo da skinemo sa nas ljagu koju smo imali par godina početkom tih četrdesetih. Nikada oni neće priznati Kosovo, nikad Hrvatsku. Zato sa njima što veća distanca, i uvijek imati pri ruci dovoljno za odbranu, ako nas opet napadnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije