Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pronađen posljednji poznati brod s robovima koji je stigao u SAD

Nakon dolaska zapadnoafrikanaca oko 25 osoba prodano je trgovcima robljem no većina je ostala u Mobileu u Alabami
23. svibnja 2019. u 12:34 11 komentara 560 prikaza
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Olupina posljednjeg poznatog broda s robovima koji je stigao u SAD otkriven je u Alabami, potvrdili su u srijedu istraživači i vlasti. "Clotilda" koja je ilegalno dovezla 110 crnaca u Alabamu više od 50 godina nakon što su Sjedinjene Države zabranile uvoz robova 1807. pronađena je u rijeci Mobile u Alabami, objavio je institut Smithsonian.

Aurelia stigao u Split Aurelia u Splitu Putnici o havariji na brodu: Valovi su ulazili pod krmu i stvarali buku. Bilo je kao potres

Povjerenstvo za povijest Alabame (AHC) i podmorski arheolozi iz skupine SEARCH Inc sudjelovali su u jednogodišnjoj potrazi za škunom, uz pomoć Nacionalnog muzeja za afroameričku povijest Smithsoniana i Culture's Slave Wrecks Project (SWP).

"Gotovo 160 godina vode oko Mobilea skrivale su konačno odredište škune Clotilde", navodi se u priopćenju AHC-a.

brod Pokušao je pobjeći Pogledajte što se dogodi kada kapetan pijan upravlja teretnim brodom

Nakon dolaska zapadnoafrikanaca oko 25 osoba prodano je trgovcima robljem no većina je ostala u Mobileu u Alabami. Nakon Američkog građanskog rata preživjeli s Clotilde osnovali su naselje Africatown.

"To je način da se otkrije istina o priči preko koje se previše često prelazilo", kazao je direktor SWP-a Paul Gardullo za magazin Smithsonian.

Aurelia SNAV HRVATICA NA BRODU 'Glazba svira i zabavljamo se. Na moru smo 19 sati i tko zna koliko ćemo još biti'

"Africatown je zajednica koja je ekonomski desetkovana i postoje razlozi za to. Pravda može uključiti priznavanje. Pravda može uključivati stvari poput otvorenog i iskrenog razgovora o pomirbi i oporavku", poručio je.

SAD je zabranio trgovinu robljem 25. ožujka 1807. no zabrana je stupila na snagu tek 1808., a ropstovo je postojalo sve do 1863.  kada je objavljena Proklamacija o emancipaciji pred kraj Američkog građanskog rata kojom su oslobođeni svi robovi u južnim američkim državama.

 

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • draza_u_srcu:

    Nisam primjetio da je u americi zabranjeno robovlasnistvo. Sto je jos gore, oni tu svoju povlasticu prosirise na cjeli svjet.

  • lipotan:

    vlasnici robova demokrati zale I dan danas sto im udarena zabrana na robovlasnistvo.

  • Tihi:

    Jeli to istina da su Ameri pobili oko 3- 5 miliona indijanca , i da su imali robove , dobro je da su sada jako čestiti i da su humani prema drugim narodima <! na pr. Izrelu i ( NATO ... prikaži još!( NATO partnerima. )