Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veće za 8,42 posto

U rujnu rekordno usklađivanje mirovina: Evo za koliko bi trebale u prosjeku porasti

Karlovac: Umirovljenici uživali na suncu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
22.08.2023.
u 12:08

Mirovine će tako, zajedno s prvim ovogodišnjim travanjskim usklađenjem koje je bilo 5,37 posto, u ovoj godini porasti 13,79 posto

U mjesec dana prosječna je neto plaća porasla za 17 eura, a u godinu dana za 127 eura te je za lipanj iznosila 1150 eura. Budući da su u godinu dana neto plaće porasle oko 12 posto, a bruto za oko 14 posto, te će povišice uz i dalje visoku inflaciju pogurati i rast mirovina. Poznato je da se mirovine usklađuju dva puta godišnje prema kretanju plaća i inflaciji pa u rujnu predstoji novo usklađenje od 8,42 posto.

Službenu odluku o postotku i usklađivanju mirovina od 1. srpnja donijet će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje krajem kolovoza, no bivši saborski zastupnik iz redova umirovljenika i financijaš Željko Šemper navodi da se očekuje povećanje mirovina za 8,42 posto. Bit će to rekordan iznos usklađenja mirovina u više od dva desetljeća i za njega je ovaj put zaslužno jedno od snažnijih povećanja plaća u ovoj godini. Tvrtke su konačno shvatile da će izgubiti još više radnika ako ne podebljaju isplate. U početku godine s povišicom je predvodio privatni sektor, a od lipnja priključila se i država koja se odlučila na jednokratno povećanje plaća za 219.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Mirovine će tako, zajedno s prvim ovogodišnjim travanjskim usklađenjem koje je bilo 5,37 posto, u ovoj godini porasti 13,79 posto. Prošle su godine mirovine u dva navrata porasle 8,4 posto, što zajedno čini povećanje oko 20 posto tijekom 2022. i 2023. godine. Postojeća formula usklađenja mirovina lovi korak s indeksom potrošačkih cijena, no ne i s troškovima prehrane i inflacijom u prehrambenom segmentu, na što odlazi glavnina prihoda umirovljenika.

POVEZANI ČLANCI:

Dosad je rekord po visini godišnjeg usklađenja mirovina držala 2008. godina, kada su mirovine u dva navrata zajedno porasle 6,6 posto, i to uglavnom zbog visoke inflacije. Prosječna starosna mirovina ljudi koji su ove godine otišli u mirovinu u srpnju je bila 435 eura (što je oko 38 posto prosječne plaće), dok je prosječna starosna mirovina svih umirovljenika bila četiri eura veća. Te će mirovine s usklađenjem porasti za prosječnih 37 eura te bi se mogle popeti na oko 470 eura.

Plaće su u godini dana najviše porasle u zdravstvu, i to više od 17 posto te u prosjeku iznose 1541 euro, a po dinamici povećanja slijede građevinski sektor te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s rastom neto plaća od 15 posto. Financijski sektor i banke jedini imaju pad plaća na godišnjoj razini od 0,3 posto. Po visini prosječne neto plaće prednjači zračni prijevoz s gotovo dvije tisuće eura neto plaće te IT sektor s gotovo 1700 eura neto. Najmanje neto plaće su u tekstilnoj industriji, odnosno proizvodnji odjeće i one su bile 742 eura.

Inače, medijalna neto plaća nadomak je tisuću eura – točnije u srpnju je iznosila 991 euro, s tim što je svaki četvrti zaposleni zaradio manje od 751 euro neto, a svaki deseti manje od 647 eura neto. Prema DZS-u, lipanjske su neto plaće realno veće 4,5 posto.

POVEZANI ČLANCI:

Statistički, prosječne lipanjske plaće najviše je pogurao javni sektor, u kojem su u mjesec dana plaće porasle pet do šest posto zahvaljujući jednokratnom dodatku od 60, 80 i 100 eura koji je isplaćen na lipanjsku plaću, a uz taj dodatak zaposleni u javnom sektoru dobili su i 300 eura regresa. Najveća je prosječna neto plaća unutar javnog sektora u visokom obrazovanju – 1732 eura, bolnicama 1617 eura, obrazovanju 1239 eura, a u javnoj upravi 1357 eura neto.

>> VIDEO Benzinska počela prodavati i kruh: 'Peklo se preko noći'

Ključne riječi

Komentara 24

VE
Verwoerd
12:55 22.08.2023.

U godinu dana mirovine porasle 13,79 posto a cijene preko 100 posto. Dakle, kupovna moć umirovljenika ali i radnika zapravo je pala. Odnosno, za prosječnu plaću /mirovinu može se kupiti manje nego prije godinu dana.

LE
Levanto
12:00 22.08.2023.

Ja poklanjam mirovinu od 37 god staža, bilo kojemu politicaru iz vladajuće, neka živi s njom misec dan. Ako ne prezivi skidam odgovornost.

ZM
zmaček
13:14 22.08.2023.

Svako povećanje prati upumpavanje više novca kojim se može kupiti manje dobara. Posljedično pada kupovna moć. Cijene hrane rastu brže od ostalih potrepština,pa je tako isti umirovljenik siromašniji nego što je bio prije godinu dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije