Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE

Picula pozvao EK da proširi listu proizvoda koji se kompenziraju

Tonino Picula
Foto: Ured Tonina Picule
1/2
15.09.2014.
u 19:33

Europske sankcije su nas ozbiljno pogodile, zbog čega se moraju pronaći adekvatnija rješenja, rekao je Picula

Europska unija samo je u prošloj godini u Rusiju izvezla 12 milijardi eura vrijedne poljoprivredne proizvode, rekao je eurozastupnik Tonino Picula na današnjoj raspravi o učincima ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU u Strasbourgu.

– Zabrana izvoza u Rusiju veliki je udarac europskoj poljoprivredi zbog čega je jasno da će, kada se usporede vrijednosti izvoza i iznosa koji će se dodijeliti kompenzacijskim mehanizmima, europski proizvođači biti snažno pogođeni ovim embargom – naglasio je Picula u svom jednominutnom govoru.

Mandarine i jabuke

– Pritom posebno mislim na male proizvođače koji nisu cjenovno konkurentni velikima s gotovo dampinškim cijenama njihovih proizvoda, a koji su često i upitne kvalitete. Oni će se teže prilagoditi i izvozu na druga svjetska tržišta jer ne raspolažu s dovoljno resursa, a upravo mala poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj čine čak 90% od ukupnog broja – ustvrdio je Picula.

Picula je danas ponovno pozvao Europsku komisiju da prilagodi svoje mjere za male proizvođače jer smatra da iznos od 125 milijuna eura, koji je predviđen za kompenzacije za najteže pogođene proizvođače, nije dovoljan. Te su mjere još k tome 10. rujna obustavljene zbog prevelikog broja zahtjeva

– Mandarine su tek jedan od hrvatskih proizvoda koji se nije našao na listi onih koji će se kompenzirati, a na rusko tržište trebalo je otići gotovo 40% ukupne proizvodnje. Snažno su pogođeni i proizvođači jabuka. Europske sankcije su nas ozbiljno pogodile, zbog čega se moraju pronaći adekvatnija rješenja. Predložene mjere nisu dostatne pa pozivam Komisiju da ih nadogradi, odnosno proširi listu proizvoda koji se kompenziraju – zaključio je Picula.

Na ovotjednoj raspravi o ruskoj zabrani uvoza proizvoda iz EU, Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta postavio je pitanje Europskoj komisiji o mjerama koje će biti poduzete kako bi se zaštitili europski proizvođači. Zastupnica Biljana Borzan, zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, u raspravi je naglasila kako su ovakvim situacijama ključne dvije stvari: razrađene mjere i brza reakcija.

Ciolos najavio novu reviziju mjera

– U zajedničkom nam je interesu da što prije i što kvalitetnije riješimo nastalu situaciju uvažavajući međusobne specifičnosti – rekla je Borzan.

Zabrana najviše utječe na izvoz voća, ponajprije mandarina, no agrumi unatoč tome zasad nisu uključeni u shemu Komisije.

– Smatram da je nužno što prije reagirati na specifične zahtjeve svih država članica zbog egzistencije gospodarstvenika koja ovisi o pravovremenoj reakciji, ali i zbog činjenice da se poremećaji na tržištu jedne države članice prelijevaju na druge, čime se uvećavaju njihove posljedice – rekla je Borzan.

Povjerenik Europske komisije Dacian Ciolos je najavio novu reviziju mjera ovaj tjedan. Istaknuo je važnost ujednačavanja financijskih mogućnosti i potreba na tržištu.

>> Putin ismijao sankcije EU i SAD-a

>> Kosovo uvodi sankcije Rusiji?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije