Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Integritet zastupnika

Prosječni europarlamentarac ima tri boda, a prosječni hrvatski zastupnik u EU parlamentu 1,91

hrvatski zastupnici u EU parlamentu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.10.2014.
u 11:05

Prema EU Integrity Watchu, sustavu kojim se nadzire integritet zastupnika u Europskom parlamentu, od 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu njih 5 ima 0 bodova.

Prema EU Integrity Watchu, sustavu kojim se nadzire integritet zastupnika u Europskom parlamentu, a koji je predstavio Transparency Internationa,l prosječni europarlamentarac ima tri boda, a prosječni hrvatski zastupnik u EU parlamentu 1,91 bod, priopćio je Transparency International Hrvatska (TIH).

EU Integrity Watch, kako objašnjava TIH, jedinstven je sustav podataka koji daje temeljit uvid u aktivnosti 750 članova Europskog parlamenta.

– Taj sustav omogućuje praćenje aktivnosti zastupnika izvan Europskog parlamenta te otkrivanje potencijalnih sukoba interesa. Na taj se način smanjuje rizik od korupcije.

U sustavu se nalaze osnovni sociodemografski podaci svakog zastupnika – dob, spol, pripadnost političkim grupacijama i strankama. Tu je i 7 pokazatelja dobivenih na osnovi Izjave o financijskim interesima koju su ispunili svi zastupnici nakon stupanja na dužnost. Ti se pokazatelji odnose na prethodno političko iskustvo, druge aktivnosti poput predavanja i konzultantskih usluga, članstva u udrugama i njihovom upravljačkim tijelima, podatke o vlasništvu i upravljačkim pravima, članstva u investicijskim fondovima te druge obavijesti.

Na osnovi Izjave o financijskim interesima izračunava se pokazatelj vanjskih aktivnosti (EAI). Najviše bodova dobivaju zastupnici s najviše vanjskih aktivnosti, tj. najvišim prihodima koji su dobiveni mimo plaće u Europskom parlamentu – navodi u priopćenju Transparency International Hrvatska.

Od svih zastupnika u Europskom parlamentu, prema EU Integrity Watchu, najviše bodova ima Francuska zastupnica Nathalie Griesbeck koja je dobila 67 bodova. Što se tiče hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, od njih 11, pet ih ima nula bodova – Ruža Tomašić (HSP AS), Marijana Petir (HSS), Tonino Picula (SDP), Biljana Borzan (SDP) i Jozo Radoš (HNS). Jedan bod imaju Andrej Plenković (HDZ) i Ivan Jakovčić (IDS), a bod više od njih dobila je Ivana Maletić (HDZ) koja ima dva boda. Davor Ivo Stier (HDZ) dobio je četiri boda, Dubravka Šuica (HDZ) pet, a najviši EAI od svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu ima OraH-ov Davor Škrlec koji je dobio 8 bodova.

>> Andrej Plenković šef promatrača EP-a na izborima u Ukrajini  

>> Zastupnici složni: Interes Hrvatske je da ostanemo zemlja slobodna od GMO-a

Komentara 1

ZA
zanry
12:06 14.10.2014.

a kaj ste mislili da su oni tamo otisli nesto raditi? posaljite i mene i sjedit cu ako treba cijeli dan za njihovu placu i necu ni jednu zucniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije